Vengrija niršta: pažeisdama LGBTQ+ teises, šalis jai taikomus ribojimus vadina šantažu

Europos Teisingumo Teismas (ETT) leido taikyti sankcijas toms ES valstybėms, kurios nesilaiko teisės viršenybės principų. Vengrijos teisingumo ministrė tokį sprendimą pakomentavo teigdama, kad neva tai tik įrodo, jog Briuselis piktnaudžiauja savo galia, ketvirtadienį teigė LRT radijo bendradarbė Vengrijoje Valdone Sakalauskaite–Mošdoci. Diskusija kilo dėl Vengrijoje pažeidžiamų LGBTQ+ bendruomenės teisių.

Asociatyvi Norbu Gyachubg/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga pareiškė, kad ETT sprendimu siekiama padaryti spaudimą dėl praėjusią vasarą priimtų vaikų apsaugos įstatymo pataisų. Verta pabrėžti, kad po šių pataisų įstatymas buvo pramintas „gėjų propagandos" įstatymu, kadangi homoseksualumas sugretintas su pedofilija, apie LGBTQ+ bendruomenę nepilnamečiams asmenims uždrausta teikti bet kokią informaciją, įskaitant ir literatūrą ar švietimo įstaigose dėstomą turinį apie lytiškumą.

„Europos Sąjunga savo ruožtu šias pataisas pavadino diskriminacinėmis LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu", – ketvirtadienį LRT radijuje sakė V. Sakalauskaite–Mošdoci.

Valdančiosios Vengrijos partijos, kurios vedlys yra premjeras Viktoras Orbanas, išplatintame pranešime piktinamasi ETT sprendimu ir teigiama, kad esą ES šantažuoja Vengriją.

V. Sakalauskaite–Mošdoci teigė, kad balandžio 3-ąją Vengrijoje vyksiančių parlamento rinkimų metu įvyks ir referendumas, kuriame Vengrijos žmonės galės išreikšti savo nuomonę dėl „gėjų propagandos" įstatymo.

Giedrius Alasevičius, šiuo metu besidarbuojantis europarlamentarės Aušros Maldeikienės komandoje, savo „Facebook" paskyroje pareiškė, kad nors ETT sprendimas yra „didelė pergalė, dar iki galo neaišku, ar (Europos, - jarmo.net past.) Komisijai mechanizmą pavyks pritaikyti". Kaip bus stabdomas finansavimas tokioms šalims, lieka neaišku.

Anot G. Alasevičiaus, EK beveik neturi galios vykdyti nepriklausomos politikos, bet viena svarbiausių jos funkcijų yra kaip „tarpininko" tarp visų ES valstybių.

Be kita ko, šiuo metu EK atlieka teisės pažeidimo procedūrą tiek prieš „laisvas nuo LGBT zonas" skelbiančią Lenkiją, tiek prieš Vengriją. Abi šalys valdomos kraštutinių dešiniųjų Vyriausybių.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni