Seimas atidėjo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisų svarstymą

Antradienį Seime pristačius atnaujintą apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo projektą, parlamentarai nepriėmė sprendimo, tad balsavimas buvo nukeltas iki kito posėdžio.

Seimo posėdžių salė | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dauguma smurtautojų – vyrai

„Stebint diskusijas dėl įstatymo tenka apgailestauti, jog Seimo tribūnose vis dar dominuoja ne į nukentėjusiojo asmens apsaugą, o smurtaujančio asmens pateisinimą orientuoti argumentai", – antradienio vakarą išplatintame pareiškime dėstė Lietuvos žmogaus teisių centro atstovai.

Nauja Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcija numato smurto orderį, kuris nurodytų galimam smurtautojui nesiartinti prie aukos, taip pat įvedama smurto lyties pagrindu sąvoka. Tačiau Seime dėl šių aspektų kilo daug aršių diskusijų.

Seimo narė Morgana Danielė teigė, kad kasdien Lietuvoje sulaukiama maždaug 160 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, per metus įvyksta apie 30 nužudymų. Laisvės frakcijos atstovė teigė, kad 90 proc. smurtautojų – vyrai, o 80 proc. aukų – moterys.

Sulaukė Darbo partijos ir „valstiečių" pasipriešinimo

Posėdyje kalbėjusi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė aiškino, kad dėl įstatyme minimų sąvokų dvejones lemia baimės. Pasak jos, ne visuomet sprendimai priimami remiantis mokslu, o vadovaujamasi emocijomis.

Tuo metu „valstietė" Asta Kubilienė, aršiai besipriešinusi Partnerystės įstatymo projekto pateikimui praėjusių metų pavasario Seimo sesijoje, šįkart stengėsi, kad iš pataisų būtų pašalinta „smurto lyties pagrindu" sąvoka. Anot jos, nauja įstatymo redakcija nepaisoma pagrindinių teisės principų.

Ji teigė, kad visuomenė nepritaria Stambulo konvencijos ratifikavimui, tačiau valdantieji esą šios konvencijos nuostatas vis tiek mėgina įtvirtinti šiomis pataisomis.
 
„Šiame projekte įtvirtinta smurto sąvoka yra labai nekonkreti, leidžianti įvairias spekuliacijas, neužtikrinanti teisinio aiškumo“, – aiškino A. Kubilienė.

Tuo, kad „Stambulo konvencija grįžta į Seimą, tik kita forma“, piktinosi ir Darbo partijos frakcijos narys Mindaugas Puidokas.

„Šiandien Seimo salėje vis dar girdžiu ryšį su dangaus kūnais turinčių kolegų karštas kalbas apie smurto lyties pagrindu pripažinimo mirtiną pavojų Tautos išlikimui", – po balsavimo „Facebook" paskyroje rašė D. Šakalienė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni