Kraujo donore tapusi gydytoja - apie klausimą, ar jos vyras santykiavo su kitais vyrais: „Gerai, kad nėra klausimo, ar aš sėdėjau ir žiūrėjau"

Iš savo kraujo davimo kartu su draugais patirties galiu pasakyti, kad kraują imdavo ir iš vyrų, pažymėjusių, kad santykių su kitais vyrais turėjo. Net neklausdavo, ar tikrai, ar tik iš absurdiškumo žymi tą punktą. 

Kraujo donorystės anketoje iki šiol galima rasti klausimą vyrams, ar jie turėjo lytinių santykių su kitais vyrais | Tirachardz/freepik.com nuotr.


Justė Latauskienė

Šeimos gydytoja

Jo buvimas apklausoje yra absoliutus ir apgailėtinas medicinos istorijos artefaktas iš ŽIV pandemijos aušros, kai dar negalėjo kraujo testuoti, kai homoseksualių santykių metu nebuvo tokio poreikio saugotis ligų - net hepatitas C juk dar palyginus su kokiu sifiliu yra naujai rastas žmonijos istorijoje.

Šiandien lytinė orientacija nieko nesako apie žmogaus sergamumo tikimybę, bet daugiau sako, pavyzdžiui, išsilavinimas ar pajamos.

Ilgas to punkto apklausoje buvimas rodo vieną - kiek mažai nuovokos apie tai, ką ir kodėl klausia apklausos sudarinėtojas, kiek ji realiai praktiška jos subjektams, t.y. kraujo donorams ir gavėjams. 

Žiūrint į tą apklausą nenustebčiau, jeigu, pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerija palieptų duomenis jiems siųsti „word" formatu ar siųsti ką tik tam, kad atsiųstų, nes anksčiau tai siųsdavo! O kodėl ir kam, jau seniai viskas nebeaktualu.

Naudokit prezervatyvus. Dovanokite kraują. Mylėkitės su kuo norite, žinoma, kai kita pusė irgi nori ir neišvedžiojate to noro iš jos. 

Eritrocitus labiau veikia krepšinio ir alaus pomėgiai nei seksas.

Mane tas punktas labai žeisdavo. Ne tiek savo turiniu, kiek savo kokybiniu buvimu. Žinot, kiek ten varnelių turi sužymėti?! Common. Ir dar man žymėti, ar mano vyras turėjo santykių su kitais vyrais. Gerai, kad nėra klausimo, ar aš sėdėjau ir žiūrėjau.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni