Lenkijos teismas dar kartą išteisino LGBTQ+ aktyvistes dėl Mergelės Marijos su vaivorykštės aureole plakatų

Trys Lenkijos LGBTQ+ aktyvistės šį mėnesį dar kartą išteisintos dėl „religinių jausmų įžeidimo", kai viešoje erdvėje matant aplinkiniams demonstravo Mergelės Marijos plakatą, kuriame pastaroji vaizduojama su vaivorykštės spalvomis.

„Amnesty International" nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šie plakatai buvo parodyti dar 2019 metais Placko mieste. Tuo metu įvyko protestas prieš vis labiau įsismarkaujantį priešiškumą LGBTQ+ žmonėms Lenkijoje, kurioje Katalikų bažnyčia palaiko glaudžius ryšius su kraštutinių dešiniųjų Vyriausybe.

Trys moterys, vardu Elžbieta, Anna ir Joana, grėsė 2 metų laisvės atėmimo bausmė, mat prokurorai siekė jas nuteisti dėl pademonstruotų plakatų. Tačiau dar praėjusių metų kovą jos buvo išteisintos. Teismas pripažino, kad demonstruojant Mergelės Marijos plakatą, kuriame ji pavaizduota su vaivorykštės spalvų aureole, niekaip nėra įžeidžiami religiniai jausmai.

Twitter.com/amnestyPL nuotr.



Sausio 12-ąją, trečiadienį, Lenkijos teismas atmetė skundą, informuoja žmogaus teisių organizacija „Amnesty International".

Prokurorai teisme mėgino įrodyti, kad pirmos instancijos teisme nebuvo pakankamai kritiškai įvertinti moterų veiksmai. Anot prokuratūros, Mergelė Marija – tai svarbus simbolis katalikams, o Elžbieta, Anna ir Joana tai žinojo. 

Tuo metu teismo posėdyje pasisakiusi Elžbieta atkirto, kad homoseksualumas nėra iškrypimas, tad jai nėra aišku, kaip konkrečiai gali būti įžeidžiami tikinčiųjų jausmai. Mergina pabrėžė nenorinti matyti viešajame diskurse vyraujančios homofobijos. Kaltinamoji aiškino, kad tikintieji taip pat turi įvairias pažiūras apie LGBTQ+ asmenis, o prokurorų minimi katalikai yra kraštutinių pažiūrų ir neatspindi visų tikinčiųjų požiūrio. 

„Amnesty International" atstovė Catrinel Motoc teigė, kad toks teismo sprendimas suteikia palengvėjimo jausmą, tačiau, anot jos, Lenkijoje LGBTQ+ aktyvistės iš viso neturėjo sulaukti tokių ar panašių kaltinimų.

„Mergelės Marijos atvaizdas su vaivorykštės aureole niekada neturėtų būti kriminalizuotas“, – įsitikinusi C. Motoc.

Pasak jos, po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie baudžiamojon atsakomybėn už šių plakatų demonstravimą traukiamas LGBTQ+ aktyvistes, daugybė žmonių paprašė Lenkijos valdžios institucijų panaikinti kaltinimus. Anot C. Motoc, ši byla tik dar kartą pademonstravo nerimą keliančią situaciją Lenkijoje.

Jos teigimu, ši byla simbolizuoja tai, kad valstybė vis dar remia homofobišką teisėsaugos požiūrį, o teisingumo sistema vis dažniau pasitelkiama kaip persekiojimo priemonė prieš LGBTQ+ aktyvistus. 

„Ne tik vis mažiau galimybių saviraiškai, aktyvizmui ir taikiems protestams, bet ir sparčiai auga homofobijos lygis. Daugėja neapykantos nusikaltimų, vietos regionai skelbia save „zonomis be LGBT", mėginama uždrausti „Pride" eitynes", – tik dalį žmogaus teisių pažeidimų, nustatytų Lenkijoje, įvardijo „Amnesty International" atstovė. 

„Lenkijos valdžia privalo nutraukti raganų medžioklę prieš LGBTQ+ aktyvistus", – pridūrė C. Motoc.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni