Aktorė E. Latėnaitė kviečia LGBTQ+ bendruomenę netylėti: politinė homofobija tarnauja Kremliaus interesams

Ateinantį antradienį Seimas balsuos dėl Lietuvos regionų frakcijos atstovės Agnės Širinskienės pasiūlymo išbraukti Partnerytės įstatymą iš Seimo pavasario sesijos darbų darbotvarkės. „Kol Ukraina ginasi nuo Rusijos, Lietuva turi gintis nuo prorusiškų jėgų viduje“, – taip A. Širinskienės siūlymą įvertino aktorė Elžbieta Latėnaitė, šiais metais atsiskleidusi esanti biseksuali. Ji paragino imtis veiksmų – kreiptis į politikus ir raginti palaikyti Partnerystės įstatymo projektą. Be to, E. Latėnaitė pakvietė ir LGBTQ+ žmones atsiskleisti bei būti matomiems.

Elžbieta Latėnaitė įsitikinusi, kad dabar pats metas pasirinkti, kurią pusę – Kremliaus ar Europos – palaikyti | Jarmo.net koliažas (asmeninio archyvo ir Pauliaus Ramono nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasak aktorės, politinė homofobija tarnauja Kremliaus interesams.

„Dalis Seimo narių kaip iš Kremliaus vadovėlio baisiai gąsdina visuomenę, kad „gėjai sunaikins Lietuvą“. Kita dalis reiškia atvirą palaikymą LGBTQ+ ir kovoja už jų teises. Bet didžiausia Seimo dalis yra tylėtojai“, – padėtį parlamente savo „Facebook“ paskyroje apibūdino garsi moteris.

Ji priminė, kad jau 16 Europos valstybių įteisino tos pačios lyties asmenų. Tai Airija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Belgija, Olandija, Liuksemburgas, Austrija, Islandija, Suomija, Švedija, Danija, Norvegija, Ispanija, Portugalija ir Malta.

„Dabar pažvelkime į savo orientyrus. Rusija aka Chuilostanas simbolizuoja galios ir valdžios demonstravimą, piliečių teisių ir laisvių suvaržymą iki absurdo, smurto lygio šalyje aukštumas, dominavimo ir kontrolės pergalę prieš autentiškumą ir atjautą bei patologinį melą ir įsikibimą į atgyvenusias vertybes. Ir dar RF (Rusijos Federacija, – jarmo.net) simbolizuoja aukos sindromą – nugalintus ir atsakomybės neprisiimančius piliečius“, – įsitikinusi E. Latėnaitė.

Pasak jos, Europai simbolizuojant demokratiją, laisvę ir žmogaus teises, pats metas pasirinkti, kurią pusę palaikyti: Rusijos ar Europos.

Anot E. Latėnaitės, atsiskleidusių LGBTQ žmonių Lietuvoje yra keliskart mažiau nei tylinčių. „Kol tyliai kenčiame, naivu tikėtis, kad kiti garsiai gerbs“, – įsitikinusi aktorė.

Ji teigia, kad LGBTQ+ bendruomenę palaikantys žmonės dažnai tėra „nuosaikūs proginiai palaikytojai, nesuvokiantys, kad kol ne visi mes laisvi, tai niekas nelaisvi“.

E. Latėnaitė kviečia LGBTQ+ bendruomenę atsiskleisti. „<...> pirmiausiai sau, o tada kažkam, su kuo saugu. Savęs priėmimas - didžiulė galia, patikėkit manimi. Jūs esate būtent tai, kas ir turite būti. Būkit Tikrai Savimi. Lietuvai jūsų reikia“.

LGBTQ+ palaikytojus aktorė ragino nebijoti dėl savo pozicijos atsidurti kebliose situacijose. „Tikras palaikymas - tai pasirengimas prarasti šiek tiek savo hetero-privilegijos vardan teisybės. Tai pradėjimas nepatogios diskusijos, rizika sulaukti kritikos, konfrontacija tų, kas lieja neapykantą ir baimę. Būkit Tikri Palaikytojai. Lietuvai jūsų reikia“, – dėstė E. Latėnaitė.

Aktorė kreipėsi ir į aktyvistus, žurnalistus, nuomonės formuotojus, menininkus, mąstytojus ir t.t. „<...> prašau, kalbėkite garsiai apie LGBTQ+ bendruomenės teises, nes tai svarbu mums visiems. Netylėkite, negalvokite, kad tai jūsų neliečia. Jūsų tyla – pritarimas prorusiškam naratyvui. Primenu: kol ne visi esame laisvi, tol visi esame nelaisvi“, – įsitikinusi ji.

Savo „Facebook“ paskyroje ji pateikė sąrašą Seimo narių, kurie praėjusių metų pavasarį pirmąkart teikiant Partnerystės įstatymą balsavo prieš, susilaikė arba nedalyvavo.

E. Latėnaitė paragino parašyti politikams ir paprašyti balsuoti prieš A. Širinskienės siūlymą išbraukti partnerystės įstatymą iš Seimo pavasario sesijos darbų programos. Be to, aktorė ragino laiške nepamiršti paminėti paskatinti balsuoti ir už partnerystę.


Jarmo.net primena, kad ketvirtadienį Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją teigdamas, jog A. Širinskienė priešina tautą nuolat kritikuodama partnerystę ir skleisdama prieš Partnerystės įstatymo projektą nukreiptus teiginius. Anot parlamentaro, taip galimai A. Širinskienė siekia nukreipti dėmesį nuo Kremliaus agresijos Ukrainoje.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni