Prie Rusijos ambasados Vilniuje planuojamas protestas, panašus į įvykusį Taline: vaizdai kraupūs, bet būtini siekiant parodyti pasauliui karo Ukrainoje žiaurumus

Šeštadienį, balandžio 16-ąją, 11 val. 40 min. prie Rusijos ambasados Vilniuje rinksis protestuotojos, kurios sieks atkreipti dėmesį į Rusijos sukelto karo Ukrainoje aukas – rusų karių išprievartautas mergaites, merginas ir moteris. Lygiai 12 val. sustojusios mitingo dalyvės išsiteps „krauju“. Taip ketinama pakartoti Taline trečiadienį surengtą moterų protestą. Lietuvos organizacijos, renkančios paramą išprievartautoms ukrainietėms, atstovė portalui jarmo.net teigė, kad nors mitinge vaizdas gali sukrėsti, tačiau realybė pačioje Ukrainoje yra nepalyginamai žiauresnė.

Protestas prie Taline esančios Rusijos ambasados įvyko trečiadienį | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/prm_ua


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Iniciatyvos aprašyme nurodoma, kad akciją organizuoja Neringa Butkutė, Rūta Liutkutė ir Indrė Kukučionytė. „Kviečiame solidarizuotis su nežmoniško žiaurumo ir skausmo spąstuose gyvenančiomis Ukrainos moterimis“, – ragina mitingo organizatorės.

Asociacijos „Lygiai“ atstovė Skirmantė Cairns teigė, kad protestų, kuriuose moterys išsitepa „krauju“, vaizdai yra šiurpūs, bet būtini siekiant parodyti, kokie žiaurumai vyksta Ukrainoje.

„Moterys nuo to miršta. Kai kurios prievartaujamos tol, kol miršta. Aš manau, kad jeigu tokia protestų banga prie Rusijos ambasadų nuvilnytų po visą Europą, po visą pasaulį, tai nebūtų blogai. Rusijos metodai – barbariški. Tai yra karinė strategija, tautės moralės pažeidimo ginklas ir tokia strategija yra taikoma sąmoningai“, – apie tai, kad rusų kariai moteris prievartauja tikslingai, sakė S. Cairns.

Akcijos dalyviai prašomi kartu su savimi pasiimti vaikiškų vežimėlių ir pliušinių žaislų, baltų kelnaičių.

Akcijoje bus renkamos aukos priemonėms, skirtoms rusų karių išprievartautoms moterims padėti.

Asociacijos „Lygiai“ atstovė S. Cairns portalui jarmo.net ketvirtadienį teigė, kai kuriuos vaizdas iš Taline įvykusio protesto, kuriame moterys sėdmenis susitepė krauju ir atsistojo prieš Rusijos ambasadą, sukrėtė, dėl to tai yra paveiku.

Asociacijos „Lygiai“ atstovė Skirmantė Cairns | Asmeninio archyvo nuotr.


„Vizualiai toks mitingas tikrai paveikus. Aš tų naujienų klausau nuo karo pradžios ir apie tai nuolat kalbu, tai tikrai nėra joks malonumas būti eksperte šioje srityje. Net man pagalvojus apie tą vaizdą iš protesto spaudžia širdį, mane graudina. Tos moterys, kurių pasakojimus mes girdime spaudoje, tai... Galime dėkoti Dievui, jog mums netenka pamatyti tikrų įvykių, tikrų labai žiaurių vaizdų. Matydama tas nuotraukas iš Estijos aš prisimenu istorijas iš Ukrainos: štai 14 mergaičių nuo 14 iki 23 metų išprievartautos daugybę kartų, iš jų apie 9 jau laukiasi. Buvo atvejis, kai 15-kos metų mergaitę prievartavo 2 kareiviai šalia mirštančios motinos kūno ir tai filmavo. Šitų vaizdų mes nematome. Mes girdime žodžius. Bet tas vaizdas, kuris buvo Estijoje, jis veiksmingas, nes realiai fizines traumas  – apie psichologines jau net nekalbu – sudėtinga kitaip vizualiai perteikti. Moterys, būna, nuo to ir miršta“, – komentavo ji.


Asociacijos „Lygiai“ savanoriai jau nuo pirmosios invazijos, prasidėjusios vasario 24-ąją, savaitės renka paramą reikmėms, kurių reikia prievartą patyrusioms moterims. Tarp jų – greitosios kontracepcijos priemonės, neštumo testai. Pirmoji paramos partija jau sėkmingai pasiekė Ukrainą.

„Dabar renkame antrąją partiją, kuri išvyks balandžio 24-ąją. Paramos rinkimas tikrai nelėtėja, tie straipsniai, kurie pasirodė spaudoje, o taip pat ir protestas Estijoje, patraukia dėmesį ir mes sulaukiame žinučių visame pasaulyje tiek iš lietuvių bendruomenės, tiek iš užsieniečių. Žmonės paramą siunčia jau ir iš kitų Europos šalių. Žmonės organizuoja, bando koordinuoti, nupirkti kuo didesnius kiekius kitose šalyse, kuriose tos priemonės pigesnės“, – kalbėjo S. Cairns.


Pašnekovė teigė, kad šiuo metu vis labiau atkreipiamas dėmesys į Ukrainoje prievartaujamas moteris, tačiau organizacija dirbs ne tol, kol tik bus skiriamas dėmesys, o tol, kol tai daryti išgalės.

„Mes dirbsime toliau nepaisant to, ar bus dėmesys, ar jo nebus. Kol galėsime, kol turėsime lėšų, bendradarbiausime su partneriais, siųsime tas priemones į Ukrainą, kad tą pagalbą moterys tikrai gautų“, – sakė ji.

S. Cairns teigė, kad rusų karių išprievartautos moterys pagalbą gauna ligoninėse, gimdymo namuose, kitose vietose, kuriose žinoma, jog moterys gali kreiptis dėl šių priemonių. „Organizacijos skelbia ir viešina visais įmanomais būdais. Žinoma, tai diskretiška, nes priemonės labai lengvas humanitarinis taikinys – didžioji dalis tokių priemonių labai brangios – pavyzdžiui, vienos greitosios kontraceptinės tabletės kaina Lietuvoje svyruoja apie 17 eurų – ir okupantų gali būti mėginama naikinti. Yra siekiama pasiekti kuo daugiau moterų ir jas informuoti. Mūsų partneriai važinėja po tuos regionus, kuriose sunkiau gauti pagalbą. Kyjive, Lvive tokių priemonių tikrai yra, o mūsų bendradarbiai orientuojasi į tas vietoves, kuriose tų priemonių gali trūkti“, – kalbėjo asociacijos atstovė.

Ukrainoje moterys kiekvieną dieną išgyveną sunkiai įsivaizduojamą žiaurumą. Todėl asociacija „Lygiai“ tęsia kritiškai svarbios pagalbos rinkimą. Renkami nėštumo testai, greitosios kontracepcijos tabletes, higienos reikmenis

Donacijas galima pristatyti į Tolerantiško jaunimo asociacijos biurą, esantį adresu Vilniaus g. 22, Vilniuje.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni