Vilniaus Kalvarijų parapija užvėrė duris homoseksualiam vaikinui į mokymus apie gyvenimą poroje

Vilniaus Kalvarijų parapija skelbia organizuojanti santuokos kursą „Gyvenimas poroje". Tačiau pasirodo, kad čia pageidaujamos ne visos poros. Jarmo.net atliko eksperimentą, kurio metu homoseksualus vaikinas išsiuntė laišką parapijai prašydamas jį užregistruoti į mokymus. Tačiau gautas neigiamas atsakymas. Ar visos poros yra tik heteroseksualios, parapijos klebonas atsakyti nesuskubo.

Kalvarijų parapija siūlo į mokymus apie šeimą. Ar juose gali dalyvauti žmonės, gyvenantys tos pačios lyties poroje? | jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net pasiekė lankstinukas, kuriame skelbiama, kad Vilniaus Kalvarijų parapijos rengiamuose mokymuose nagrinėjamos septynios temos, susijusios su šeiminiais santykiais. Plakato iliustracijoje pavaizduota vyro ir moters pora.

Tačiau Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, šeimos ir poros yra įvairios - jas sudaro ne tik išskirtinai priešingų lyčių atstovai. 

Pasaulyje galioja skirtinga teisinė padėtis - vienose šalyse vienalytės poros gali sudaryti santuokas, kitose homoseksualūs žmonės baudžiami mirtimi - tačiau remiantis statista.com duomenimis, gali būti, jog 5 proc. populiacijos yra homoseksuali, dar 4 proc. žmonių - biseksualūs. Tai paaiškėjo šiais metais atliko tyrimo metu, kai buvo apklausta daugiau nei 19 tūkst. gyventojų iš 27 šalių.


Kai kuriose pasaulio valstybėse už homoseksualumą gresia mirties bausmė, kitose - leidžiama santuoka arba partnerystė | Šaltinis: wikipedia.org, 2021 metų duomenys


Neabejojama, kad dalis homoseksualių asmenų yra tikintys katalikai. Tačiau bažnyčioje jie gali susidurti su tam tikrais ribojimais. Tą rodo ir jarmo.net surinkti duomenys. 

Ar Vilniaus Kalvarijų parapijos mokymuose „Gyvenimas poroje" galėtų dalyvauti homoseksuali pora, mėginome paklausti parapijos atstovo, tačiau jis ne tik atsisakė telefonu atsakyti į klausimus, bet net ir prisistatyti. Tiesa, pokalbio pradžioje pašnekovas įvardijo esąs klebonas. Po dar vieno skambučio jis paprašė klausimus atsiųsti raštu. 

Klausėme parapijos klebono, ar meilė gali būti tarp vyrų ir vyrų arba tarp moterų ir moterų. Be to, pasiteiravome, ar homofobija taip pat gali sukelti santykių krizę, kurios sprendimo būdai aptariami mokymuose.

Tiesa, atsakymo kol kas nesulaukėme.

Asociatyvi Tima Miroshnichenko/Pexels nuotr.


Taigi, nusprendėme surengti eksperimentą.  Iš vienos elektrinio pašto paskyros į Vilniaus Kalvarijų parapiją homoseksualus vaikinas nusiuntė tokio turinio laišką: „Esame gėjų pora ir susiduriame su santykių išbandymais, todėl norėtume užsiregistruoti į kasmėnesinius susitikimus „Gyvenimas poroje". Norėčiau paklausti, kada vyks kitas susitikimas? Kiek reikėtų už jį sumokėti?"

Kitą dieną atskriejo toks atsakymas: „Suprantamas jūsų noras įveikti išbandymus, visgi Kalvarijų parapijoje vykstanti susitikimų programa „Gyvenimas poroje“, apie kurią teiraujatės, yra skirta heteroseksualioms poroms. Šeimos pastoracija Katalikų Bažnyčioje, taigi ir mūsų parapijoje, yra orientuota į šeimas ir heteroseksualias poras".

Tiesa, atsakyme pabrėžiama: „Bažnyčia yra visų pakrikštytųjų bendruomenė ir kiekvienas žmogus joje yra vertingas. Tad esate laukiami kitose parapijos veiklose ir įvykiuose".

Povilas Aleksandravičius | E. Levin nuotr.


Religijotyrininkas, filosofas, Mykolo Riomerio universiteto docentas Povilas Aleksandravičius portalui jarmo.net teigė, kad būtų nuostabu, jeigu Lietuvos parapijose homoseksualios poros galėtų lankyti kursus, skirtus meilės santykių klausimams, kartu su heteroseksualiomis poromis. 

„Tačiau dar daug vandens turės nutekėti, kol tai įvyks. Dar turi įvykti radikalių pokyčių visų žmonių, tikinčiųjų ir dvasininkų mąstyme. Tikiu, kad jie įvyks, nes jau pradėję vykti", - sakė jis. 

P. Aleksandravičius įvertino ir parapijos platinamos skrajutės turinį. „Kol kas skrajutė yra tokia, koks yra žmonių mąstymas dabar", - komentavo religijotyrininkas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė teigė, kad religinėms bendruomenėms kartais taikomos tam tikros išimtys, tačiau tarnyba turėtų detaliau susipažinti su situacija,. kad galėtų konstatuoti, ar buvo pažeistos lygios galimybės.

Ji teigė, kad asmuo, kuris susidūrė su galima diskriminacija, turėtų kreiptis į tarnybą telefonu arba raštu.
Naujesnė Senesni