Ar valdantieji ras sutarimą dėl Partnerystės įstatymo projekto?

Premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad Laisvės frakcija neturėtų tikėtis vieningo koalicijos partnerių palaikymo vertybiniais klausimais, kurių vienas – ir vienalyčių porų santykių įteisinimas. Ministrės pirmininkės įsitikinu, reikėtų ieškoti paramos opozicijos gretose. Kita vertus, pati opozicija šiuo klausimu taip pat susiskaldžiusi.

Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Įsitikinęs, kad bus svarstomas

Naujienų agentūra ELTA prognozuoja, kad Seimo pavasario sesijoje greičiausiai išgirsime kalbų apie Partnerystės įstatymo projekto grįžimą. Nors praėjusių metų gegužę įstatymas nepraėjo net pateikimo stadijos, tačiau vienas projekto rengėjų Tomas Vytautas Raskevičius tuomet pažadėjo toliau mėginsiantis įtikinti kolegas palaikyti iniciatyvą, kuria būtų įteisintas bendras gyvenimas kartu nesusituokus tiek tarp skirtingų, tiek tarp tos pačios lyties asmenų.

Tiesa, nors žadėjo įstatymą pakartotinai teikti rudens sesijoje, vis tik to nepadarė – greičiausiai pabijota, jog ir vėl pritrūks balsų.

Nepaisant to, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas tikino esąs įsitikinęs, kad Partnerystės įstatymas vėl bus svarstomas Seime. „Neabejotinai prie šio klausimo sieksime, kad būtų grįžta“, – ELTA cituoja politiką, kuris pridūrė: „Mes darysime viską, kad opozicija jaustųsi kiek įmanoma komfortabiliau, iš lėto, bet užtikrintai žengdama į Vakarus“.

Vytautas Mitalas | O. Posaškovos nuotr.


Tarp opozicijos taip pat nėra sutarimo

Tačiau ar išties galime tikėtis ramios, konstruktyvios diskusijos tarp parlamentarų dėl šio itin jautraus klausimo? Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos Seime pirmininkas Gintautas Paluckas taip nemano. Anot jo, Seime girdėsime daug triukšmo.

Gintautas Paluckas | Seimo kanceliarijos/Dž. G. Barysaitės nuotr.


„Be abejo, daugiausiai bus šaukiama, rėkiama, pešamasi tarp politikų dėl Partnerystės įstatymo“, – ELTAI kalbėjo G. Paluckas.

„Socdemų" pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė praėjusiais metais kritikavo Partnerystės įstatymo rengėjus dėl to, nes, jos žodžiais, projektas stumiamas buldozeriu. 

Vilija Blinkevičiūtė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Beje, 5 „socdemai" praėjusiais metais balsavo prieš šį įstatymą, nors 2020 metų partijos rinkimų programoje buvo žadama palaikyti LGBTQ+ bendruomenės teises ir laisves.

O viena partijų, kuri neabejotinai priešinsis LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumui, yra įvardijama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jau dabar iš jos narių ir vėl skamba nauji pareiškimai, kodėl Partnerystės įstatymo projekto nereikėtų net svarstyti. „Valstiečių" frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė aiškina, kad šis klausimas sukels dar daugiau susipriešinimo pačiame parlamente. „To susipriešinimo jau pakanka, reikia ieškoti tiltų tarp susipriešinusių grupių, nes tai vargina visus ir neveda prie gero“, – kalbėjo A. Norkienė.

Verta paminėti, kad už partnerystę praėjusiais metais balsavęs tuometinis frakcijos narys Tomas Tomilinas buvo pašalintas iš „valstiečių" gretų. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis savo pareiškimais ne kartą leido suprasti, kad tie partijos nariai, kurie palaikys LGBTQ+ asmenų teises, neliks nenubausti. 

Tomas Tomilinas | Seimo kanceliarijos nuotr.


Svarbi garantija

Apie tai, kad opozicija sukils prieš Partnerystės įstatymo projektą, prabilo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys Jurgis Razma. Politikas norėtų, kad šis įstatymas Seime būtų nagrinėjamas ramiau, tačiau prognozuoja, kad dalis opozicijos ir toliau darys viską, jog įstatymas nebūtų priimtas. 

Jurgis Razma | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


„Dėl Partnerystės įstatymo manau, kad pakeitimų kryptys to buvusio projekto jau yra gana aiškios. Ir čia tiesiog iniciatoriai, manau, bandys susiskaičiuoti balsus, kiek gali būti palaikymo. Ir jeigu nebus garantijų, kad yra reikiamas skaičius, vargu, ar būtų teikiamas tas projektas“, – ELTAI teigė J. Razma.

Apie tai, kad į Seimo posėdžių salę projektas grįš tik užsitikrinus garantuotą paramą, anksčiau yra teigęs ir T. V. Raskevičius. 

Koaliciją sudarantys konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija toli gražu nėra vieningi dėl LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumo. Koalicijos sutartyje nurodyta, kad atskirtų politikų nuomonė dėl partnerystės gali skirtis. Seimo pavasario sesijos metu teikiant Partnerystės įstatymo projektą tiek tarp konservatorių, tiek tarp Liberalų sąjūdžio frakcijos narių atsirado tokių, kurie susilaikė arba net balsavo prieš. O kai Laisvės frakcija nesulaukė vieningo koalicijos palaikymo ir dėl mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo projekto, jos atstovai užsiminė kalbėsiantys apie koalicijos ateitį. 

Tuo metu konservatorius J. Razma antrina I. Šimonytės pozicijai ir taip pat dėstė, kad vieningo koalicijos balsavimo dėl Partnerystės įstatymo tikėtis neverta. 

„Pirmiausiai reikia pačioje koalicijoje pasiekti sutarimą, o po to jau Laisvės frakcija ieškos papildomo palaikymo iš opozicijos gretų“, – ELTAI teigė jis.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni