Kodėl nepilnamečių informavimą apie LGBTQ+ žmones ribojantis Lietuvos įstatymas yra žalingas?

Lietuvos Respublikos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu ribojama viešoje erdvėje vaikams pasiekiama informacija LGBT+ temomis.

Asociatyvi Cory Woodward/Unsplash.com nuotr.


Aistė Zakarauskaitė, stebekteises.lt

info@stebekteises.lt

Įstatymo 4 straipsnyje nurodyta, jog informacija, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata - priskiriama nepilnamečiams neigiamą poveikį darančiai informacijai. Įstatymu draudžiama tiesiogiai tokią informaciją skleisti nepilnamečiams – jiems siūlyti, perleisti ar kitaip leisti asmeniškai ja naudotis.

Tai yra diskriminacinio pobūdžio draudimas, marginalizuojantis LGBT+ bendruomenę. Tokio pobūdžio draudimai skatina išankstinius nusistatymus, stereotipinį mąstymą ir LGBT+ bendruomenę pristato kaip keliančią grėsmę.

Primename, jog šeimos yra įvairios, o viename iš savo nutarimų Konstitucinis Teismas konstatavo, kad konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto, įtvirtinto Konstitucijos 38 straipsnio 3 dalies nuostatose. Pagal konstitucinę šeimos sampratą šeima grindžiama santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi. Šiuo metu Europos Žmogaus Teisių Teismas bylą dėl nepilnamečių apsaugos įstatymo perdavė nagrinėti Didžiajai Kolegijai.
Naujesnė Senesni