Neapykantą prieš LGBTQ+ kurstęs buvęs Liaudies partijos narys bandė nusiplauti teistumo dėmę

Vilniaus apygardos teismo neįtikino už neapykantos kurstymą nuteisto buvusio Lietuvos liaudies partijos kandidato į Seimą Pranciškaus Valicko apeliacinis skundas. Teismas pastarajį atmetė, trečiadienį pranešė naujienų agentūra BNS.

P. Valicko skundas buvo atmestas | Jarmo.net koliažas


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Už tai, jog kurstė neapykantą prieš LGBTQ+ asmenis, P. Valickui skirta 5 tūkst. eurų bauda. Žinoma, vyriškis paploninti piniginės nepanoro ir tokį nuosprendį apskundė, tačiau antradienį skundas buvo atmestas. Taigi, apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuosprendį paskelbė dar praėjusių metų rudenį. P. Valickas buvo pripažintas kaltu dėl kurstymo prieš homoseksualius asmenis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai į Seimą 2020 m. kandidatavęs P. Valickas per rinkimų debatus, kurie transliuoti tiesiogiai LRT televizijoje bei portale lrt.lt, homoseksualius asmenis pavadino iškrypėliais, kalbėjo apie lytis, lygino LGBTQ+ bendruomenę su pedofilais.

„Dabar tiesiai šviesiai – lytys yra dvi ir jokių kitokių nėra. Čia yra gamtos kūrinys, o ne visokių filosofų iškrypėlių sumanymas. Dabar kitas dalykas: prisidengdami labai gražiais lozungais apie moterų gynimą, jie nori prastumti homoseksualistų pederastų šeimas, įteisinti kaip normalias šeimas. Ką tai reiškia: o tai reiškia, kad jie, iškrypėliai, tada galės įsivaikinti vaikus, įsivaikinti, ir įsivaikinę juos kankinti, išnaudoti, žaginti. Ir tai yra paslėpta forma bandoma prastumti pedofilijos legalizavimą“, – taip kalbėjo nuteistasis.

Teismo vertinimu, P. Valickas peržengė politinės kritikos ribas, viešai tyčiojosi, niekino žmonių grupę dėl įsitikinimų ar pažiūrų ir dėl seksualinės orientacijos.

Kaip rašo BNS, P. Valickas prašė panaikinti nuosprendį ir jį išteisinti. Apeliaciniame skunde jis nurodė, kad taip išsakė savo nuomonę politiniu klausimu, susijusią su šeimos samprata, Stambulo konvencijos ratifikavimu, nes šis teisės aktas neabejotinai sukels atitinkamas teisines pasekmes Lietuvos visuomenei.

P. Valickas | Stop kadras


Tačiau Teisėjų kolegija pažymėjo, jog P. Valickas, kaip politinės partijos narys, tuo metu buvo kandidatas į Seimą, todėl tam tikra prasme gali būti laikomas visuomenės nuomonės formuotoju.

„Atsižvelgiant į pasisakymo kontekstą – nacionalinio transliuotojo eteryje transliuojami politiniai debatai – neapykantą kurstanti informacija potencialiai pasiekė didelį žiūrovų ir klausytojų skaičių“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų teigimu, reikia atsižvelgti ir į bendrą socialinį kontekstą Lietuvoje dėl homoseksualų santykių, jų šeimų kūrimo, įsivaikinimo. Kadangi seksualinės mažumos susiduria su tam tikru neigiamu konservatyviu dalies visuomenės požiūriu, nuteistojo P. Valicko teiginiai akivaizdžiai vertintini kaip nekorektiški, yra niekinamojo pobūdžio ir keliantys grėsmę homoseksualių žmonių grupės lygiateisiškumui, jos, kaip bendruomenės, orumui.

Teismo vertinimu, P. Valickas kelė niekuo neparemtas prielaidas dėl homoseksualių asmenų galimai daromų sunkių nusikaltimų prieš vaikus.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni