„Lenkija kraustosi iš proto": abortą norėtų prilyginti žmogžudystei?

Varšuva žengia dar vieną žingsnį atgal moterų teisių srityje. Kraštutinių dešiniųjų valdoma valdžia užsimojo įvesti prievolę medikams apie visus nėštumo atvejus bei persileidimus pranešti kuriamame registre. Tokie planai susiję su tuo, jog nėštumą nutraukiančios moterys būtų baudžiamos.

Pildosi košmaras - moterys gali būti siunčiamos į kalėjimus vien už tai, kad savanoriškai pasidaro abortą | twitter.com/ippfen


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Siūlomas registras, jeigu būtų patvirtintas, įsigaliotų 2022 metų sausį, praėjus metams po to, kai Lenkijoje beveik visiškai uždrausti abortai.

Šis siūlomas teisės akto projektas yra plataus masto Lenkijos medicinos informacinės sistemos atnaujinimo dalis.

Kaip teigė organizacijos „Aborcyjny Dream Team" atstovė Natalija Broniarczyk, taip būtų kontroliuojama, kad prasidėjęs nėštumas pasibaigtų tik tuomet, kai vaikas gimtų, rašo „Gazeta Wyborcza".

Toks kraštutinių dešiniųjų Vyriausybės planas paskatino pasipriešinimą. Socialinėje medijoje pradėta iniciatyva „Norėčiau mandagiai pranešti, kad nesu nėščia“, kurios metu Lenkijos moterys siunčia savo naudotų higieninių įklotų, tamponų ir apatinių nuotraukas el. paštu Lenkijos sveikatos ministerijai.


„Lenkija kraustosi iš proto. Kaimynų parlamento komitetai svarsto įstatymo pakeitimus, pagal kuriuos abortas būtų prilygintas žmogžudystei ir už aborto atlikimą (moteriai, jai padedantiems artimiesiems ar gydytojams) grėstų nuo 5 iki 25 metų laisvės atėmimo. Be to dar būtų sukurta nacionalinė institucija, registruojanti visus nėštumus (kad moterys nesugalvotų išvykti aborto darytis į užsienį ir už tai galima būtų jas persekioti), ir sekanti, ar šeimos yra teisingos ir tradicinės, ar ne", - socialiniame tinkle „Facebook" rašo Rūta Latinytė.

Anot „Theguardian", žmogaus teisių aktyvistų susirūpinimas dėl registro gerokai išaugo po to, kai ketvirtadienį Lenkijos parlamente buvo priimtas Vyriausybės pasiūlytas įstatymo projektas, kuriuo būtų įsteigtas „šeimos ir demografijos institutas“.

Institutas siektų stebėti šeimos politiką, teikti nuomonę apie teisės aktus ir šviesti piliečius apie „gyvybišką šeimos vaidmenį socialinei santvarkai“ ir „kultūrinio-socialinio atgaminimo“ svarbą santuokos kontekste.

Institutas turėtų prieigą prie piliečių asmens duomenų ir prokuratūros įgaliojimų šeimos teisės srityje, o tai kelia pavojų, kad šie duomenys būti panaudoti griežtam šalies abortų įstatymui įgyvendinti.

„Žmogaus teisių aktyvistai toliau protestuoja, ES reiškia Lenkijai griežtą kritiką, kaimyninės šalys (kaip mes) - tyli, o karavanas važiuoja toliau. Ir kenčia pati pažeidžiamiausios kaimyninės šalies socialinė grupė - moterys ir ypač nepageidaujamo nėštumo akivaizdoje atsidūrusios moterys, kurios vietoje pagalbos sulaukia grasinimų sėsti už grotų. Protu nesuvokiama", - teigia R. Latinytė.

Naujesnė Senesni