LGBTQ+ rusai smerkia Putino pražūtingą karą: „Queer“ žmonės palieka Rusiją, tarp jų – vyrai, nenorintys tarnauti agresyviam režimui

Siekis atkurti Sovietų imperiją prasidėjo Ukrainoje sukeltu Vladimiro Putino karu. Nors gali pasirodyti, kad visi rusai tokius planus palaiko, tačiau užmojai sukurti naują Sovietų Sąjungą kone kelia siaubą Rusijos LGBTQ+ bendruomenei, rašo LGBTQ+ portalas pinknews.co.uk

Kremlius | Artyom Malyukov/Pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kalbėti – draudžiama

LGBTQ+ aktyvistė iš Rusijos Marija (vardas pakeistas) teigia, kad „Queer“ asmenys vis intensyviau bėga iš šalies po to, kai V. Putinas vasario 24-ąją pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Anot jos, daugelis LGBTQ+ bendruomenės narių iš Rusijos vienareikšmiškai sutinka, kad vyksta ne specialioji operacija, kaip kartoja Kremliaus valdoma žiniasklaida, o karas, pasiglemžiantis nekaltų žmonių gyvybes. Tiesa, už tai, jog sako, kad vyksta karas, Marijai gali grėsti baudžiamoji atsakomybė – įkalinimas iki 15 metų.

„Vadovaujantis Rusijos įstatymais tai mes privalome vadinti specialiąja operacija. Jeigu mes kalbame apie žmonių aukas, tai Rusijoje vadinama tėvynes išdavystė“, – sakė Marija.

Būtent dėl šios priežasties ji nenori viešai atskleisti savo tikrojo vardo. Tačiau mergina yra įsitikinusi, kad kalbėti apie Rusijos agresiją – morališkai teisinga. Tiesa, Kremlius griežtai riboja bet kokią viešą informaciją ir leidžia kalbėti tik apie tai, kas naudinga režimui, o opozicionierius griežtai baudžia.

LGBTQ+ bendruomenė Rusijoje gerai žino, ką reiškia susidurti su nuolatine cenzūra. Šalyje 2013 metais priimtas įstatymas, kuriuo uždrausta skleisti taip vadinamą „gėjų propagandą“. Kitaip tariant, kalbėti apie homoseksualumą – nusikaltimas. Mėginama pabloginti ir translyčių asmenų teisinę padėtį, be to, priimtas įstatymas, kuriuo draudžiama tos pačios lyties asmenims susituokti. Rusijoje sparčiai paplito smurtas, nukreiptas būtent į seksualinių mažumų atstovus. Verta prisiminti, kad Kremlius prisidėjo ir prie Čečėnijos (Rusijai priklausančios respublikos) valdžios vykdytų represijų prieš LGBTQ+ asmenis: kalinimo koncentracijos stovyklose, kankinimo ir žudynių.

Šalį palieka vyrai, nenorintys žudyti nekaltų žmonių

Nors gimtojoje šalyje Marija susiduria su nuolatiniu pavojumi, ji liko Rusijoje ir sunkiai dirba siekdama pakeisti Rusijos visuomenę ir pagerinti LGBTQ+ asmenų padėtį. Sekasi sunkiai. Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, vilčių, jog šalis pakeis savo politiką, beveik neliko. Agresyvi V. Putino politika šalį kone visiškai atribojo nuo vakarietiškų vertybių ir pagarbos žmogaus teisėms.

„Mes nežinome, ar rytoj nepabusime tokiame pasaulyje, koks jis buvo prieš 1990-uosius, kai homoseksualūs santykiai buvo baudžiami. Manau, kad žmonės to bijo, todėl vis dažniau tiesiog palieka šalį“, – kalbėjo Marija.

Tiesa, net ir apsisprendus bėgti iš šalies laukia dideli sunkumai. LGBTQ+ bendruomenės nariai, atvykę į kitas valstybes, patenka tarytum į nežinią: neveikia jų banko kortelės, todėl žmonės lieka praktiškai be lėšų, be to, susiduriama su informacijos, kur kreiptis, stygiumi, galioja griežti migracijos įstatymai, tad neturint kitos valstybės pilietybės kai kurie gali svečiose šalyse praleisti daugiausiai pusę metų, o kas laukiau toliau – nežinia.

Situacijai blogėjant Marija svarsto apie galimybę įkurti LGBTQ+ bendruomenės prieglaudą. Tačiau šiuo metu daugiausiai dėmesio mergina skiria pagalbai ukrainiečiams.

„Kartais jaučiuosi beviltiškai, nes nebetikiu, kad Rusijoje tebėra įmanoma būti LGBTQ+ teisių aktyviste“, – patiriamais išgyvenimais dalijosi ji.

Marija sako, kad tarp jos pažįstamų LGBTQ+ asmenų ne vienas jau išvyko iš šalies. Nemaža dalis pabėgusiųjų – vyrai, besibaiminantys, jog bus pašaukti į beprasmį karą, kuriame turės žudyti niekuo dėtus žmones, o jeigu žudynėms prieštaraus – patys bus nušauti saviškių.

„Jie nenori tarnauti agresyviam Rusijos režimui“, – teigia Marija.

Padėtį dar labiau apsunkina tai, jog Rusijoje laisvoji žiniasklaida praktiškai sunaikinta. Taigi, rusus pasiekia tik Kremliui naudinga propaganda. Šalyje šį mėnesį buvo užblokuota vartotojų prieiga prie „Facebook“ ir „Instagram“, nes platformas valdanti bendrovė „Meta“ paskelbė netrinsianti vartotojų, raginančių nužudyti rusų karius arba V. Putiną, komentarų.

Taigi, Rusijos gyventojus vis sunkiau pasiekia informacija apie tikrąją padėtį Ukrainoje bei likusiame pasaulyje.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni