4 kauniečiai, apmėtę „Kauno Pride" dalyvius kiaušiniais, policijoje nebebuvo tokie drąsūs

Praėjusių metų rugsėjo 4-ąją Kaune įvyko LGBTQ+ eitynės, kurių metu į dalyvius skriejo kiaušiniai. Išpuoliai surengti ir po protesto akcijos. Prieš teismą stojo Kęstutis Gasiūnas, Rytis Gasiūnas, Rokas Gaučys ir Kazimieras Samulevičius. Vyrai išgirdo teismo verdiktą dėl išpuolio prieš vieną iš „Kauno Pride" dalyvių, mėtytų kiaušinių. Nukentėjusysis ne tik buvo apmėtytas kiaušiniais, bet ir numesta ant žemės bei trypta jo nešta vaivorykštės spalvų vėliava. 

2021-ųjų „Kauno Pride" | P. Ramono nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nors gatvėje jautėsi drąsiai puldinėdami žmones, tačiau policijoje vyrų drąsa išgaravo – apklausiami pareigūnų jie dievagojosi pasielgę blogai, pažadėjo daugiau taip nedaryti.

Kaip rašo portalas delfi.lt, Kaune gyvenantys kaltinamieji aiškino, kad neplanavo smurtauti, be to, nejaučia neapykantos LGBTQ+ asmenims, bet pyksta, jog „vyrai rengiasi kaip moterys ir tai dar viešai demonstruoja“.

Nors kaltinamieji nesutiko, kad jau vykdami pasižiūrėti eitynių planavo sutrikdyti viešąją tvarką, teismas konstatavo, jog iš pareigūnų surinktos medžiagos visiškai pakanka daryti išvadą, kad kauniečių kaltė pilnai įrodyta.

2021-ųjų „Kauno Pride" | P. Ramono nuotr.


Teisėjas Dainius Ročys konstatavo, kad vyrai demonstravo nepagargą aplinkiniams, sutrikdė visuomenės rimtį bei tvarką.

Nukentėjęs „Kauno Pride" dalyvis į eitynes atvyko su žmona bei draugais.

Kaip rašo delfi.lt, vienas nukentėjusiųjų per apklausą policijos pareigūnams pasakojo: „Jau pasibaigus eitynėms visi ėjome link automobilio, kuriuo buvome atvažiavę į Kauną. Einant netikėtai pajutau vieną arba du smūgius į pakaušį, bet kuo buvo suduota, nemačiau. Tuo metu buvau ant pečių užsidėjęs vėliavą, todėl iš karto supratau, kad prie mūsų prisikabino būtent dėl to. Neslėpsiu, labai išsigandau, mane ištiko šokas, viskas įvyko labai greitai, tiesiog akimirksniu – ėmiau bėgti į priekį, atsisukęs pamačiau maždaug 5-6 vaikinukus, jie vilkėjo tamsios spalvos sportinius drabužius. Norėjau juos nufotografuoti, bet tada pamačiau, kad jie jau trypia mano ant pečių turėtą vėliavą. Be to, jie ėmė šaukti, kad mes esame „pyd*rai“. Tada išsitraukęs savo telefoną pradėjau fotografuoti, tačiau spėjau užfiksuoti tik juos nubėgančius.“

Šiuo metu prokuratūroje yra atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kadangi dviejų išpuolį surengusių vyrų nustatyti iki šiol nepavyko.

Eitynių dalyvis, apklausiamas policijoje, sakė, kad draugas jam parodė džemperio kapišoną, į kurį buvo išmestas dūminis užtaisas. Apie įvykį nukentėjusysis nedelsdamas pranešė skubios pagalbos tarnybų numeriu 112 ir nurodė, jog reikalingi medikai. Per šį išpuolį vyras teigė jutęs fizinį skausmą, be to, sužalotas ir jo bičiulis.

Pastarasis nusivijo smurtautojus, šie mušėsi.

Teisėsaugai žinomas K. Gasiūnas pareigūnams pasakojo į eitynes atvykęs kartu su broliu R. Gasiūnu.

Vyras pasakojo apie pusvalandį stebėjęs eitynes Laisvės alėjoje, bet jo brolis buvo išvarytas, nes susiginčijo su vienu iš asmenų. Abu jie stovėjo prie policijos užtvarų, norėjo patekti į eitynių vietą, bet kelias buvo užtvertas.

K. Gasiūnas teigė išties atsinešęs kiaušinių dėžę, bet prisiekinėjo, jog maisto produktų mėtyti nenorėjo.

„Tačiau LGBT eitynėse pamatėme kelis dalyvius, t. y. vyrą, kuris buvo apsirengęs rožinės spalvos sijoną, juodus aukštakulnius, – jis mane supykdė, nes aš manau, kad taip rengdamasis jis tyčiojasi iš savęs ir iš kitų. Tada mes su draugais pasidalinome kiaušinius ir juos metėme į LGBT dalyvius, bet aš, kiek mačiau, nepataikiau", – K. Gasiūną cituoja delfi.lt

Tiesa, kaltinamasis kitos apklausos metu įvykių versiją kiek pakeitė. Jis teigė, kad eitynėms pasibaigus jie planavo grįžti namo, bet žygiuodami gatve pamatė kelis eitynių dalyvius, kurių vienas vilkėjo sijoną, dėvėjo aukštakulnius.

Surengęs prieš juos išpuolį, vyras pabėgo, bet buvo sulaikytas policijos pareigūnų ir jiems pareiškė, kad tikrai nėra nusiteikęs priešiškai LGBTQ+ asmenų atžvilgiu.

Tuo metu K. Samulevičius teigė išmetęs kiaušinį, bet ar pataikė, nežino, nes apsisuko ir pradėjo bėgti parko link. 

„Dėl to, kad taip pasielgiau, gailiuosi, pažadu, jog daugiau taip nesielgsiu“, – aiškino R. Gasiūnas, vienam nukentėjusiajam atlyginęs 100 eurų žalą ir pažadėjęs dar tiek pat sumokėti po teismo proceso. 

O štai kaunietis R. Gaučys tiesiai prisipažino, kad eitynių dalyvius norėjo apmėtyti kiaušinius, tačiau neišdrįso, nes aplink būta daug žmonių. Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas kaltinamasis teigė, kad vėliau jis išmetė du kiaušinius. Kas trypė LGBTQ+ spalvų vėliavą, vyras teigė nežinąs.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni