Ne, Seimas neuždraudė kalbėti apie LGBTQ+ įvesdamas nepaprastąją padėtį

Kontraversiškai vertinama žurnalistė Rūta Janutienė pareiškė, kad Seimas, įvesdamas nepaprastąją padėtį, apribojo žodžio laisvę. Čia pat ji užsiminė apie LGBTQ+ bendruomenę. Iš pasisakymo konteksto galima suprasti, kad valdžia neva uždraudė visuomenei kalbėti apie neheteroseksualius asmenis. Tačiau tiesa yra kiek kitokia.

Rūta Janutienė | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Youtube“ kanale „OpTV“ ketvirtadienio vakarą kalbindama Seimo narį Aurelijų Verygą ir klausdama jo, ar šis pritars nepaprastosios padėties pratęsimui, R. Janutienė ištarė kiek padriką citatą apie Seimo  nutarimą dėl nepaprastosios padėties: „Jūs man paaiškinkit, kodėl... Nes ten buvo pridurta, kad čia reikia... Ten buvo labai smarkus priedas, dabar veikia tas ribojimas, ko negalima daryti, dėl ko gali žodžio laisvę apriboti ir panašiai. Ir ten yra ne tik tai karas. Ten yra daugybė kitų dalykų kaip antai LGBTQ ten, nu, lyties ir visa kita ten, visi šitie, visas šitas pridėtas. Ir vat greta eina įstatymai“.

Nutarimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo Seime buvo paskelbtas kovo 10-ąją, tačiau jame nėra užsimenama apie tai, kad planuojama riboti teisę kalbėti visuomenei rūpimomis temomis, tokiomis kaip LGBTQ+ bendruomenės teisės. Su pilnu nutarimo tekstu galite susipažinti čia.

Tiesa, nutarime išties kalbama apie Visuomenės informavimo įstatymą. Bet jame pabrėžiama, kad negalima kurstyti neapykantos prieš jokią asmenų grupę, taip pat ir išskiriamą seksualinės orientacijos ar lyties pagrindu. Seimas, skelbdamas nepaprastąją padėtį, nusprendė pabrėžti, kad būtina riboti karo propagandą ar neapykantos kurstymą, kai tyčiojamasi, niekinama, kurstoma diskriminuoti, smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėtis, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų. Be to, nutarime papildomai pažymėta, kad būtina riboti tokią informaciją, kuria raginama prievarta keisti Lietuvos Respublikos konstitucinę santvarką.

Tai nereiškia, kad nuo nepaprastosios padėties įvedimo dienos iš viso nebegalima kalbėti apie žmones, išskiriamus lyties ar seksualinės orientacijos pagrindu.

Verta pabrėžti, kad neapykantos kurstymas tiek dėl lyties, tiek dėl seksualinės orientacijos taip pat uždraustas ir Baudžiamojo kodekso, tad draudimas nekurstyti neapykantos prieš LGBTQ+ asmenis galiojo dar iki nepaprastosios padėties įvedimo. Tačiau tai taip pat nereiškė, kad iš viso nebuvo galima kalbėti apie LGBTQ+ asmenis.

Jarmo.net ketvirtadienio vakarą kreipėsi komentaro į R. Janutienę. Tačiau žinoma žurnalistė į užduotus klausimus žinute neatsakė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni