Net pasiekus vadinamąsias saugias šalis, iš Ukrainos bėgantiems „Queer" žmonėms gresia milžiniškas pavojus

Rusijai tęsiant neišprovokuotą karą Ukrainoje iš šalies pabėgo jau maždaug 1 mln. žmonių, skelbia npr.org. Tačiau, kaip sako žmogaus teisių aktyvistai, nuo košmaro sprunkantiems „Queer" tapatybės žmonėms net ir kitose, atrodytų, jau saugiose laikomose valstybėse gresia pavojus. Su nemenkais keblumais susiduria ir translyčiai asmenys.

Asociatyvi Simos Ghaffarzadeh/Pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rasizmas

Iš Ukrainos ir kitų šalių pasienių skrieja pranešimai apie bujojantį rasizmą. Kaip rašo portalas pinknews.co.uk, Ukrainos pasienio pareigūnai esą skirsto asmenis pagal odos spalvą ir nebaltaodžius pabėgėlius pastato į ilgesnę eilę, neleidžia važinėti traukiniais, smurtauja lazdomis, tiekia pasenusį maistą.

Daugeliui juodaodžių pabėgėlių kliudoma evakuotis iš Ukrainos, nors su trikdžiais baltaodžiai asmenys nesusiduria. „Kai prasidėjo karas Ukrainoje, žmonės ėmė ieškoti saugumo" – sakė vienas iš organizacijos „House of Guramayle“ įkūrėjų Faris Cuchi Gezahegn, pridūręs, jog tuomet pasireiškė ir vadinamoji baltųjų viršenybė, o afrikiečiai susidūrė su diskriminacija ir smurtu.

Net ir pabėgus gresia pavojus

Organizacija „House of Guramayle“ savo „Twitter“ paskyroje nurodė, kad „Queer" asmenims pavojus gresia ne tik dėl odos spalvos, bet ir dėl jų neheteroseksualios tapatybės, kadangi ne visos nuo karo saugiomis laikomomis šalys užtikrina LGBTQ+ asmenų teises ir saugią jiems aplinką.

Daugelis bėgančių iš Ukrainos bėgančių žmonių prašys prieglobsčio tokiose šalyse kaip Lenkija, Vengrija ir Rumunija, tačiau F. C. Gezahegnas pabrėžė: tai nėra saugios šalys „Queer" žmonėms dėl jose priimtų anti LGBTQ+ įstatymų ir visuomenės požiūrio.

Kaip teigė F. C. Gezahegnas, gali būti, kad dalis LGBTQ+ asmenų slėps savo tapatybę ir teigs, jog yra heteroseksualūs, tačiau tokią galimybę turi ne visi. Su dideliais sunkumais susidurs translyčiai asmenys, kadangi ne visų jų dokumentai pakeisti, taigi, gali būti keblu kirsti sieną. 

„Kyiv Pride“ valdybos narys Stasas Miščenka teigė, kad 18-60 metų asmenims, kurių dokumentuose – vyriškos lyties žyma, uždrausta išvykti iš šalies, praėjusią savaitę paskelbė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba. Taigi, translytės moterys, neturinčios lyties žymenų, negali kirsti sienos.

Net ir pabėgus translyčiai asmenys susiduria su problemomis.

„Prieiga prie vaistų, skirtų hormonų terapijai ir kitiems poreikiams, pabėgėliams yra labai ribota“, – sakė jis.

S. Miščenka pinknews.co.uk, teigė, kad Ukrainoje LGBTQ+ asmenų teisių padėtis bent iki karo gerėjo. Tačiau bijoma, kad blogiausiu atveju Rusijai užėmus šalį, joje bus įvesti anti-LGBTQ+ įstatymai.

„House of Guramayle“ bendradarbiauja su „Afro Rainbow Austria", kuri Austrijoje vykdo kampanijas dėl LGBTQ+ žmonių siekdama suteikti paramą „Queer" afrikiečiams, kurie yra paveikti karo.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni