Raskevičius klausia, ar rinkėjams svarbus Partnerystės įstatymo svarstymas pavasario Seimo sesijoje

Parlamentaras, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas pranešė apie darbus, planuojamus Seimo pavasario sesijoje. Tarp jų – lyčiai neutralios partnerystės teisinio instituto įteisinimas. Politikas taip pat klausia rinkėjų, o kokie klausimai jiems atrodo svarbiausi.

Tomas Vytautas Raskevičius | Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Aptaria svarbiausias iniciatyvas

„Seimo frakcijos ir komitetai šiuo metu dėlioja Seimo pavasario sesijos darbų programą. Šiuo tikslu pabandžiau išrašyti visas žmogaus teisių iniciatyvas, kurios praėjusiais metais vienokia arba kitokia forma buvo svarstomos politiškai, aptariamos visuomenėje", – socialinio tinkloe „Facebook" paskyroje teigė T. V. Raskevičius.

Tarp minimų iniciatyvų – mažo kiekio psichoaktyvių medžiagų dekriminalizavimo klausimas. Anot T. V. Raskevčiaus, taip būtų parodytas dėmesys priklausomybių gydymui

Be to, pasak Seimo nario, metas grįžti ir prie diskusijos apie administracinės atsakomybės už neapykantos kalbos atvejus. Seime net nebuvo mėginama numatyti administracinės atsakomybės atsakomybę už tyčiojimąsi ir niekinimą – pataisos atsiimtos sulaukus kritikos dėl tariamos cenzūros.

Tarp LGBTQ+ bendruomenei svarbių politinių klausimų – ir vadinamojo „gėjų propagandos" įstatymo panaikinimas. Anot Seimo nario, būtinos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisos. Šiuo metu, paminėjo politikas, Lietuva bylinėjasi Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), kai prieš kelerius iš prekybos buvo išimtos šviesaus atminimo raršytojos Nergingos Macatės knyga „Gintarinė širdis", kurioje aprašoma pasaka apie tos pačios lyties princų meilę vienas kitam. Rašytoja, taip ir nesulaukusi EŽTT sprendimo, iškeliavo į amžinybę.

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis teigia, kad nereikėtų pamiršti ir translyčių asmenų lygiateisiškumo. Jis teigia, kad šiuo metu reikėtų užtikrinti geresnį lyties pripažinimo procedūrų reglamentavimą.

„Nevalstybiška", o gal sutartį su partneriais peržiūrės?

Laisvės partija, Liberalų sąjūdis ir Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra sudarę koalicinę sutartį, kurioje įsipareigojo palaikyti vienas kitų iniciatyvas, tačiau sutartyje numatė, kad atskirtų partnerių pozicijos vertybiniais klausimais gali skirtis. Tiesa, Seime anksčiau Laisvės partijai svarbus mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimas taip pat nepavyko. 

Tai perlenkė Laisvės partijos vedlės Aušrinės Armonaitės kantrybės lazdą - ji teigė svarstysianti apie koalicijos ateitį.

O štai „laisvietis" Vytautas Mitalas teigė, kad koalicijos partneriams brėžti ribas būtų „nevalstybiška".

Vis tik kiek vėliau poziciją išdėstė ir  Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius. Jo pasisakymo būta kiek kitokio.

„Aš tikrai pasisakyčiau už koalicinės sutarties peržiūrėjimą dėl tam tikrų principų ir formatų, dėl kurių buvo susitarta – jų, mano manymu, yra nesilaikoma. Dėl tam tikrų klausimų yra formuluotė, kad koalicinės partijos dės visas įmanomas pastangas, bet praktika parodė, kad kai kurie koalicijai priklausantys parlamentarai ne tai kad nededa pastangų tiems įstatymų projektams priimti, bet jie daro viską, kad šie įstatymų projektai būtų nepriimti. Ir man atrodo, kad tokios žaidimo taisyklės nėra priimtinos“, – portalui lrt.lt vasarį komentavo T. V. Raskevičius.

Jarmo.net primena, kad Partnerystės įstatymo projektas atmestas po pateikimo dar praėjusių metų Seimo pavasario sesijoje. Tąkart po nesėmingo balsaviomo T. V. Raskevičius ašarodamas žurnalistams žadėjo, kad įstatymas bus pakartotinai pateiktas rudens sesijos metu, tačiau šis jo pažadas įvykdytas nebuvo. Tikriausiai, emocijos atslūgo. 

Be to, nors buvo žadėta, tačiau iki šiol nebuvo pateiktos ir jokios Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisos dėl „gėjų propagandos" principo , kuriomis karts nuo karto mėginama cenzūruoti turinį apie LGBTQ+ temas. 

O štai Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska atsiėmė įstatymo pataisas, kuriomis tyčiojimąsį ir niekinimą iš asmenų dėl jų taoatybės – taip pat ir dėl priklausymo LGBTQ+ asmenų grupei – būtų perkelta iš baudžiamojo kodekso į administracinių nusižengimų kodeksą, kas leistų pareigūnams lengviau taikyti atsakomybę už tokio pobūdžio nusižengimus. Kada šis klausimas grįš, kol kas nėra. Teigiama, jog apie tai diskutuojama. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni