Prie Vengrijos ambasados planuojamas mitingas: papiktino pozicija dėl Rusijos, paliesti ir LGBTQ+ teisių klausimai

Ukrainai kovojant prieš Rusijos agresiją, LGBTQ+ bendruomenės nariai kovoja ir už galimybę gyventi europietiškoje Ukrainoje, kurioje jie nebus varžomi homofobiškų įstatymų ir laikomi tik propaganda. Tuo pat metu Vengrijos LGBTQ+ bendruomenė dėl valdžios sprendimų su nerimu stebi savo šalies panašėjimą į Rusiją.

Mitingo organizatorių vizualizacija


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kovo 29 dieną 16 val. 00 min. judėjimas „Momentum“ organizuoja protesto akciją „Hungary, Quit the Dark Side” prie Vengrijos ambasados dėl šios šalies vyriausybės demonstruojamos solidarumo stokos su savo nepriklausomybę ir suverenitetą ginančia Ukraina.

„Nors protesto tematika ir nėra LGBTQ+ klausimai, bet sunku neįžvelgti sąsajų tarp Rusijos palaikymo ir „Queer“ bendruomenės diskriminacijos. Smerkti dabartinius Vengrijos veiksmus – tai kovoti ir už tai, kad Vengrija toltų nuo Rusijos įtakos ir artėtų prie buvimo progresyvia šalimi, kokia Europos Sąjungos narė ir turėtų būti“, – portalui jarmo.net teigė Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos narė Simona Padegimaitė.

Anot jos, šiuo politiškai įtemptu metu dažnai tenka išgirsti Vengrijos vardą, minimą ne pačiame palankiausiame kontekste. S. Padegimaitė atkreipė dėmesį, kad šios šalies Vyriausybė yra išreiškusi poziciją, kad ji blokuos galimas tolimesnes sankcijas Rusijos dujoms ir naftai. Negana to, šiuo metu Vengrija per savo teritoriją nepraleidžia Ukrainai siunčiamos karinės pagalbos.

Ukrainai kovojant už savo laisvę, Vengrijos Vyriausybės nuostatos, jau kurį laiką tolstančios nuo ES idealų, dabar kaip niekad aiškiai demonstruoja pataikavimą karą pradėjusiai agresorei, įsitikinę mitingo organizatoriai

Žmogaus teisių padėtimi besidomintys aktyvistai Vengrijos judėjimą link tamsiosios pusės pastebėjo seniai - 2021 metais ši valstybė priėmė įstatymą, draudžiantį „homoseksualų propagandą”. Panašius įstatymus Europoje turi tik Rusija ir Lietuva.

Ukraina, judėjusi link progresyvių ir europietiškų šalių, dabar yra priversta kovoti už savo laisvę, tačiau pilkojoje zonoje renkantis puses stovi ir Vengrija, skelbiama mitingo organizatorių pranešime.

Jie teigia, kad LGBTQ+ bendruomenės nariai visame pasaulyje itin gerai supranta konflikto pusės pasirinkimo svarbą, kadangi nuo to, kokioje šalyje jie gyvena, priklauso ir jų gyvenimo kokybė, galimybės gyventi oriai, lygiomis teisėmis ir pilnavertiškai.

„Visas pasaulis susivienijo padedant Ukrainai ir jos žmonėms, tačiau Vengrijos Vyriausybė, į visuomenės paraštes nustumianti dalį savo pačių piliečių, žingsnis po žingsnio juda keliu, kuris nuves tik į susiskaldymą. Todėl šis protestas svarbus ne tik visiems, palaikantiems Ukrainą kruviname kare, bet ir tiems, kurie palaiko europietiškas vertybes, žmogaus teises ir visų žmonių lygiateisiškumą, bei suprantantiems kokį poveikį marginalizuotoms bendruomenėms daro pasenusiu konservatyviu požiūriu pagrįsti sprendimai“, – rašoma pranešime spaudai.

Protestu bus siekiama išreikšti nepasitenkinimą Vengrijos veiksmais bei šios šalies pozicija dėl karo Ukrainoje ir paraginti Vengrijos vyriausybę pakeisti savo nuostatas ir prisidėti prie Europos Sąjungos sankcijų rusiškos naftos ir dujų atžvilgiu.

Protestu bus kviečiama prisiminti, kaip Rusijos imperialistinė politika ne kartą bandė užgniaužti Vengrijos laisvės siekius, tiek 1848-1849 m., tiek 1956 m. ir pabrėžti, jog ukrainiečiai dabar išgyvena kovos už savo laisvę momentą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni