Lietuvoje įkurta pirmoji translyčių teisių organizacija: „Mūsų tapatybės nėra patologija"

„Trans autonomija" – taip vadinasi pirmoji translyčių asmenų teisių gynimo organizacija Lietuvoje. Apie jos steigimą buvo kalbama dar praėjusių metų pabaigoje, o štai sausio 21-osios vakarą, penktadienį, organizacija viešai prisistatė socialiniame tinkle „Facebook".

rawpixel.com vizualizacija

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Trans Autonomija – trans žmonių teisių ir savitarpio pagalbos asociacija. Idėja įkurti organizaciją kilo kartu organizuojant įvairius LGBTQ+ bendruomenės renginius – Vilnius Pride 2020, Kaunas Pride 2021", – teigia organizacijos atstovai ir pabrėžė, kad asociacija burs translyčių žmonių ir juos palaikančiųjų bendruomenę.

Taip pat organizacijos veikla bus nukreipta į visuomenės bei LGBTQ+ bendruomenės švietimą.

„Trans autonomija" paskelbė ir organizacijos pricipus. 

Jarmo.net nuotr.


„Savęs apibrėžtis – turime teisę pačios/tys apibrėžti savo tapatybes ir laisvai priimti sprendimus, susijusius su mūsų gyvenimu. Kiekviena/s esame patikimiausia/s savo patirties liudininkas/ė ir niekas kitas – nei psichiatrė, nei Seimo narys, nei tėvas, nei kunigas, nei Prezidentas – negali už mus nuspręsti kas esame ar kas mums geriau.

Kūno autonomija – trans žmonių kūnai nėra valstybės nuosavybė. Mūsų kūnai priklauso mums, ir sprendimus susijusius su savo kūnais galime priimti pačios/tys. Dažnai esame priversti/os išmanyti daugiau apie trans žmonių sveikatos priežiūrą nei ją turintys teikti gydytojai/os. Medicininės tranzicijos paslaugos ir procedūros turi būti visoms/iems prieinamos, laisvai pasirenkamos ir paremtos informuoto sutikimo modeliu.

Orumas – neturime maldauti savo teisių ar įrodinėti, kad nusipelnome teisės egzistuoti. Mes nemaldaujame, mes reikalaujame to, kas mums priklauso. Reikalaujame teisės visiems/oms pasirinkti norimą vardą ir greitos, skaidrios, prieinamos lytinės tapatybės pripažinimo procedūros, grįstos asmens apsisprendimo principu, visoms/iems – trans moterims, trans vyrams, nebinarinių tapatybių žmonėms. O ilgainiui – ir galimybės nenurodyti lyties asmens dokumentuose.
 
Solidarumas – organizuojamės ne tik tam, kad pagerintume savo asmeninę situaciją. Savo veiklose akcentuojame solidarumą ne tik LGBTQ+ bendruomenėse, bet ir su kitais judėjimais už žmogaus teises. Tol, kol labiausiai šios sistemos marginalizuoti žmonės kenčia, negalime sakyti, kad pasiekėme kažkokį progresą. Turime veikti dėl geresnės ateities ir geresnio gyvenimo visiems.

Depatologizacija – mūsų tapatybės nėra patologija", – skelbia organizacija

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni