V. Rykštaitė: „Man prabilus apie LGBT teises Lietuvoje, dalis auditorijos raukiasi ir spjaudosi"

Rašytoja, tinklaraštininkė Vaiva Rykštaitė pristato naują knygą „Kaip būti“. Pavadinimas be klaustuko. Ir be jokio atsakymo. Knygoje pateikiamas tekstų rinkinys, kaip teigia autorė, yra stabtelėjimas ir dairymasis, kas vyksta pasaulyje ir kaip jame sutilpti. Autorė prabilo ir apie LGBTQ+ bendruomenę. Pasak jos, apie žmogaus teise rašyti – bene sunkiausia.

Vaiva Rykštaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net 

Knygoje susipina įvairios skirtingos temos – vienos mus vienija, o kitos atskiria.

„Pavyzdžiui, dauguma emigrantų susitapatina su mano aprašomu ilgesiu, namų sąvokos reliatyvumu, atostogų problematika. Tačiau man prabilus apie LGBT teises Lietuvoje, dalis auditorijos raukiasi ir spjaudosi. Tą žinau iš komentarų, kur vos palietus šias temas mane nuolat išvadina „leftistine kekše“. Todėl įdomu, kaip tos skirtingos temos suskambės skaitytojų galvose, ką jie priims, ką atmes“, – portalui 15 min.lt kalbėjo V. Rykštaitė.

Paklausta, apie ką buvo sunkiausia rašyti, autorė teigė: „Dar sunku kalbėti apie žmogaus teises, jei konkrečiai – apie homofobiją ir rasizmą Lietuvoje. Slidus reikalas, nes bandau rašyti taip, kad išgirstų ir nenorintys manęs klausytis. Būna, supaprastinu, suprimityvinu tekstus, pridedu pavyzdžių, kuriuos esu girdėjusi giminės užstalėse. Ir labai tikiuosi, kad žmonių akiratis pamažu plečiasi“.

Parengta pagal 15min.lt informaciją
Naujesnė Senesni