Ar Kauno šviesoforai - tikrai tinkamas objektas kalbėti apie tos pačios porų lyties asmenų teises?

„Pirmadienį, švenčiant šv. Valentino dieną, Kaune kai kurių pėsčiųjų perėjų šviesoforai ėmė rodyti įsimylėjėlių poros simbolį: degant raudonam signalui moteris ir vyras pasibučiuoja, degant žaliam – jiedu žingsniuoja susikibę rankomis. Abiem atvejais virš jų šviečia širdelė. Šią idėją sukritikavo LGBTQ+, juos palaikantys atstovai klausia, negi miestas sąmoningai ignoruoja LGBTQ+ asmenis,", - rašoma žiniasklaidoje.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.


Giedrius Alasevičius

visuomenės veikėjas

Kad miestas ignoruoja LGBTQ+ asmenis, tai turbūt abejonių nėra. Visgi turiu šiek tiek abejonių dėl to, ar šviesoforų signalai yra geriausia tema mažumų problematikai vertinti.

Negalėčiau sakyti, kad iš pagaliukų, trikampėlių ir rutuliukų nupaišyti žmogeliukai labai didelių pretenzijų gali turėti į lytis ir ypač seksualinę orientaciją. Net jei ir galime įtarti, kad kūrėjai taikė į vyrą ir moterį. Bet čia yra ir daugiau problemų: niekaip iš šviesoforo neina suprasti, ar tie žmogeliukai nėra giminaičiai, pvz. kiek jiems metų (gal, pavyzdžiui, abiem po 6-eri). Ar ne per anksti bučiuotis? 

 Ir kitas klausimas, o kaip bučiuotis? Su liežuviu ar be jo? Ne visiems liežuvis patinka. Kiti be jo rimtai į bučinį nežiūri.
 
Ir daug kitų rimtų klausimų iškyla. Pavyzdžiui, vienas labiausiai aktualių, atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, jeigu ten ukrainiečių porelės, tai ar prisidavusios kariuomenei? Ar turi laiko bučiuotis? Ir ar jie apima ir emigrantus bei imigrantus? O kaip su odos spalva? Raudoni, tai suprantu, indėnai, o žali? Čia tie, kur Krymą okupavo? Ar pridera apskritai juos atstovauti per Valentynkę Lietuvoje? Ar tautininkai jau pasiskundė, kad ir baltus pamiršo? Šiukštu pagalvot, kas bus, jeigu Tamkevičius trikampėlyje pamatys ne moterį, o drag queen su suknele. Vėl aiškins, kad liko paskutiniu demokratijos bastionu Lietuvoje.
 
Tiek daug svarbių klausimų. Ir vargu, ar sulauksiu atsakymo. Dėl ko neabejoju, tai kad kas nors įsižeis, nes akivaizdu, kad norint lygybės, būtina griauti heteronormatyvinius trikampėlius. Ir aš tą logiką suprantu, bet vis vien labai sunku rimtai žiūrėti į kovą su galimai heteroseksualiais galimai trikampiais šviesoforų signaluose, kurie galimai aneksavo Krymą.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni