Pas Prezidentą su vaivorykšte atvykęs Andrius Tumėnas: „Mėgstu trolinti"

Andrius Tumėnas šią savaitę po apsilankymo Prezidentūroje sukėlė tikrą šurmulį. Šiuo metu mokslus užsienyje pagal mainų programą kremtantis vaikinas itin gerai pasirodė Konstitucijos egzamine, todėl atvyko atsiimti iš šalies vadovo rankų apdovanojimo. Tiesa, Gitanui Nausėdai kvestionuojant šeimos sampratą ir mėginant įpiršti mintį, kad tos pačios lyties asmenų poros gal ir nėra šeima, jaunuolis prezidentui negaili kritikos. Būtent dėl to A. Tumėnas kartu su savo mergina į Prezidentūrą žengė dėvėdamas vaivorykštės spalvų kaukę, o tai ir prikausė visuomenės dėmesį. „Mėgstu trolinti“, - apie savo reakciją, kai vėliau sulaukė neapykantos kupinų žinučių“, sakė jarmo.net kalbintas pašnekovas.

Andrius Tumėnas | Asmeninio archyvo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vis tik A. Tumėnas teigė daugiau sulaukęs palaikymo, o ne pasmerkimo. Apie tai, kodėl jam svarbu palaikyti LGBTQ+ bendruomenę, jaunuolis papasakojo išskirtiniame interviu portalui jarmo.net.

-Kaip sugalvojote laikyti Konstitucijos egzaminą? Kodėl Jums tai pasirodė svarbu? - jarmo.net pasiteiravo pašnekovo. 

-Egzamine dalyvauju dar nuo mokyklos laikų - neatmenu, ar nuo progimnazijos, ar gimnazijos. Anuomet dalyvaudavau turbūt kasmet, po mokyklos - kiek rečiau. Šiais metais sužinojau, kad egzaminas vyks nuotoliu ir dar dalyvauti galės užsienyje gyvenantys asmenys, todėl negalvodamas registravausi. 

Dalyvavau, nes norėjau laimėti. Yra žmonių, kurie sako, kad svarbu dalyvauti, o ne nugalėti, bet ar tikrai taip įdomu tik dalyvauti nesiekiant pergalės? 

Tad ir laikiau šį egzaminą tikėdamasis jos, nors, sužinojęs ne tokį ir aukštą rezultatą, nustebau, kad lietuvių už Lietuvos ribų tarpe pasirodžiau geriausiai. 

A. Tumėnas atsiėmė apdovanojimą iš G. Nausėdos, kuriam negaili kritikos | Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.


-Kodėl pasirinkote išvykti iš Lietuvos - dėl mokslų? 

-Tai nėra ilgalaikis išvykimas: vasarą atlikau praktiką Lietuvos ambasadoje Suomijoje, o šiuo metu esu Erasmus+ mainų studentas Helsinkio universitete ir tik rudens semestrui. 

Aš esu Vilniaus universiteto Skandinavistikos centro studentas, studijuoju suomių ir švedų kalbas. 

Norėjau išbandyti tiek suomišką, tiek švedišką švietimo sistemas nors po pusmetį. Prieš keletą metų išvykau mainų į Švediją, dabar pavyko ir į Suomiją.

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


-Lietuvoje daug klausimų kai kuriems piliečiams kelia Konstitucijoje minimos santuokos ir šeimos sąvokos. Kaip Konstitucijos egzamino vienas nugalėtojų, ar galėtumėte paaiškinti žmonėms, kas, jūsų galva, yra šeima, o kas yra santuoka ir ar šeimą gali sudaryti ir nesusituokę žmonės? 

-Buvimas Konstitucijos egzamino vienu iš nugalėtojų nesuteikia teisės savaip interpretuoti pagrindinio įstatymo, tačiau turime oficialų Konstitucinio Teismo išaiškinimą, jog šeima yra neutrali lyties požiūriu. 

Lyg ir tokio argumento užtektų, tačiau net aukščiausias pareigas valstybėje užimantis asmuo abejoja šiuo Teismo sprendimu. 

Visgi net paprastas studenčiokas, skaitydamas įstatymą, mato, kad, nors „šeima" ir „santuoka" minimos tame pačiame straipsnyje, pirma eina šeima, tik tada santuoka, ir jos nėra tapatinamos. Taip, pagal 38 straipsnį „[s]antuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu". 

Asociatyvi Raphael Renter/Unsplash nuotr.


Neineigiu Konstitucijos, tačiau manau, jog jei šiuo metu galiotų tokie patys įstatymai, kokie buvo priimti LDK, ATR ar ką tik atsikūrusioje Lietuvoje po Pirmojo pasaulinio karo, būtų keista dėl tam tikrų vertybinių nesutapimų su nūdiena, egzistuotų dar didesnė diskriminacija kitoms grupėms. 

Žmonių mąstymas keičiasi, kartu su jais kinta ir įstatymai, o per tris atkurtos laisvės dešimtmečius Konstitucija keista ne kartą. 

Tikiu, jog ir šis straipsnis bus pakeistas, kad labiau atitiktų šiuos laikus. Jei atsitraukiame nuo Konstitucijos, man šeima yra artimiausi pagal emocinį ryšį žmonės. Tai nebūtinai yra tėvai, broliai ar sesės. Man šiuo atveju pasisekė, tačiau yra ir tokių asmenų, kurie dėl tam tikrų priežasčių nebendrauja su artimiausiais pagal kraujo ryšį. 

Ar smurtautojas, kurio tu nekenti, tačiau esat artimiausi giminaičiai, būtinai yra tavo šeima? Ar šeima, kurioje vienas tėvų miršta, jau nebėra šeima, nes, suprask, nepilna? Ar ne santuokoje gimęs vaikas ir jo tėvai nėra šeima? Ar vaikų nenorintys ar dėl sveikatos negalintys jų susilaukti žmonės nėra šeima? Ar vaikai, dėl vienokių ar kitokių priežasčių gyvenantys globos namuose ir turintys artimą ryšį tarpusavyje, nėra šeima, nes ne tų pačių tėvų? 

Konstitucinis teismas išaiškino, kad šeima - neutrali lyties požiūriu | jarmo.net nuotr.


Tad lygiai tas pats klausimas ir apie LGBTQ+ bei skirtingų lyčių, tačiau santuokos nesiekiančius asmenis - ar du vienas kitą mylintys žmonės, vis dar negalintys teisiškai susisieti, negali vadintis šeima? Šeima yra tai, ką mes kiekvienas vadiname šeima, o ne tai, ką mums liepia vadinti. 

-Kai gavote kvietimą į Prezidentūrą, galvojote, kad jo nepriimsite. Kodėl? Kaip jūs vertinate Gitaną Nausėdą? 

-Prisiminiau šįmetį birželio atvejį, kai į Globalios Lietuvos apdovanojimus Prezidentūroje atvykti atsisakė Laisvės TV, VU iGEM bei NanoAvionics taip parodydami savo požiūrį į Prezidento bei jo komandos tam tikrus tuometinius sprendimus. Šie tokiu būdu galėjo išsiųsti žinutę į viešumą. Pats tokio viešumo neturiu, todėl kita mintis sekė „tai gal atvykti su ženkliuku?", tačiau šis per mažas, galimai nepastebimas. 

Tuomet prisiminiau, jog prieš keletą mėnesių mačiau Laisvės partijos nuotrauką, kurioje politikai buvo su vaivorykštinėmis kaukėmis. Kadangi kaukė šiuo metu yra kasdienis įprastas atributas, supratau, jog toks būdas bus geriausias ir pastebimiausias norint išreikšti savo poziciją dėl Prezidento politikos. 

Kaip vertinu Gitaną Nausėdą? Prezidentinės kampanijos pradžioje sakiau jį palaikysiąs, tačiau per daugiau nei pusmetį, kol jis kalbėjo viešumoje, pastebėjau ne vieną šiek tiek gąsdinusį ženklą, todėl balsą atidaviau kitai kandidatei, tik nesakysiu, kuriai. 

Neslėpsiu, iš šiandienos perspektyvos džiaugiuosi tų rinkimų rezultatais, netolimoje ateityje šie strategiškai buvo palankesni Lietuvai. Visgi nuo 2019 metų vasaros stebėti neapsisprendusį, nuomones keičiantį, populiarumo siekiantį asmenį, vairuojantį valstybę, yra sunku ir kartais skaudu. 

Skaudžiausia yra tai, jog jis vos kelios dienos iki rinkimų teigė solidarizuosiantis su mažuma įsisegdamas ženkliuką, taip tikriausiai užsitikrinęs daugiau iksiukų prie jo pavardės balsadėžėse, tačiau lig šiol to nepadarė ir tebevengia susitikti su homoseksualiu Seimo nariu net prie picos. 5

-Į Prezidentūrą atvykote dėvėdamas vaivorykštės spalvų veido kaukę. Kodėl Jums taip pasirodė svarbu palaikyti LGBTQ+ bendruomenę? 

-Nors Lietuvoje LGBTQ+ situacija iš lėto gerėja, daug asmenų tebeturi slėpti savo jausmus, nes kažkam atrodo, kad jie kaip ir netrukdo, bet geriau nesireikštų ir tiesiog būtų užsidarę namuose. 

Kai liberalėjant visuomenei diskriminacija (ne)tiesiogiai skatinama Prezidento institucijos, nesinori sėdėti ir žiūrėti, kaip viskas aplink dega, nors tai su tavimi nėra susiję. 

-Kokia buvo šeimos, draugų reakcija į taip jūsų išreikštą poziciją? 

-Labai džiaugiuosi šeimos, artimųjų bei draugų palaikymu ir kai kurių ne taip artimų, bet pažįstamų asmenų padėkomis, kad viešai reiškiu palaikymą bendruomenei, kuriai jie priklauso. Kartu labai dėkoju savo merginai Tomai, kuri ne tik sutiko kartu į vykti į Prezidentūrą, tačiau ir tokią pačią vaivorykštinę kaukę dėvėti renginio metu, be to, rodė gerokai mažiau baimės tai darydama nei aš. 

-Ar sulaukėte palaikymo ar nepykantos žinučių iš svetimų žmonių? 

-Sulaukiau abiejų, abiejų ir tikėjausi. Dar renginio metu bei po jo keli žmonės gyvai padėkojo ar pagyrė. Tiesa, pakankamai slaptai, bet toje situacijoje tai buvo visiškai suprantama. 

Vakarop „Facebook" paskyrą pasiekė krūva žinučių tiek iš artimųjų, tiek iš draugų, tiek iš pažįstamų, tiek iš svetimų žmonių. 

Daugiausiai emocijų sukėlė LGBTQ+ asmenų padėkos. Tikiu, jiems ir tokie maži gestai reiškia daug. Neigiamų atsiliepimų, minėjau, irgi buvo, bet vos keletas. Be to, tokiais džiaugiuosi, nes mėgstu trolinti.

-Kaip manote, ar Lietuva LGBTQ+ teisių atžvilgiu daro kažkokį progresą ar vis tik jau vyksta regresas?

-Regreso nematau, tačiau ir progresas nepanašus į tokį spartų, kokio norėtųsi. Visgi manau, kad situacija gerėja, kadangi viešumoje tenka pastebėti vis daugiau tos pačios lyties asmenų, nebijančių rodyti jausmus vienas kitam, be to, eitynės vyksta jau ne tik sostinėje. 

G. Nausėda ir A. Duda sulaukė staigmenos - vaivorykštės vėliavos Seime | jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos ir T. V. Raskevičiaus nuotr.


LGBTQ+ vaivorykštė matoma jau ir Seime. Taip, šioje valdžios institucijoje ir anksčiau būta homoseksualių asmenų, bet iki šiol, kiek atmenu, nebuvo tokio LGBTQ+ nelygiateisiškumo viešinimo, - dėstė pašnekovas.
Naujesnė Senesni