Kauno m. savivaldybė sulaukė aršios kritikos dėl šviesoforų: LGBTQ+ bendruomenė jaučiasi ignoruojama

Vasario 14-ąją minint Valentino dieną LGBTQ+ teisių aktyvistai įžvelgia tos pačios lyties porų ignoravimą Kaune. Šio miesto savivaldybė meilės dienos proga šviesoforuose nusprendė pavaizduoti įsimylėjėlių poras. Tiesa, tik heteroseksualias. Vienalyčių porų kauniečiai neišvydo. Nejaugi Kaune matomos tik heteroseksualios poros? 

Jarmo.net koliažas (momentinė ekrano kopija ir freepik.com nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Už LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą dažnai teismuose kovojantis kaunietis Pijus Beizaras pirmadienį atkreipė dėmesį, kad Kaune nušvitus šviesoforams, kuriuose vaizduojamos įsimylėjusios poros taip minint Valentino dieną, tos pačios lyties asmenų poros nėra vaizduojamos. Kaunietis kelia kelia klausimą, nejaugi miesto savivaldybė sąmomingai ignoruoja LGBTQ+ asmenis ir prieš juos tarytum užsiriša akis. 

P. Beizaras priminė, kad Kauno miesto savivaldybė jau buvo sukūrusi konfrontaciją su LGBTQ+ bendruomene, norėjusia surengti eitynes laikinojoje sostinėje, praėjusiais metais, bet, anot jo, iš to nė kiek nepasimokė.

Pijus Beizaras sako kalbą 2021 metais vykstančiame „Kauno Pride" mitinge | Justinos Vyšniauskienės nuotr.


„Net ir po „Kaunas Pride" fiasko Kauno miesto savivaldybė ir vėl pasirinko komunikuoti žinutę, jog vienos lyties poros mieste neegzistuoja, nėra pageidaujamos, turėtų būti nematomos. Atrodo, jog tai yra smulkmena, kurios kiti galbūt net nepastebėtų, tačiau toks akcentas miestui kainavo pinigus, kuriuos į biudžetą sunešame visi. Tad kodėl LGBTQ+ bendruomenės žmonės yra ekskliuzuojami?
 
Nežinau, ar tai buvo kūrėjo sprendimas, ar Savivaldybės, tačiau būtent Savivaldybė čia turėtų būti pavyzdys, parodantis, kad Kaunas yra tikra Europos kultūros sostinė", – portalui jarmo.net teigė P. Beizaras.

Momentinė ekrano kopija


„Panašu, kad Kauno savivaldybė ne apie visus įsimylėjelius pagalvojo. Matyt neužteko „MES ESAME VISUR - KAUNAS PRIDE" supratimui, kad mieste, ir visoje Lietuvoje, žmonės myli įvairiai", – savo „Facebook" paskyroje rašė vienas iš „Kauno Pride", įvykusio 2021 metais, organizatorių Rokas Garliauskas, šiuo metu atliekantis praktiką Europos Parlamente.

Portalui jarmo.net R. Garliauskas teigė, kad eitynės suteikė LGBTQ+ bendruomenei matomumo, tačiau ar pakeitė kauniečių tolerancijos lygį, vaikinas abejoja. 

„Kad ir vienas šviesoforas būtų, tai parodytų progresą, bet matome, kad to nėra. Manau, kad taip elgiamasi specialiai. Liūdna. Manau, kad artėjant rinkimams Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos atstovai nepabijos išreikšti pozicijos šiuo klausimu", – komentavo Kauno LGBTQ+ aktyvizmo veidu tapęs vaikinas. 

Rokas Garliauskas | „Facebook" nuotr.


Siūlo neįžvelgti daugiau nei matoma

Jarmo.net dėl šios situacijos kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę komentaro.

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius teigė: „Kaunas kviečia švęsti Meilės dieną ir sveikina su Šv. Valentino diena visus be išimties.

Šviesoforuose simboliškai pavaizduotos įsimylėjėlių porelės, todėl šiuo atveju tikrai nevertėtų bandyti įžvelgti daugiau nei iš tiesų matoma.

Sulaukėme daugybės šiltų reakcijų ir pozityvių atsiliepimų. Džiaugiamės, kad šis sumanymas pasiteisino ir suteikė žmonėms gerų emocijų.

Laikini „įsimylėjėlių“ šviesoforai įrengti centrinėse miesto gatvėse. Valentino dienos simbolika pasipuošė šviesoforai Laisvės al., Kęstučio, S. Daukanto, E. Ožeškienės, A. Mickevičiaus, Maironio ir K. Donelaičio gatvėse. Jie džiugins praeivius iki vasario 15 d.

Neatmetame galimybės, kad tokie didžiuosiuose Europos miestuose jau matyti sprendimai nebus vienadieniai ir Kaune".

Kauno meras kaltinamas homofobija

Itin nuožmios diskusijos dėl LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumo Kaune kilo praėjusiais metais, kai Gegužės 1-osios profesinė sąjunga mėgino su Kauno miesto savivaldybe suderinti LGBTQ+ eitynes Laisvės alėjoje. Savivaldybė ne kartą prašymus atmetė prisidengdama saugumo spragomis, neva vykstančiais remonto darbais, tačiau teisme eitynių organizatoriai pergalę pasiekė – eitynės buvo suorganizuotos rugsėjo 4-ąją. 

Jų metu LGBTQ+ bendruomenės nariai prie Kauno miesto savivaldybės skandavo merui Visvaldui Matijošaičiui nukreiptus šūkius, tokius kaip „Ne mūsų meras". 

V. Matijošaitis išgarsėjo skandalingais pasisakymais apie tai, kad Kaune jaučiamas nemalonus kvapas dėl artėjančių LGBTQ+ eitynių, taip pat Kauno miesto meras po teismo sprendimo, įpareigojusio Savivaldybę suderinti eitynes, abejojo teisėjų seksualine orientacija.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni