Dainius Pūras: Migracijos departamento vadovė „praleido progą patylėti" kalbėdama apie homoseksualius pabėgėlius

„Mes žinome, kad labai populiaru apsimesti homoseksualiu asmeniu“, – LRT radijui gruodžio 10-ąją pareiškė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė komentuodama apie institucijos sprendimus grąžinti kai kuriuos asmenis atgal į kilmės šalis, kurios nėra saugios LGBTQ+ bendruomenei. Tuo metu Žmogaus teisių instituto direktorius Dainius Pūras kritikuoja Migracijos departamento direktorės Evelinos Gudzinskaitės žodžius. „Jeigu ji šitaip pasakė, tai tada stipriai praleido progą patylėti“, – ketvirtadienį portalui jarmo.net komentavo D. Pūras.

Dainius Pūras | Augusto Didžgalvio nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Su jarmo.net bendravę pabėgėliai iš Artimųjų rytų šalių teigia esantys persekiojami ir patiria smurtą dėl savo seksualinės orientacijos, bijo būti nužudyti, bet jų prieglobsčio prašymai vis tiek atmetami. E. Gudzinskaitė teigia, kad homoseksualiais prisistatantys pabėgėliai tiesiog apsimetinėja.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius tikino, kad politikai ir valstybės institucijų atstovai visuomenėje pasėjo nepagrįstas baimes. 

„Čia yra atspindys bendro konteskto, kad dėl migrantų mūsų valdžios institucijos šiuo laikotarpiu sustiprino ksenofobiją. Fobijos kartu vaikšto, viena kitą stiprina. Tai Lietuvos visuomenė ir taip buvo ksenofobiška, bet šie, 2021 metai padidino tą baimę, nes valdžios institucijos, dalis politikų nutarė piktnaudžiauti, ėmėsi atgrasymo būdų, pagal principą, kad mes turime padaryti viską, kad jie turėtų keliauti ne į Lietuvą arba ne per Lietuvą, kad Lietuva bus labai nesvetinga šalis. Tai matėsi pradžioje. <...> Lauryno Kasčiūno ar Agnės Bilotaitės pasisakymai, jog neva čia nebus 5 žvaigždučių viešbučio skambėjo taip, tarytum tie pabėgėliai nori to 5 žvaigždžių viešbučio. Bet jie išties nori tik oraus požiūrio. Turi būti minimalus standartas patenkintas. Bet buvo pasiųsta žinia visuomenei, kad jie kelia grėsmę. Taigi, susiformavo požiūris, kad negalima tikėti nė vienu žodžiu, ką jie sako. Į tą kategoriją patenka ir žmonės, kurie liudija apie savo seksualinę orientaciją", – situaciją įvertino pašnekovas.

Evelina Gudzinskaitė mano, kad apsimesti homoseksualiu – populiaru | vrm.lrv.lt


D. Pūras teigė, kad homoseksualiems pabėgėliams, kuriems kilmės šalyse gresia pavojus, sunku įrodyti, jog jiems tikrai reikia pagalbos bei saugumo.

„Užkeliama kartelė įrodymams. Švelniai tariant, išreiškiamas nepasitikėjimas. Stipriau sakant, yra netikėjimas, ką jie bepasakytų – iš kokios jie valstybės, kad patyrė smurtą ir panašiai“, – sakė D. Pūras. 

Pasak D. Pūro, Migracijos departamentas homoseksualių prieglobsčio prašytojų prašymus nagrinėja atsainiai, vadovaujamasi išankstinėmis nuostatomis. Plačiau apie tai skaitykite šioje publikacijoje: „Seimas pasmerkė Talibano rėžimą, nukreiptą „prieš mažumų atstovus“, bet LGBTQ+ bendruomenė – vis dar tarytum aklavietėje“. 

Be to, D. Pūras pabrėžė, kad LGBTQ+ žmonės visuomenėje yra neproporcingai diskriminuojami net lyginant su kitomis pažeidžiamomis visuomenės grupėmis. 

Apsimesti homoseksualiu – pavojinga

Žmogaus teisių organizacijos „In corpore“ vadovas Augustas Čičelis teigė, kad Migracijos departamento vadovės teiginys, jog neva apsimesti homoseksualiu populiaru, yra absurdiškas.

Augustas Čičelis | A. Didžgalvio/lgl.lt nuotr.


„Juokingai skamba tas momentas, kad apsimesti homoseksualiu populiaru. <...> Juokinga, nes absurdiška. Aš manau, kad apsimesti homoseksualiu gana pavojinga tiek mūsų visuomenėje, tiek būnant pabėgėliu, man atrodo. Kita vertus, įvertinti situaciją sunku. Gal pasitaiko tokių situacijų, bet apie jas informacijos neturiu“, – kalbėjo jis.

Portalui jarmo.net su Migracijos departamento direktore E. Gudzinskaite pabendrauti nepavyko – Migracijos departamento vadovės darbiniu telefonu atsiliepė kita darbuotoja.
Naujesnė Senesni