Religinė laisvė... kankinti kitus?

Kanadoje praėjusį gruodį priimtas įstatymas dėl draudimo taikyti konversijos „terapiją“ sukėlė nemažą vietinių ir užsienyje veikiančių religinių bendruomenių pasipriešinimą. Sausio 16 d. tūkstančiai dvasininkų JAV ir Kanadoje protestavo prieš šių metų pradžioje įsigaliojusį naująjį įstatymą, kurio pagrindu kriminalizuotos veikos, skirtos slopinti arba pakeisti nepilnamečių bei suaugusių asmenų lytinę orientacija, lytinę tapatybę arba lyties raišką į labiau priimtiną, iš tokios veiklos pelnytis ir ją reklamuoti.

Asociatyvi Dolina Modlitwy/Pexels.com nuotr.


Jūratė Griškėnaitė

vertėja

Protestuojantys Šiaurės Amerikoje veikiančių bažnyčių pastoriai trečiąjį šių metų sekmadienį paskyrė pamokslams apie lytinę moralę įspėdami, kad ateityje tokie pamokymai gali būti uždrausti ir tapti baudžiamojo persekiojimo pagrindu. Protestą iniciavo organizacija „Liberty Coalition Canada“, kurios svetainėje skelbiamas veiklos tikslas – teikti krikščionišką įvykių analizę apie Kanadoje valdžios vykdomą laisvės žlugdymą, šviesti kanadiečius apie žmogaus teises ir konstitucines laisves bei teisinėmis priemonėmis padėti jas ginti. Tarp organizacijos iniciatyvų – minėti pamokslai bažnyčiose apie biblinę lytinę moralę, religinė laisvė nuo prievartinės vakcinacijos, teisė bažnyčioms rengti pamaldas visuotinio karantino metu ir pan.

Asociatyvi Nikko Tan/Pexels.com nuotr.


JAV iniciatyvą organizavo pastorius Johnas MacArthuras, vadovaujantis „Grace Community Church“ megabažnyčiai, kuriai priklauso apie 8000 narių. Prie jo prisijungė apie 4000 dvasininkų. J. MacArthuras – vienas žinomiausių ir įtakingiausių krikščionių evangelikų pamokslininkų, atvirai pasisakantis prieš vienalytes santuokas, moterų teises, katalikų bažnyčią ir kitus tikėjimus, judėjimą dėl socialinio teisingumo. Pastaraisiais metais pastorius pagarsėjo dėl pandemijos neigimo ir melagingos informacijos skleidimo, priešinimosi reikalavimams dėvėti kaukes ir rinktis į pamaldas karantino metu. Pasisakydamas apie konversijos „terapijos“ draudimą pastorius išsakė nuomonę, kad bet koks bažnyčių bandymas būti tolerantiškoms baigsis laisvės netektimi ir persekiojimu. Kalbėdamas „Fox News“ jis teigė: „Tai, kad ją (– konversijos „terapiją“, aut. past.) pripažinimo nusikalstamu elgesiu, už kurį galima gauti iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, perkelia tai į visai kitą lygmenį, nes jau dabar Kanados pastoriai atsiduria kalėjime vien už pamaldų organizavimą“.

Jam antrino ir grupė pastorių, Kanadoje gavusių laisvės atėmimo bausmes už visuotinio karantino metu organizuotas pamaldas. Įsigaliojusio įstatymo kritikai baiminasi, kad plati konversijos „terapijos“ formuluotė gali būti pritaikyta net privatiems pokalbiams arba maldoms ir, galiausiai, paskatinti persekiojimą dėl religinių įsitikinimų.

Asociatyvi Anna Shvets/Pexels.com nuotr.


Daugiau nei mėnesį laisvės atėmimo įstaigoje už karantino reikalavimų pažeidimus – pamaldų organizavimą nepaisant draudimų – praleidęs Edmontone (Kanada) veikiančios bažnyčios pastorius Jamesas Coatesas pokalbyje su „Fox News“ teigė, kad naujasis įstatymas dėl konversijos „terapijos“ draudimo užkerta kelią LGBT bendruomenei išgirsti „išgelbėjančią ir transformuojančią Kristaus Evangelijos žinią“. Jo manymu, Kanados vyriausybė siekia sugriauti Vakarų civilizaciją ardydama krikščioniškus jos pamatus, todėl prieš totalitarinį režimą veikiantys krikščionys bus persekiojami vis aktyviau.

Pastorius MacArthuras, JAV prezidento rinkimuose atvirai palaikęs Donaldą Trumpą, atkreipė dėmesį, kad JAV daugėja valstijų, kuriose priimami įstatymai, draudžiantys konversijos „terapiją“, o tai kelia didžiulę grėsmę krikščionims. JAV tokias priemones taikyti nepilnamečiams draudžiama 20 valstijų, dar penkiose galioja dalinis draudimas.

Svarbu paminėti, kad tai – tik dalies krikščioniškų bažnyčių iniciatyva ir nuomonė, taip sureikšminanti praėjusio amžiaus antrojoje pusėje įsigalėjusias homofobiškas pažiūras ir Šv. Rašto interpretacijas. Šiaurės Amerikoje ir Europoje vis garsiau girdimas krikščioniškų bendruomenių balsas, raginantis atverti duris visiems žmonėms ir šeimoms, pripažįstant kiekvieno asmens teisę į orumą, ir priimti įvairovę kaip dovaną. Įvairios religinės bendruomenės pasmerkė konversijos „terapiją“, kurią dar 2016 m. nemoksliška ir neetiška pavadino Pasaulio psichiatrų organizacija, o 2020 m. Tarptautinės kankinimo aukų reabilitacijos tarybos ekspertai prilygino žmonių kankinimui.
Naujesnė Senesni