A. Tapinas įvertino LGBTQ+ simbolius Vingio parke ir maršistų plakatus vasario 16-osios minėjime

Anot žurnalisto Andriaus Tapino, vasario 16-ąją kai kurie asmenys norėjo konfliktuoti prie Signatarų rūmų vykusiame valstybės atkūrimo dienos minėjime. Ketvirtadienį LRT radijuje jis teigė, kad policija daliai asmenų liepė nekelti kai kurių plakatų. Ši situacija žurnalistui priminė praėjusių metų gegužės 15-osios įvykius Vingio parke, kai LGBTQ+ aktyvistams pareigūnai liepė nerodyti viešai vaivorykštės simbolių, kadangi tai esą nėra šios bendruomenės renginys.

Andrius Tapinas | Vilniaus centrinės bibliotekos (vcb.lt) nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

2021 metais gegužę buvo surengtas pirmasis „Šeimų gynimo maršas", kuriame dalyvavę protestuotojai pasisakė prieš tos pačios lyties asmenų partnerystę ir LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą. Sureagavo ir LGBTQ+ bendruomenės nariai. Dalis jų taip pat atvyko į Vingio parką nešini vaivorykštės vėliava. Policija liepė šiems žmonėms vėliavų nerodyti.

Tąkart jarmo.net pasiteiravus Policijos departamento atstovo spaudai Ramūno Matonio, kokių dar ženklų policijos pareigūnai lieps nerodyti LGBTQ+ asmenims, šis į tokį klausimą neatsakė, bet pareiškė, jog „Policija stengėsi užtikrinti, kad skirtingų protestų/akcijų dalyviai nesusitiktų ir nekiltų neramumų ar provokacijų. Dėl to merginos buvo paprašyta nusiimti vėliavą. Kadangi renginio metu neramumų išvengta, tokia taktika pasiteisino". Apie šią situaciją plačiau skaitykite čia: „Ar homofobiški reikalavimai - nauja Lietuvos pareigūnų taktika?"

Štai tokia informacija 2021 metų gegužę pasirodė naujienų portale 15min.lt | Jarmo.net nuotr.


Tiesa, LGBTQ+ asmenys, priešingai nei maršistai vasario 16-ąją, nebuvo nusiteikę agresyviai ir neramumų sukelti Vingio parke nemėgino. Priešingai – policija vėliau pripažino, kad pačioms merginoms, nešinomis LGBTQ+ vėliavomis, grėsė pavojus dėl maršistų reakcijos. 

Tačiau šių metų vasario 16-osios minėjime kai kurie žmonės, iš anksto sukurstyti socialiniuose tinkluose reikšti nepasitenkinimą valdžia, konfliktus išprovokuoti ragino. Šie asmenys priskiria save „Šeimų maršo" judėjimui.

Kai kurie žmonės, dalyvavę minėjime, pasakojo, kad įtampa renginyje kone buvo justi ore. Policijos pareigūnai, kaip matyti iš socialiniuose tinkluose skelbiamų vaizdo įrašų, vasario 16-osios minėjime liepė panevėžiečiui verslininkui Kaziui Grabiui nuleisti plakatą, kuriame skelbiama: „Buvau Sąjūdyje, tapau Jedinstva". 

K. Grabio plaktas | Stop kadras


LRT radijuje taip pat kalbėjęs Vytautas Landsbergis teigė, kad Šeimų maršo atstovai išties ragino kelti neramumus, organizavo automobilių kolonas į vilnių. Taigi, anot jo, natūralu, kad policija buvo pasirengusi užkardyti galimus smurtinius veiksmus. Anot jo, kai kurie žmonės ragino nušluoti Signatarų rūmų balkonėlį, iš kurio kalbėjo V.Landsbergis.

„Toks keistas plakatas – lyg ir prisipažinimas kažkoks", – K. Grabio plakatą įvertino V. Landsbergis ir pridūrė, kad tai, kokius plakatus leisti ar neleisti iškelti, yra minėjimą organizavusiųjų valia. 

Jis priminė, kad maršistai praėjusiais metais rugpjūtį prie Seimo sukėlė riaušes, tad pareigūnų atsargumą jis pateisino. 


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni