Prie Ukrainos prezidentūros - mitingas: reikalauja stabdyti smurtą prieš moteris ir LGBTQ+ bendruomenę

Antradienį, lapkričio 30-ąją, Ukrainos žmogaus teisių aktyvistai susibūrė prie šalies Prezidentūros. Jie išreiškė reikalavimą Ukrainos valdžiai ratifikuoti Stambulo konvenciją, kuri nukreipta į vyrų smurto prieš moteris užkardymą.

 Mitinguotojai reikalavo ratifikuoti Stambulo konvenciją | facebook.com/kyivpride/


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Smurtas turi būti sustabdytas. Vyriausybė turėtų priimti šį dokumentą (Stambulo konvenciją, - jarmo.net.). Tai vienintelis būdas sustabdyti smurtą šeimoje, smurtą prieš moteris, prieš žmones su negalia, prieš LGBT+ asmenis ir visus nuo jo kenčiančius", - rašoma aktyvistų „Facebook" paskyroje „KyivPride".

Įraše taip pat pasidalinta ir pora nuotraukų, kuriose matyti susirinkę mitinguotojai.

 

Kaip praneša portalas povaha.org.ua, mitinge dalyvavo dešimtys visuomeninių organizacijų, keli šimtai žmonių iš įvairių Ukrainos regionų. Žmogaus teisių aktyvistai susirinko priminti valdžiai, kad Stambulo konvencija buvo pasirašyta prieš 10 metų, ji iki šiol dar nėra ratifikuota, taigi, joje numatytos smurto prevencijos priemonės iki šiol neįgyvendinamos. 

„Turime smurtą padaryti matomą, kad su juo kovotume“, – sakė asociacijos „Moterų politinis veiksmas“ vadovė Iryna Tyshko.

2020 metų birželio 5-ąją Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo pateikti Aukščiausiajai Radai Stambulo konvencijos ratifikavimo įstatymo projektą. Tačiau pažado jis neįvykdė.

Prie Prezidentūros susirinkę žmogaus teisių aktyvistai priminė Ukrainos Prezidentui jo suteiktą pažadą | Nuotraukos šaltinis: povaha.org.ua


Daugėja smurto apraiškų internete

Lapkričio 25-ąją Europos Tarybos (ET) biuro Ukrainoje vadovas Steenas Norlovas dalyvavo susitikime, skirtame Ukrainos kampanijai „16 dienų aktyvizmo prieš smurtą“.

J. Norlovas pažymėjo, kad ET remiančia Ukrainos socialinės politikos ministeriją, Ukrainos vidaus reikalų ministeriją, Ukrainos pareigūnus ir pilietinę visuomenę, kovojančią prieš smurtą, nukreiptą į moteris.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo, taip pat žinoma kaip Stambulo konvencija, yra labiausiai pasisekęs tarptautinis teisės aktas ir yra įgyvendinamas kaip pagrindas konkretiems veiksmams, kurių turi imtis šalys Europoje ir už jos ribų“, – pabrėžė jis.

Jis akcentavo, kad smurtas prieš moteris intensyvėja ir internete. Siekdama išspręsti šią problemą, ET  paskelbė pirmąją rekomendaciją, susijusią su Stambulo konvencija, skirtą smurto prieš moteris ir mergaites skaitmeninėje erdvėje užkardymo.

Kaip Stambulo konvencija susijusi su LGBTQ+ teisėmis? 

Kaip rašo žmogaus teisių portalas manoteises.lt, ET Stambule priėmė Smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo konvenciją, kuri populiariai vadinama Stambulo konvencija, dar 2011 metais.

Šia konvencija numatytas ir nediskriminavimo principas. Konvencijoje pabrėžiama, kad apsauga nuo smurto turi būti garantuojama visiems, nepaisant lyties, etninės kilmės, religijos, seksualinės orientacijos ir kitų tapatybės bruožų.

Kitaip tariant, ši konvencija numato priemones, kuriomis apsaugomos įvairių tapatybių moterys, pavyzdžiui, lesbietės, biseksualios ar translytės.

Pagalba nuo smurto lyties pagrindu ir smurto artimoje aplinkoje turi būti teikiama vienodai kokybiškai visoms moterims, rašo manoteises.lt

Be kita ko, nors pasirašyta, tačiau Stambulo konvencija nėra ratifikuota ir Lietuvoje. 
Naujesnė Senesni