Prasideda žmogaus teisių apdovanojimų nominantų paieška: siūlyti gali visi

Sausio 25 d. prasideda aštuntųjų Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų nominantų ir nominančių atranka. Visuomenė jau gali siūlyti labiausiai per 2020–2021 metus žmogaus teisių srityje nusipelniusius asmenis, organizacijas, projektus ar iniciatyvas, rašoma pranešime spaudai.

Asociatyvi Klara Kulikova/Unsplash.com nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pernai dėl pandemijos laureatės bei laureatai nebuvo išrinkti ir apdovanoti. Tad dabar organizatoriai ieško išskirtinių poelgių ir darbų, atliktų per dviejų metų laikotarpį.

Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai teikiami už nuopelnus lyčių lygybės, tautų dialogo, LGBTI+ lygiateisiškumo, amžiaus, negalios, religijų ir įsitikinimų, metų proveržio bei pagarbos žmogui srityse. Kandidatus galima siūlyti užpildžius elektroninę anketą. Atranka vyks iki vasario 10 d.

Šių metų apdovanojimuose Atviros visuomenės piliečio nominaciją keičia Pagarbos žmogui apdovanojimas. Jis bus teikiamas už pastangas išlaikyti žmogiškumą bei užtikrinti žmonių orumą, už žmogaus teisių iniciatyvas, poelgius ir darbus visuomenei sunkiu laikotarpiu ar krizės metu.

Iš gyventojų pasiūlyto nominantų ir nominančių sąrašo atrankos komisija kiekvienai kategorijai atrinks po tris kandidatus ar kandidates, kuriuos vėliau balsuodama internetu vertins visuomenė. Laimėtojai ir laimėtojos paaiškės susumavus visuomenės bei į antrą posėdį susirinkusių komisijos narių balsus.

Apdovanojimų statulėlės bus išdalytos šių metų balandžio 26 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. Tiesioginę iškilmingos ceremonijos transliaciją bus galima stebėti LRT Plius kanalu.

Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus organizuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su nacionaline LGBT* teisių organizacija „LGL“, Lietuvos negalios organizacijų forumu ir Moterų informacijos centru.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė džiaugiasi, kad visuomenė vėl gali pagerbti labiausiai žmogaus teisių srityje pasižymėjusius asmenis. „Žmogaus teisių srityje esama nemažai iššūkių. Jų įveikimas – ilgas, atkalus ir kartais tikrai varginantis darbas. Todėl ypač smagu, kad galime ne tik kalbėti apie esamas problemas bei jų sprendimą, bet ir kartu susirinkę ar stebėdami per televiziją pasidžiaugti tomis ir tais, kas stengiasi, jog mūsų šalyje būtų daugiau šviesos ir orumo“, – sako ji.

„Pandemija nesustabdė lygybę ir įvairovę skatinančių iniciatyvų, atvirkščiai – nauji iššūkiai parodė, kokie esame išradingi, kaip sugebame rasti išeitis, tampančias ilgalaikių pokyčių dalimi. Visoms šioms pastangoms reikalingas dėmesys – skatinkime neabejingus, aktyvius žmones ir socialiai atsakingas organizacijas, skleiskime geras patirtis, tegu jos dauginasi ir įsitvirtina. Būtent tam reikalingi šie apdovanojimai, todėl džiaugiuosi, kad jie grįžta ir kviečiu aktyviai teikti kandidatus“, – teigia Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų atranka ir įteikimas rengiamas bendradarbiaujant su Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų dvišalio bendradarbiavimo fondu.

Pagrindiniai rėmėjai: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Britų taryba, UAB „Rimi Lietuva“, AB „Telia Lietuva“, UAB „Integre Trans“, Norvegijos Karalystės ambasada, Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų dvišalio bendradarbiavimo fondas, Šiaurės ministrų tarybos biuras.
Naujesnė Senesni