Lietuvoje 7-ąjį kartą minima Nacionalinė emancipacijos diena

Vasario 17 dieną, ketvirtadienį, jau 7-ąjį kartą Lietuvoje minima Nacionalinė emancipacijos diena. Skelbiama, kad 12 valandą iš Signatarų namų, esančių Vilniuje, balkono bus skaitomas lyčių lygybei ir emancipacijai Lietuvoje skirtas manifestas, praneša naujienų agentūra ELTA.

Nuotraukos šaltinis:facebook.com/LZTC.LCHR


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lietuvos žmogaus teisių centras savo pranešime teigia, kad Nacionalinė emancipacijos diena minima prisimenant 1918 m. vasario 17 dieną Kaune vykusį mitingą, kuriame protestuota prieš moterų neįtraukimą tarp Lietuvos nepriklausomybės signatarų. Kaune surengtą protestą lydėjo parašų rinkimas – peticiją, rėmusią lygiavertį moterų dalyvavimą valstybės kūrime, parėmė 20 000 Lietuvos gyventojų. Nors Tarybos sudėties pakeisti nepavyko, tačiau 1918 m. lapkritį Laikinojoje Konstitucijoje moterims suteikta rinkimų teisė.


Taip aktyvių moterų dėka Lietuva atsidūrė tarp šalių, anksčiausiai sulyginusi vyrų ir moterų balsavimo teises.


Dar 2018 metais minint šimtąsias mitingo laikinojoje sostinėje metines buvo paskelbta Vasario 17-osios deklaracija, kurioje kviesta siekti lyčių lygybės visose gyvenimo srityse.

Nors tuomet deklaraciją planuota perskaityti iš Signatarų namų balkono, tačiau leidimas tam nebuvo duotas. Iniciatyvos organizatoriai rankų nenuleido ir deklaraciją paskelbė iš šalia Signatarų namų esančio viešbučio balkono.



Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni