Konservatoriams užsimojus atidėti partnerystės klausimą, „laisviečiai" nusileisti neketina, Seimo pirmininkė žada – žmogaus teisių klausimai bus svarstomi

Ateinančią savaitė prasidėsiančios Seimo sesijos darbotvarkė keisis dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėto karo Ukrainoje, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Tačiau, anot jos, Seimo salėje liks visuomenėje nevienareikšmiškai vertinami klausimai, tokie kaip Partnerystės įstatymo projekto svarstymas arba Stambulo konvencija, praneša naujienų agentūra ELTA. Tačiau tuo patenkinti ne visi – dalis konservatorių mano, kad dabar kalbėti apie tos pačios lyties asmenų porų santykių įteisinimą esą ne laikas.

Jurgis Razma | Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Konservatoriai kelia bangas

TS-LKD narys, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma sako, kad Partnerystės įstatymo projekto svarstymas turi būti atidėtas, nes esą visuomenėje sukels priešpriešą. Su juo nesutinka Laisvės partijos frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas, kuris teigia, kad su žmogaus teisėmis susiję klausimai darbotvarkėje turi likti, nors Seimo darbotvarkė ir keisis.

J. Razma teigė, kad kalbėsis su kolegomis iš valdančiosios koalicijos ragindamas juos atidėti „tokius projektus, kurie gali sukelti tam tikrą susipriešinimą, kur žinome, kad opozicija reikš nepasitenkinimą, nes šiandienos situacijoje mums svarbu likti kuo vieningesniems“

„Kalbėsiu su Laisvės frakcijos atstovai, kad galbūt jie gali palaukti su Partnerystės įstatymo projekto teikimu. Žinome, kad dėl projekto kyla nemažai aistrų ir šiandien gal būtų geriau susilaikyti nuo jo pateikimo“, – ELTAI sakė J. Razma.

„Laisviečiai" atsitraukti neketina

„Mes tikrai darysime dalykus, kuriuos turime padaryti nedelsiant tam, kad padėtume Ukrainai, ir tam, kad apsaugotume Lietuvą. Bet kartu mes tikrai tęsime tuos darbus, kuriais siekiame, kad Lietuva būtų stipri demokratinė ir visų teises ginanti valstybė“, – ELTA cituoja V. Mitalą.

„Laisvietis" teigė, kad šeimų maršo judėjimo šalininkai siekia, jog „Lietuva įstrigtų pilkoje zonoje tarp Europos ir tarp Rytų valstybių". Anti-LGBTQ+ judėjimo narius jis pavadino Lietuvos priešais ir teigė, kad Partnerystės įstatymo projekto atidėjimas „būtų didžiulė klaida ir didžiulė tarnystė tam pačiam Putinui".

Žada, kad darbotvarkėje liks

Trečiadienį kalbėdama LRT radijuje V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad Partnerystės įstatymo projektas, taip pat Stambulo konvencijos ratifikavimo nebus „pirmųjų savaičių klausimai, nes prioritetas yra situacijai Ukrainoje ir tam, ką galime padaryti, kad padėtume. Tačiau apskritai kalbant, žmogaus teisių klausimai priartina mus ir įtvirtina mus Vakarų pasaulyje, Šiaurės Europos regione“

Viktorija Čmilytė-Nielsen | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


Antrindama V. Mitalui, Seimo pirmininkė pažymėjo, kad Lietuvoje pastebimas vengimas spręsti žmogaus teisių problemas tik artina šalį prie rytų bloko, kurį siekia atkurti V. Putinas. „Visi klausimai, kurie susiję su žmogaus teisių problematika, problemų sprendimu, turi likti darbotvarkėje“, – LRT radijuje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni