„Neatlaiko kritikos". R. Zabarausko įrašas įsiutino Laisvės frakcijos seniūną: paskelbė politikų laiškus

Šią savaitę kino režisierius Romas Zabarauskas viešai pasidalijo savo susirašinėjimo ekrano nuotraukomis su kai kuriais Seimo nariais. Aptariant Partnerystės įstatymo projektą, konservatorius Jurgis Razma savo laiške R. Zabarauskui rašė sutaręs su Laisvės frakcijos seniūnu Vytautu Mitalu, jog esą Partnerystės įstatymo projektas nebūtų įtrauktas į Seimo pavasario sesiją.

Vytautas Mitalas, Aušrinė Armonaitė ir Romas Zabarauskas (iš kairės į dešinę) | Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos, LRT/D. Umbraso ir asmeninio archyvo nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Manau, kad jūs žinote, jog balsavau už Partnerystės įstatymą ir ateityje už jį balsuosiu. Tačiau esu įsitikinęs, kad šiandien nereikėtų skubėti jo įtraukti į Seimo darbotvarkę. Dėl to sutarėme ir su Laisvės frakcijos lyderiu Vytautu Mitalu", – J. Razma rašo laiške po to, kai R. Zabarauskas kreipėsi į Seimo narius.

R. Zabarauskas apie gautą laišką paskelbė „Facebook" paskyroje ir klausė, ar Laisvės partija kapituliavo išsižadėdama žmogaus teisių klausimų. 

„Vadinasi, dėl partnerystės atidėjimo jau sutarta, antraip nei skelbta spaudoje?" – klausė režisierius.

Momentinė ekrano kopija


Laiške matyti, kaip konservatorius aiškina, kodėl LGBTQ+ lygiateisiškumui Lietuvoje esą ne laikas. Anot jo, Partnerystės įstatymo projekto Seime nereikia svarstyti dėl to, nes vyksta Rusijos karas prieš Ukrainą, tai lemia įtemptas žmonių emocijas. J. Razma taip pat režisieriui pareiškė: „<...> jūsų kategoriškas tonas neprisideda prie pozityvaus nusiteikimo šio projekto atžvilgiu".

R. Zabarauskas viešai kritikavo tokį konservatoriaus pagrūmojimą pirštu: „<...> yra visiškai ciniška komentuoti mano, kaip diskriminuojamo žmogaus, toną. Gana yra gana – LGBT+ žmonės niekam nėra skolingi prisitaikymo, ramybės ar nemokamos edukacijos. Lietuvos LGBT+ žmonių diskriminacija turi baigtis".

Ėmęs kritikuoti J. Razmą ir paminėjęs V. Mitalo galimą susitarimą su konservatoriumi, R. Zabarauskas gavo atsakymą iš paties Laisvės frakcijos seniūno. 

V. Mitalas laiške dėstė: (kalba netaisyta, – jarmo.net) „Siūlau neužsiminėti dezinformacija ir nekenkti. Partnerystės įstatymas Seimo pavasario sesijoje bus, kad ir kiek Jūs iki to laiko užsiminėtumėte durna destrukcija visko aplinkui". 

Momentinė ekrano kopija


„Tuo tarpu Aušrinė Armonaitė komentare pasiūlė „apsiramint ir neskleist, nepabijokim to žodžio – šūdo“, teigdama, jog „partnerystės įstatymo planų niekas neatsisako“. Šlykštus Laisvės partijos elgesys, vietoj atsiprašymų už savo nuolat laužytus partnerystės tvarkaraščio pažadus, įžeidinėti mane, tikrai daug nuveikusį dėl LGBT+ žmonių matomumo ir lygiateisiškumo Lietuvoje", – savo „Facebook" paskyroje pasipiktinimo neslėpė R. Zabarauskas ir teigė, kad „laisviečiai" neatlaiko kritikos. 

Kino režisierius teigė, kad politikai, pažadėję dirbti LGBTQ+ lygiateisiškumo srityje, tyčiojasi, laužo pažadus ir net nemato priežasties atsiprašyti. 

Jarmo.net jau rašė apie tai, kad V. Mitalas pažadėjo, jog nors konservatoriai ragina koalicijos partnerius neteikti Partnerystės įstatymo projekto, vis tik Laisvės partija jau kitą savaitę prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje atsitraukti neketina, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žada – partnerystės klausimas tikrai bus svarstomas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni