Lietuvoje to dar nebuvo: LGBTQ+ aktyvistai kuria mobiliąją programėlę „Rainbow Challenge"

Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) kuria mobiliąją LGBTQ+ teisių programėlę „Rainbow Challenge", kurios vartotojai galės atlikti įvairias užduotis ir už tai gauti apdovanojimų. Pasak A. Rudomanskio, ši programėlė skirta tam, jog jaunuoliai įsitrauktų į LGBTQ+ aktyvizmą šalies regionuose. Tiesa, kol kas programėlė dar nėra pasiekiama, tačiau kitų metų pradžioje ji jau startuos. 
 
Programėlę parsisiuntę jaunuoliai galės vykdyti įvairias su LGBTQ+ teisių klausimais susijusias užduotis | Asociatyvi Rosemary Ketchum/Pexels


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Situacija provincijoje - prasta

Pasak TJA vadovo A. Rudomanskio, vienose šalyse žmogaus teisių šalininkai įvairiomis dienomis, pavyzdžiui, minint Tarptautinę žmogaus teisių dieną, gali švęsti, nes jose padėtis yra gera ir ženkliai pasikeistusi, užtikrinamas visų asmenų orumas. O tuo metu kitose šalyse švęsti ko nėra.

Anot A. Rudomanskio, LGBTQ+ žmonėms Lietuvoje nėra užtikrinamos lygios teisės ir galimybės.

TJA vadovas teigė, kad Lietuvos mažesniuose miestuose ir kaimuose jauni LGBTQ+ asmenys gyvena baimės atmosferoje, bijo atsiskleisti, nenori, kad jų visuomeninė veikla būtų vieša. 

A. Rudomanskis | Seimo  kanceliarijos nuotr.


„Žmogaus teisių organizacijų koalicijai rengiant šešėlinę ataskaitą Jungtinių Tautų organizacijai už mūsų šalies penkmečio pažangą, <...> bendraujant su regionuose veikiančiomis  organizacijomis ir asmenimis dar labiau išryškėjo, kaip pasireiškia LGBTQ+ prasta įtrauktis į visuomenę, visuomeninę veiklą žmogaus teisių srityje nuo sostinės nutolusiuose regionuose", - teigė LGBTQ+ teisių aktyvistas. 

Jis teigė, kad žmogaus teisių organizacijos mažesniuose miesteliuose veikia pogrindyje. „Asmenys dėl stigmatizacijos bijo veikti plačiai, todėl sudėtinga plėtoti veiklą nesant palaikymo iš šalies", - sakė A. Rudomanskis. 

LGBTQ+ aktyvistas teigė, kad Lietuvos regionuose drąsesni jaunuoliai galiausiai išvyksta į didesnius miestus mokytis, todėl provincijose lieka vis mažiau žmogaus teisių principus atstovaujančių asmenų. 

Asociatyvi „Choose Klaipėda" nuotr.


Sunku įtraukti naujus žmones

Taigi, anot A. Rudomanskio, Lietuvoje trūksta įtraukių ir saugią aplinką užtikrinančių priemonių, padedančių veikti LGBTQ+ teisių plėtojimo srityje. 

„Į TJA dažnai atvyksta jaunimas, kuris nori tapti savanoriais, bet nelabai pažinodami konkrečiai žmonių sunkiai ką galime pasiūlyti, nes mūsų veikla dinamiška, kintanti, prisitaikanti prie tam tikrų aplinkybių. <...> Todėl ne visada gali kažką konkretaus pasiūlyti, nes veiklos nuolat besikeičiančios, taigi, sudėtinga įtraukti žmogų", - sakė jis. 

Tačiau programėlė „Rainbow Challenge" gali tapti puikiu įrankiu, kuris jaunimą įtrauktų. 

Pasak A. Rudomanskio, ši programėlė garantuos jos vartotojų anonimiškumą, t.y. jaunuolis, parsisiuntęs programėlę ir įgyvendindamas veiklas, numatytas joje, nebus priverstas atsiskleisti. 

Programėlėje numatytos tam tikros užduotys, už kurias vartotojai sulauks paskatinimų. „Numatytos įvairios užduotys, pavyzdžiui, sudalyvauti kokiame nors renginyje. Žinoma, jaunuoliui, kuris gyvena provincijoje, gali būti sudėtinga sudalyvauti renginyje Vilniuje, tačiau jis tarkim gali nupiešti piešinį, atskleidžiantį homofobijos žalą", - apie tai, ką pasiūlys programėlė, dėstė TJA vadovas.

Kaip atrodys programėlė?

Mobiliosios programėlės kūrimo vadovė, IT specialistė Karina Klinkevičiūtė teigė, kad programėlės vartotojai turės užsiregistruoti, tačiau kadangi anonimiškumui teikiamas prioritetas, iš žmonių nebus reikalaujama įrašyti vardo ar pavardės. „Mums užteks slapyvardžio", - teigė ji. 

Taip atrodys LGBTQ+ programėlė „Rainbow Challenge"


Taip pat vartotojų bus klausiami tam tikri klausimai, kurie leis geriau suvokti, kokiose srityse jie galės pasireikšti. 

Žmonės taip pat bus supažindinami su naujienomis bei su siūlomomis atlikti užduotimis. A. Rudomanskis teigė, kad užduotis vartotojas galės pasirinkti atsižvelgiant į tai, kokiame regione jis gyvena arba jis gali vykti į kitas šalies vietas.

„Užduotys įvairios: dalyvavimas renginiuose, straipsniai, žinių patikrinimas, parama ir panašiai", - sakė ji. 

A. Rudomanskis pabrėžė, kad vartotojai bus skatinami net rengti įvairias menines akcijas.

Už atliktas užduotis vartotojai gaus taškų. Kiekviena užduotis bus įvertinama tam tikra vaivorykštės spalva.

Surinkę tam tikrą kiekį taškų, vartotojai galės atsiimti įvairius prizus, pavyzdžiui, LGBTQ+ vėliavą, puoduką ir pan. 

Taip atrodys LGBTQ+ programėlė „Rainbow Challenge"


Dizainerė ir programuotoja Ieva Sargautytė teigė, kad kuriant programėlės dizainą buvo atsižvelgiama į tikslinę auditoriją, kuri yra LGBTQ+ asmenys. Jie gali būti labiau emociškai jautrūs, pažeidžiami, taigi, programėlėje naudojamos neagresyvios spalvos ir formos. 

Tiesa, ir LGBTQ+ žmonės pasižymi įvairove tiek socialiniais, tiek fiziniais, tiek psichiniais aspektais. „Todėl mums šiame projekte svarbu kurti prieinamą dizainą", - kalbėjo I. Sargautytė.

A. Rudomanskis teigė, kad programėlė viešai bus prieinama nuo sausio mėnesio. 

Naujesnė Senesni