Rusijos teismas ruošiasi uždaryti LGBTQ+ teises gynusį centrą „Memorial“

Maskvos teismas ketvirtadienį svarstys Rusijos žmogaus teisių centro „Memorial“ uždarymą. Tokie Rusijos valdžios veiksmai vertinami kaip susidorojimas su pilietine visuomene. Centras gina politinius kalinius, migrantus ir LGBTQ+ bendruomenės aktyvistus bei narius.

Rusijoje LGBTQ+ asmenys susiduria su represijomis | Stop kadras


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad po teismo sprendimo ši garsi organizacija gali būti uždaryta.

Šiais metais Rusijos valdžios institucijos daugybę žmogaus teises ginančių organizacijų įtraukė į tariamų „užsienio agentų" registrą. Žmogaus teisių centras „Memorial" taip pat kaltinamas, jog esą veikia išlaikomas iš užsienio, be to, Rusijos pareigūnai teigia, kad neva centras pateisina terorizmą.

BNS duomenimis, kitą savaitę Rusijos Aukščiausiasis Teismas nuspręs dėl grupės pagrindinio sparno „Memorial International“ likvidavimo.

Šiais metais Kremlius ėmėsi precedento neturinčio masto opozicijos ir nepriklausomos žiniasklaidos užgniaužimo.

Vakarų ir Rusijos santykių fronte tvyrant įtampai dėl galimos Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą, teismas dėl „Memorial“ sukėlė didelį pasipiktinimą tiek Rusijos, tiek Vakarų žmogaus teisių aktyvistų ir pilietinės visuomenės gretose.

Skelbiama, kad žmogaus teisių centras „Memorial“ į „užsienio agentų“ registrą buvo įtrauktas 2014 metais, o tarptautinė draugija „Memorial International“ – 2016-aisiais, tačiau, kaip to reikalauja represiniai Rusijos įstatymai, nežymėjo šio statuso socialiniuose tinkluose. Organizacijos atstovai kaltinimų nepripažįsta ir nesutinka, kad jie finansuojami „užsienio agentų".

Skelbiama, kad Rusijoje šiuo metu kali mažiausiai 420 politinių kalinių, jų skaičius šiais metais ypatingai išaugo.

Jarmo.net primena, kad lapkričio mėnesį į „užsienio agentų" sąrašą Rusijoje taip pat įtraukta ir pagrindinė šios šalies  LGBTQ+ organizacija. Žmogaus teisių aktyvistai praneša, kad Rusijoje nuolat pasitaiko smurto prieš LGBTQ+ asmenis, o neapykantos problema tik gilėja.
Naujesnė Senesni