Garsiausiam LGBTQ+ klubui Vilniuje gresia išsikraustymas: kaimynai skundžiasi triukšmu

Populiariausias Vilniaus LGBTQ+ klubas „Soho" gali išsikelti iš vietos, kurioje dabar veikia. Švitrigailos gatvėje įsikūręs klubas čia veikia jau nuo 2008 metų, tačiau prieš kelis metus pastato, kuriame jis yra, paskirtis pasikeitė. Anksčiau visas namas buvo administracinės paskirties, o dabar – dalies patalpų paskirtis tapo gyvenamoji. 15min.lt rašo, kad namo gyventojai skundžiasi dėl triukšmo.

„Soho" klubas | facebook.com/sohoclub.lt


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

2007 metais įkurtą LGBTQ+ klubą „Soho", kuris veiklos pradžioje dėl homofobinių išpuolių keitė vietą, valdo bendrovė UAB „Tysart“.
 
Ji kartu su pastate veikiančios kavinės „Domukas" atstovais kreipėsi į  teismą, kuriame prašė panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2019 metų balandį išduotą statybos leidimą. Būtent po statybų buvo pakeista pastato paskirtis, atsirado net 13 butų.

Statybos darbus atliko bendrovė „Tavela".

Bendrovės „Domukas" ir „Tysart" teisme taip pat reikalavo įpareigoti atsakovę UAB „Tavela“ pašalinti, kaip skunde nurodė, savavališkos statybos darbus – užtaisyti naujai iškirstas durų tipo angas laikančiosiose sienose bei pertvarkyti vandentiekio ir nuotekų šalinimo tinklus, atstatant į padėtį, buvusią iki 2019 m. kovo 5 d. atlikto kadastrinių matavimo duomenų patikslinimo, atsakovei UAB „Tavela“ neatlikus nurodytų darbų – skirti jai 200,00 Eur baudą už kiekvieną uždelstą reikalavimo neįvykdymo dieną.

Vis tik nuspręsta šių reikalavimų netenkinti. Vilniaus miesto apylinkės teismas 2021 metų rugpjūčio 31 d. ieškinį atmetė. Nors bendrovės kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, tačiau šis Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą paliko nepakeistą.

Prognozuoja, kad Vilnius taps nepatrauklus

Ši situacija, kai pastato, kuriame ilgus metus veikia klubas, paskirtis buvo pakeista sukėlė diskusijų bangą socialiniuose tinkluose.

„Anglijoje yra naujas įstatymas, kad dabar neįmanoma tiesiog pakeist patalpų paskirtį į gyvenamąją ir pakenkti pastate esančiam verslui. Lietuvoje irgi gal techniškai negerai, bet miesto administracijai tai dzin, – stebisi Vilniaus miesto politikas Mark Adam Harold. - Pakeitė paskirtį virš naktinio klubo į gyvenamąją ir nemato problemos. O tie, kurie nupirko butus virš naktinio klubo dabar pradės reikalauti apriboti klubo veiklą. Ar tai teisinga?

Gyventojai visada sako, kad jie turi teisę miegoti ramiai. Aš sutinku, nebent gyventojas nupirko butą virš daug metų dirbančio naktinio klubo.

Jei tokios situacijos yra faktiškai leidžiamos Vilniuje (beje čia ne pirmą kartą), tada galiu tik prognozuot, kad miestas taps nuobodus ir nepatrauklus. Sėkminguose miestuose naktimis vyksta ne tik miegas".

„Vienintelio LGBT+ klubo Vilniuje SOHO CLUB išsaugojimas – svarbus tiek miestui, tiek visai Lietuvai", – rašo iniciatyvos „LGBT friendly Vilnius" atstovas Romas Zabarauskas.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni