O. Šurajevas atrėžė tylėti LGBTQ+ žmonėms liepiantiems komentatoriams: o heteroseksualioms poroms niekas „demonstruotis" nedraudžia

Šį mėnesį aktorei Elžbietai Latėnaitei atsiskleidus esant biseksualiai, internete pasipylė įvairių reakcijų: tiek pozityvių, tiek negatyvių. Kai kurie komentatoriai eilinį kartą ėmė kelti klausimus, o kam LGBTQ+ asmenims reikia demonstruotis. Be to, pasigirdo ir priekaištų neva kodėl garsenybės pabrėžia savo seksualinę orientaciją. Į tokius pasisakymus sureagavo visuomenėje gerai žinomas, jautrias socialines problemas paliečiantis komikas Olegas Šurajevas.

Jarmo.net koliažas („Facebook", unsplash.com ir jarmo.net nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dvigubi standartai

Socialinio tinklo „Facebook" paskyroje O. Šurajevas rašė: (kalba netaisyta) „Kai Lietuvoje homoseksualus viešas žmogus atsiskleidžia, duoda interviu, parašo postą, pasisako apie savo asmeninį gyvenimą, krūva komentatorių rėkia: "O, NU, O KAM ČIA RODYTIS?" - maždaug, linksmink mus, vaidink teatre ir lt serialuose, vesk tv3 ir lnk show, bet apie savo asmeninį gyvenimą - tylėk!!!".

Tačiau, anot, O. Šurajevo, kai viešai apie savo šeimyninį gyvenimą prabyla heteroseksualūs žmonės, visuomenėje tokių reakcijų nekyla.

„BEEEET, kai tradicinė GRAŽI LAIMINGA šeima su dviem vaikais vyru ir žmona pasirodo žurnalo viršelyje, jie ploja ir negali susilaikyti "oj kaaaaip gražu" - niekas demonstruotis jau nedraudžia, jau ir nesiūloma mylėti, ką tik nori tyliai - GRAŽU! Čia jau "nebekišamos per prievartą vertybės" - jau vaikų saugot nereikia, nes moteris + vyras yra gražu ir natūralu. Jokios propagandos (kalba netaisyta, - jarmo.net)", – rašė O. Šurajevas.

Žinomas visuomenės veikėjas visuomenėje įžvelgė tam tikrus dvigubus standartus.

„Propaganda atsiranda tik tada, kai gėjus, lesbietė, translytis žmogus atsiranda eteryje. Įvyko sisteminė klaida - ne pagal įprastas paniatkes. Vat ir puiki proga užvesti šaraną, paimti vaikus iš dviejų buvusių žmonų namų ir važiuoti atstovėti savo vertybes, nes leidžia sau jau per daug tie, nu - TIE", – rašė O. Šurajevas.

Tyla skatina homofobiją

E. Latėnaitė žurnalui „Žmonės" teigė, kad atskleidusi savo seksualinę orientaciją pajuto palengvėjimą. Aktorė sakė, kad atsiskleidimas prilygo šventei, ji sulaukė daug palaikymo, dėl to jautėsi stipri. Neigiamų komentarų, pripažino moteris, ji neskaitė sąmoningai. 

Anot jos, visuomenės požiūris į LGBTQ+ asmenis po truputį keičiasi į gerą, tiesa, norėtųsi, kad šis procesas vyktų greičiau. „Ypač, kai kalbama apie feminizmą, LGBTQ+ žmonių ar apskritai visų teises. Kita vertus, neseniai pagalvojau: kiek daug lietuvių lanko psichoterapiją. Bent jau mano aplinkoje beveik visi draugai eina. Ir aš jau ne vienus metus lankau. Vadinasi, kiek daug gijimo Lietuvoje. Kiek daug žmonių stengiasi apdoroti savo patirtis ir sveikti. Taip visa visuomenė po truputėlį gyja", – žurnalui „Žmonės" sakė ji.

Paklausta, kodėl nusprendė atsiskleisti, E. Latėnaitė atsakė, kad tylėdama tik prisidėtų prie homofobijos.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni