Ukrainos LGBTQ+ bendruomenė gedi žuvusios aktyvistės: „Kai ji šypsojosi, kartu su ja šypsojosi ir kiti“

Viename didžiausių Ukrainos miestų Charkive įvykus Rusijos armijos surengtam bombardavimui, žuvo LGBTQ+ bendruomenės aktyvi narė Elya Šemur, savanoriavusi Charkivo regiono gynybos būstinėje. Apie merginos žūtį pirmieji paskelbė „KyivPride“ atstovai. O „KharkivPride“ organizacija pasidalijo prisiminimais apie E. Šemur indelį į Ukrainos LGBTQ+ bendruomenės lygybės siekį. Užuojautą pareiškė ir LGBTQ+ teisių organizacijos vadovas iš Lietuvos.

Elya Šemur | „KharkivPride“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Elya buvo aktyvistė ir patriotė, ji dalyvavo Charkivo gyvenime ir demokratiniuose renginiuose. Kartu praėjome tris Charkivo „Pride“ ir trejas Moterų solidarumo eitynes. Elya dalyvavo žmogaus teisių gynimo ir „Pride“ renginiuose“, – dėstoma „KharkivPride“ pranešime.

„KharkivPride“ nuotr.


Mergina įkvėpė ne vieną LGBTQ+ teisių aktyvistą siekti savo tikslų.

„KharkivPride“ nuotr.


„Ji įkvėpė ir motyvavo ne tik mūsų komandą, bet ir visus savanorius. Ji motyvavo žmones ir stovėjo greta už laisvės ir lygybės principus. Ir kai ji šypsojosi, kartu su ja šypsojosi ir kiti“, – skelbia merginos bendražygiai.

„KharkivPride“ nuotr.


Po Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą E. Šemur nedvejodama stojo ginti šalies.

„Elya buvo viena iš pirmųjų KharkivPride savanorių, prisijungusių prie Charkivo srities gynybos štabo. Ji buvo drąsi. Patriotė ir herojė. Taip mes ją prisiminsime ir niekada nepamiršime. Reiškiame nuoširdžią užuojautą Elyos artimiesiems ir esame pasirengę suteikti visą reikiamą pagalbą. Herojai nemiršta, miršta priešai!“ – rašo „KharkivPride“ atstovai. 

„KharkivPride“ nuotr.


Karu naudojasi anti-LGBTQ+ Lietuvos politikai

„Netekome mūsų draugės Елі Щемур (Elyos Šemur, - jarmo.net), su kuria susipažinome ir, deja, jau paskutinį kartą matėmės Kharkiv Pride. Еля pažinojom kaip lyčių ir LGBT teisių aktyvistę. Dabar mes ją atsiminsim ir kaip teritorinės gynybos savanorę, kuri jau nebegrįš išėjusi ginti Ukrainos laisvę“, – jautriai savo „Facebook“ paskyroje rašė Tolerantiškos jaunimo asociacijos pirmininkas A. Rudomanskis

LGBTQ+ teisių organizacijos Lietuvoje vadovas teigia, kad karas, kainuojantis gyvybes, kai kuriems mūsų šalies politikams tapo pretekstu užgniaužti LGBTQ+ teisių siekį.

„Kai dalis politikų, organizacijų naudodamiesi Lietuvoje tvyrančia karo baime mėgina užgniaužti politinius ir socialinius pokyčius, bauginti neheteroseksualius žmones Lietuvoje ir tokiu būdu įtvirtina Kremliaus aplinkos „tradicinių vertybių“ naratyvą, tai tuo tarpu Ukrainoje vyksta karas, ten žūsta ir mūsų draugai“, – komentavo A. Rudomanskis. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni