Seimo Žmogaus teisių komiteto atstovai Nacionaliniame žmogaus teisių forume diskutuos apie Partnerystės įstatymą

Gruodžio 10 d., penktadienį, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius ir komiteto narys Tomas Bičiūnas dalyvaus diskusijoje „Piliečiai įstatymo paraštėse: ar rasime sprendimą tos pačios lyties šeimų apsaugai?“, rašoma pranešime spaudai.

Asociatyvi jarmo.net nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Partnerystės įstatymo reikalingumas nekelia abejonių daliai visuomenės narių, pasirinkusių bendrą gyvenimą nesusituokus, tačiau yra ir kita dalis visuomenės, kuri turi tam tikrų neigiamų nuostatų šio teisinio instituto atžvilgiu. Lietuva – viena iš nedaugelio Europos Sąjungos valstybių narių, kuri teisiškai nepripažįsta tos pačios lyties porų santykių. Nors Partnerystės įstatymo projektas buvo įtrauktas į Seimo posėdžių darbotvarkę, tačiau dviejų balsų skirtumu pateikimo stadijoje grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Kokio įstatymo poveikio išsigando politikai? Ar politinis sprendimas vis dar įmanomas? Jei taip, koks? Kur yra kompromisų riba? Kodėl šis įstatymas yra reikalingas ir svarbus didelei mūsų visuomenės daliai? Ką apie partnerystės santykių reglamentavimą įstatymu kalba Konstitucinio Teismo nutarimai? Kaip jaučiasi tos pačios lyties ir kitos partnerystėje gyvenančios poros, esančios įstatymų paraštėse? Kaip jaučiasi tos pačios lyties porų artimieji? Šie ir daugelis kitų klausimų bus aptarti rengiamoje diskusijoje.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Estijoje partnerytę reglamentuojantis įstatymas buvo priimtas prieš penkerius metus. Nors prieš įstatymo priėmimą Estijoje, kaip ir Lietuvoje, virė aštrios diskusijos, šiandien partnerystė kelia gerokai mažiau aistrų. Kaip teigia tos pačios lyties esčių pora Hana-Mari Kirs (Hanna-Mari Kirs) ir Iule Sep (Ülle Sepp), kurių pasisakymas buvo pateiktas Nacionalinio žmogaus teisių forumo organizatoriams, žmonės pamatė, kad pasaulis nesugriuvo. Priešingai, neįvyko nė vienas siaubingas oponentų pieštas scenarijus. Pasak p. Sepp, joms pačioms žinojimas, kad kažkas didesnio – valstybė, įstatymai – tave palaiko, sukuria saugumo ir visavertiškumo jausmą.

Diskusiją sveikins Jungtinių Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas (Robert S. Gilchrist), diskusiją moderuos žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė, diskutuos teisininkė, Lietuvos gėjų lygos atstovė Monika Antanaitytė, sociologas dr. Liutauras Labanauskas, biomedicinos mokslų daktarė, vaikų odontologė Rasa Račienė.

Diskusija „Piliečiai įstatymo paraštėse: ar rasime sprendimą tos pačios lyties šeimų apsaugai?“ yra Nacionalinio žmogaus teisių forumo dalis. Nacionalinis žmogaus teisių forumas – didžiausias ir masiškiausias Tarptautinės žmogaus teisių dienos renginys Lietuvoje, po vienu stogu suvienijantis akademinę, valstybinio ir nevyriausybinio sektoriaus bei tarptautinę bendruomenes, taip pat įtraukiantis žurnalistus, menininkus ir visus kitus, kam rūpi darni visuomenė. Šio forumo ir šios diskusijos vienas organizatorių yra ir Seimo Žmogaus teisių komitetas.

Diskusijos „Piliečiai įstatymo paraštėse: ar rasime sprendimą tos pačios lyties šeimų apsaugai?“ bus galima klausytis gyvai Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (būtina registracija) arba tiesiogiai www.lrt.lt portale bei nztf.lt.
Naujesnė Senesni