V. Matijošaitis teigia, kad „Kauno Pride" niekam nerūpėjo bei suabejojo teisėjų seksualine orientacija

Kol vieni politikai palaiko lygias teises, kiti jas mėgina sumenkinti. Kaune rugsėjį įvykusiose LGBTQ+ eitynėse miesto meras Visvaldas Matijošaitis nedalyvavo. Prieš tai jis nevykusiai juokavo, jog neva Kaunas dvokia, nes artėja savaitgalis, kai įvyks LGBTQ+ „Pride" renginys. Gruodžio mėnesį duodamas interviu naujienų agentūrai BNS V. Matijošaitis taip pat nevengė pažerti „perliukų": jam užkliuvo teisėjų seksualinė orientacija.

V. Matijošaitis savo „juokeliu" leido suprasti, kad neva LGBTQ+ asmenys dvokia | Jarmo.net koliažas (P. Ramono ir Kauno m. savivaldybės nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dar vasarą Kauno m. savivaldybė ne kartą mėgino atsisakyti suderinti eitynes su jų organizatoriais. Šie galiausiai Savivaldybę padavė į teismą, mat teisę į susirinkimus turi visi. 

Pralaimėjusi pirmos instancijos teisme, Savivaldybė kreipėsi į antros instancijos teismą, tačiau ir čia LGBTQ+ eitynių organizatoriai iškovojo galimybę LGBTQ+ bendruomenei žingsniuoti Kauno Laisvės alėja.

Gruodį BNS žurnalistei Austėjai Masiokaitei-Liubinienei Kauno m. mero pasiteiravus, ar išties buvo teisinga neleisti šių eitynių, V. Matijošaitis atsakė: „Šiaip čia miestiečiai turi spręsti. Nemanau, kad miestiečiams labai rūpi tie renginiai ar kaip ten kas su kuo miega".

„Kaunas Pride" 2021-aisiais | P. Ramono nuotr.


Tiesa, dėl eitynių miestiečiai nesprendė. Sprendimai buvo priimami Kauno m. savivaldybės koridoriuose. LGBTQ+ eitynių valdininkai nusprendė neleisti.
 
Žurnalistė patikslino: „Bet kalbu apie principą – neleisti renginio, kuris vėliau galų gale vis tiek įvyko ir teismas pripažino, kad tas (Kauno m. savivaldybės, - jarmo.net) sprendimas nebuvo teisėtas".

Ir tuomet V. Matijošaitis rėžė: „Na visų tų teisėjų irgi nepatikrinsi, kokia jų orientacija. Bet miestas yra gyvas organizmas, čia turi būti visokių: ir tos lyties, ir tos. Jeigu net miestiečiai ir jūs ne visus savo pažįstamus žinote, jų seksualinę orientaciją – nebent tuos, kurie pakibina jus".

Tiesa, Vyriausiasis administracinis teismas sprendimą priėmė ne remdamasis teisėjų kolegijos seksualine orientacija, o motyvuodamas tuo, jog kiekvienas asmuo turi teisę į susirinkimų laisvę.

Teisėjų seksualine orientacija suabejojusio politiko pasisakymas neprasprūdo pro LGBTQ+ teisių apžvalgininko Simono Bartulio ausis.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


„Matijošaitis, žmogus, neskiriantis lyties ir seksualinės orientacijos, yra antro pagal dydį Lietuvoje miesto meras. Absoliuti gėda, kad politikas turi pakankamai arogancijos ir paniekos netiesiogiai palyginti savo pilietinių teisių gynimą viešai su kažkokiu „kibinimu", ir apsimetinėti, kad LGBTQ teisės niekam nerūpi. Nes prieš pat „Kaunas Pride" jam pačiam tai labai rūpėjo", - savo „Facebook" paskyroje įžvalgomis dalijosi jis.

Žurnalistės apklaustas, ar ateityje laikinojoje sostinėje tokius renginius kaip LGBTQ+ eitynės organizuoti bus lengviau, V. Matijošaitis teigė nematantis tam problemų, bet pabrėžė, kad galbūt nesupranta „tų žmonių - o ką parodo tas renginys, kam jis skirtas".

Jarmo.net primena, kad „Kaunas Pride" metu dalyvavo maždaug 2 tūkst. asmenų, kurie po eitynių garsiai perskaitė manifestą, reikalaujantį įteisinti santuokas, leisti tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti, taip pat - atšaukti „gėjų propagandos" įstatymą. Manifeste paliestos translyčių asmenų teisės oriai pasikeisti lytį ir dokumentus. Be to, prabilta ir apie švietimą - mokyklose apie LGBTQ+ bendruomenę praktiškai nekalbama ir tai yra problema.
Naujesnė Senesni