Celofanui - įtarimai dėl grasinimo nužudyti žurnalistę Makaraitytę

Vienam iš didžiojo šeimų gynimo maršo - prieš LGBTQ+ teises nukreipto judėjimo - veidų, riaušėse prie Seimo vasarą dalyvavusiam Antanui Kandrotui, pravarde Celofanas, pareiškti įtarimai ne tik dėl riaušių kurstymo, bet ir dėl grasinimo susidoroti su LRT žurnaliste, laidų vedėja Indre Makaraityte. Apie tai praneša naujienų portalas delfi.lt

A. Kandrotas | Stop kadras


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tai, jog sulaukė dar vienos baudžiamosios bylos, patvirtino ir pats A. Kandrotas. 41-erių metų vyras, gyvenantis Kauno rajone, linksniuojamas ne viename ikiteisminiame tyrime, tarp jų - ir dėl finansinių aferų. Anksčiau jau teistas ir kalėjęs Celofanas nevengia pasisakyti prieš LGBTQ+ asmenis, žurnalistus, keikia valdžią dėl COVID-19 vakcinacijos ir pandemijos valdymo priemonių.

A. Kandrotas žinomas ir dėl savo chuliganiškų veiksmų. Jam skirta bauda už tai, kad paskutinę šių metų pavasario dieną Vilniuje Pylimo gatvėje kartu su bendrininkais užpurškė juodais dažais vaivorykštės spalvų perėją.

Celofanas neseniai skelbė, kad jo atžvilgiu pradėti mažiausiai 8 ikiteisminiai tyrimai.

Kaip praneša delfi.lt, įtarimai A. Kandrotui dėl grasinimo susidoroti su žurnaliste I. Makaraityte įteikti Kauno rajono policijos komisariate. Vyras nuotoliniu būdu bendravo su tyrėja, bet parodymus duoti atsisakė.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Facebook“ paskyroje „Knygnešys“ A. Kandrotas šių metų lapkričio 22 dieną paskelbė įrašą, kuriame jis komentavo LRT laidos „Laba diena, Lietuva“ turinį, kurios metu žurnalistė I. Makaraitytė kalbėjo apie dokumentinį filmą „Riaušių anatomija“.

A. Kandrotas žurnalistę I. Makaraityte pavadino „propagandiste“ bei paragino ją „dėti į vietą“, nes esą tam atėjo laikas.

Celofanas taip pat kalbėjo: „Jai ateis valanda, kažkas tai dar atsitiks jai šimtu procentų, turi kažkas atsitikti „karma is a bitch“, va šitai „bitch“ reikia taip ir pasakyti“, „Tai jeigu tokią reikia užmušti, va tokią veikėją, aš kaip suprantu Konstituciją, tai praktiškai irgi tas pats, na jeigu jinai yra grėsmė Konstitucijai, tai gaunasi, ją kaip ir dėti į vietą gal ir laikas?“

Riaušių dalyvis žadėjo žurnalistę sumedžioti.

Kauno apygardos teismas A. Kandrotą jau yra pripažinęs kaltu dėl svetimo turto iššvaistymo. Jam skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tačiau tokį teismo nuosprendį Celofanas skundė, o kol skundas nagrinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme, nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Kol kas A. Kandrotas laiką leidžia laisvėje. Bet ir šiuo metu teismuose nagrinėjamos bylos, kuriose A. Kandrotas taip pat sulaukė kaltinamų finansiniais nusikaltimais. Vyrui pareikšti įtarimai ir dėl prie Seimo rugpjūčio 10-ąją riaušių organizavimo, dalyvavimo jose.

Papildyta 2021-21-16 d. 15:40 val. I. Makaraitytė ketvirtadienį savo „Facebook" paskyroje teigė besitikinti, kad bus užkardytos tokios nusikalstamos veikos kaip grasinimai žurnalistams už jų tiesioginį darbą. Pasak jos, šis atvejis parodo, kokia yra didelė žurnalistų svarba visuomenėje. 

„Per visą tą laiką, kiek dirbu žurnaliste, esu gavusi visokio pobūdžio žinučių, komentaruose perskaičiusi apie save pačių klaikiausių dalykų. Bet čia toks mūsų, žurnalistų, darbas, kai visi jaučiasi turį teisę išsilieti.
 
Kol tai neperžengia ribų, o ribos labai plačios - policija niekada nerado jokio pagrindo prikibti gausioje neapykantos žinučių masėje - tai ir liejasi.
 
Tačiau kai žurnalistams pradeda grasinti susidorojimu už jų tiesioginį darbą - tai jau rimta ir visai nejuokinga. Ir aš labai tikiuosi, kad mes nesukursime precedento baimei. O atvirkščiai - grasinimams žurnalistams susidorojimu už jų tiesioginį darbą šiuokart bus užkirstas kelias kitais kartais net drįsti pagalvoti apie tai.
 
Ačiū už jūsų palaikymo žinutes, man viskas gerai ir bus gerai.
 
O Antano Kandroto - Celofano grasinimai, prie jų pridėčiau visą psichologinį terorą, kurį patyrė mano kolegos, kai mes keletą mėnesių kruopščiai dirbome prie dokumentinio filmo apie Seimo riaušes, rodo, kokia yra žurnalistų svarba", - rašė I. Makaraitytė. 
Naujesnė Senesni