Šakių politikas jaučia grėsmę: bijo jam neva primetamo homoseksualumo

Šakių rajono politikas, save visuomenininku vadinantis Ričardas Lekavičius sako esąs diskriminuojamas. Vyras mano, kad jam primetamas homoseksualumas, kuris esąs dabar madingas. Tačiau socialiniam tinklui „Facebook” atrodo, kad pats R. Lekavičius kursto diskriminaciją – vienas jo komentarų pašalintas. „Nebegaliu atsikirsti”, – taip situaciją įvertino pats politikas.

R. Lekavičiaus komentarai apie LGBTQ+ asmenis sulaukė internautų dėmesio | Jarmo.net koliažas (unsplash.com ir vrk.lt nuotr.)


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Kursto provincijos žmonių baimes?

Buvęs Darbo partijos Šakių skyriaus pirmininkas iš savo „Facebook” paskyros komentarų skiltyje rašė: (kalba netaisyta) „kas tie visi, keletas spalviukų, be jokių vertybių, jaučiatės visi, nejuokinkit”, „ši daugiaspalvė, niekaip nesusieta su gatos apgautaisiais. Tai iškreiptos politikos ženklas”.

Su jarmo.net susisiekę skaitytojai teigė pasibaisėję, kad politikas sau leidžia sau įžeidinėti homoseksualius asmenis.

„Kokį pavyzdį toks politikas rodo Šakių rajono žmonėms? Ką jis nori tuo pasakyti? Kad gėjai, lesbietės yra iškrypėliai? Taip politikai ir kursto provincijose gyvenančių žmonių baimes”, – laiške redakcijai rašė vienas iš politiko komentarais pasipiktinusių skaitytojų.

Jarmo.net susipažino ir su vienu iš R. Lekavičiaus komentaru, kuriame politikas ironizuodamas siūlė Lietuvos trispalvę pakeisti į vaivorykštės vėliavą.

„Jam vis pastoviai LGBTQ+ visur vaidenasi”, – savo įspūdžius apie Šakių r. politiką rašė kitas skaitytojas ir pabrėžė, kad kažkada R. Lekavičius mėgino kandidatuoti į Seimą 2020-aisias.

Prabilo apie gamtą

Jarmo.net susisiekus su R. Lekavičiumi ir paklausus, kas yra „spalviukai be vertybių”, šis atsakė: „Nu čia jau reikia, kaip sakyti, turėti (juokiasi, - jarmo.net) vaizduotę ir atsakys kiekvienas pats sau į klausimą”.

Ričardas Lekavičius | darbopartija.lt nuotr.


Politikas prabilo apie gamtos nuskriaustus žmones. Buvęs Darbo partijos Šakių rajono skyriaus pirmininkas teigė, kad gamta nuskriaudė būtent homoseksualius asmenis.

„Reikia atskirti du dalykus: kur žmonės nuskriausti gamtos ir kur yra daroma politika”, – savo nuomonę dėstė R. Lekavičiumi.

Sako buvęs pavadintas vatniku

Komentuodamas savo pasiūlymą pakeisti trispalvę į vaivorykštės vėliavą, politikas prabilo, kad homoseksualūs žmonės „maivosi, tamposi”, o taip pat tyčiojasi ir „bando primesti jųjų laimę ar nelaimę visiems”.

Savo komentarus Šakių r. politikas vadina šmaikščiais, bet piktinosi, kad negalėjo atsikirsti su juo diskutuoti pradėjusiais asmenimis, kadangi vienas jo komentarų buvo pašalintas dėl neapykantos kalbos. R. Lekavičius teigė įsižeidęs, kai buvo pavadintas vatniku, dėl to minėtą komentarą ir parašęs.

Momentinė ekrano kopija


„Parašai vieną komentarą, kad tavo mintis reikėtų susikišti atgal, už tai supuola jų bendraminčių kompanija ir tu gauni už tai bloką. O ką jis parašė, tai niekam neįdomu. Taip ir gaunasi – diskriminacija į vienus vartus”, – sakė politikas.

Galvoja, kad homoseksualumas jam primetamas

Paklaustas, kaip manantis, ar visi žmonės turėtų turėti lygias teises, R. Lekavičius atsakė: „O jie neturi?”

R. Lekavičius čia pat prabilo, kad jo paties teisės tariamai pažeidžiamos – jis negali atsakyti tiems, kurie jį kritikuoja. „Reiškia mano teisės pažeidžiamos”, – pareiškė jis.

Pašnekovas, be kita ko, akcentavo, jog artimiausioje aplinkoje homoseksualių asmenų nėra ir jis tuo labai džiaugiasi.

„Aš nesu prieš tuos, kuriuos apgavo gamta, yra, kaip sakyti, reikia atskirti kur yra politika, ir kur yra žmogaus gyvenimas, problema ar kaip norim, taip vadinkim. Jų visada buvo, yra ir bus. Bet neturi būti primesta visai visuomenei”, – apie tariamą homoseksualumo grėsmę sakė jis.

Tiesa, kaip būtent homoseksualumas jam yra primetamas, R. Lekavičius nepatikslino.

Homoseksualumas nėra liga

Politikas neteisus teigdamas, kad homoseksualumas esąs nenatūralus. Lietuvos psichologų sąjunga 2014 metų gegužę išplatino pranešimą, kuriame nurodė, jog homoseksualumas ar biseksualumas nėra laikomi psichikos sutrikimu. 

Lietuvos psichologų sąjunga teigė, kad žmonių diskriminacija dėl lytinės orientacijos visuomenėje yra nepriimtina. „Dar 1973 metais Amerikos psichiatrų asociacija išbraukė homoseksualumą iš ligų sąrašo. 1975 m. Amerikos psichologų asociacija paskelbė, kad homoseksualumas nėra psichologinis sutrikimas. 1992 metais Pasaulio Sveikatos Organizacija patvirtino Tarptautinę ligų klasifikaciją TLK-10, naudojamą ir Lietuvoje, kurioje taip pat nėra homoseksualumo kaip ligos. Nėra vienareikšmiško atsakymo į klausimą, kodėl kai kurie žmonės yra homoseksualūs ar biseksualūs. Sutariama, kad lytinė orientacija nėra pasirenkama. 

Lietuvos psichologų sąjunga pripažįsta, kad mes gyvename sudėtingoje socialinėje aplinkoje, kurioje kartais susiduriame su priešiškumu kitokiems bei tiesiogine ir netiesiogine diskriminacija. Lietuvos psichologų sąjunga pabrėžia, kad bet kokia diskriminacija yra nepateisinama ir diskriminacija dėl lytinės orientacijos yra nepriimtina. Todėl Lietuvos psichologų sąjunga skatina pagarbų dialogą su visais žmonėmis bei žmogaus teisių užtikrinimą", – teigiama sąjungos pranešime. 


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni