Erotiškas moters piešinys sporto klube sukėlė pasipiktinimą, bet klubo atstovas nustebęs: juk kitame piešinyje yra ir vyras

Į vieną sporto klubų įžengusi vilnietė E. Č. mobiliuoju telefonu užfiksavo nuotrauką, kurioje matyti ant sienos pakabintas erotiškas moters piešinys. Pasak jos, toks vaizdas formuoja apie moterį įvaizdį lyg ši būtų daiktas, o ne žmogus. Tačiau klubo savininkas nieko blogo neįžvelgia ir sako, kad klube pakabintame kitame piešinyje vaizduojamas ir vyras. Galiausiai šį piešinį įvertino ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė bei Žurnalistų etikos inspektorė.

E. Č. nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nuotrauka vilnietė pasidalijo socialiniuose tinkluose. Portalui jarmo.net susisiekus su E. Č, ji teigė, kad pasibaigus sutarčiai su vienu sporto klubu, ji ieškojo vietos, kur galėtų sportuoti. Vaikščiodama po sostinės sporto klubus, ji įėjo į vieną jų ir prieš akis išdygo ant sienos kabantis piešinys, kuris, jos nuomone, moteris tarytum sudaiktina. 

„Moteris vaizduojama perdėtai seksualizuotai. Ji sustingusi pozoje pirmame plane išriestais klubais. Pavaizduota poza tokiu būdu išeksponuoja moters kūną tarsi jis būtų skirtas kitų žmonių, akivaizdu, kad labiau vyrų pramogai. Veido nesimato, jis nusuktas į sieną, o tai dar labiau sustiprina sudaiktinimo įspūdį“, – savo mintis dėstė pašnekovė.

Anot jos, klube esantis piešinys galėjo atsirasti verslininkams užsimojus pritraukti daugiau klientų vyrų. Tačiau ją būtent šis vaizdas atbaidė nuo lankymosi tokiame klube.

„Galima būtų sakyti, kad smulkmena, bet klubo atstovai turėtų suprasti, jog atmosfera svarbi tam, kad būtų pritraukta platesnė publika, kuri nėra tik normatyvūs vyrai ir moterys. Juk ateina labai įvairūs žmones turėdami įvairių priežasčių sportuoti, todėl reiktų labai atsargiai pagalvoti, kokia atmosfera juos pasitinka: ar neutrali, neskatinanti diskriminacijos, ar štai tokia nekorektiška. Smulkmenos, kai jos eksponuojamos viešai, tampa svarbia visumos dalimi“, – įsitikinusi E. Č.

Kaip jarmo.net komentavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė, pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, paslaugų teikėjas privalo užtikrinti, kad informacija apie paslaugas ar jų reklamoje „nebūtų išreiškiamas pažeminimas, paniekinimas arba teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl asmens lyties bei formuojamos visuomenės nuostatos, kad viena lytis pranašesnė už kitą“. 

Tačiau iš užfiksuotos nuotraukos, tikino ji, nėra įmanoma nustatyti, ar ši iliustracija gali būti laikoma reklama.

„Toks seksualizuotas moters vaizdavimas gali formuoti žalingą stereotipinį požiūrį į moters kūną, panašu, kad moters kūno dalys klubo lankytojams (-oms) pateikiama kaip apžiūrimas objektas. Nors teisiškai lygių galimybių kontrolierė tyrimo pradėti negalėtų, sporto klubo administraciją ragintume atsakingiau vertinti, kokią socialinę žinutę siunčia jų pasirinktas interjeras“, – tikino I. Švaraitė.

Anot jos, jei klube gali lankytis ir nepilnamečiai, vertėtų įvertinti ir tai, ar tokie paveikslai bei plakatai nepažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.

Žurnalistų etikos inspektorė Grąžina Ramanauskaitė tikino, kad plakatas yra erotinio pobūdžio ir jei sporto klube gali lankytis nepilnamečiai, jis pažeidžia įstatymus. „Turėtų būti viešai rodomas vietose, į kurias nepilnamečiai nepatenka“, – jarmo.net dėstė ji.

Kaip paaiškėjo, piešinys kabo sporto klube „The Muscle Makers“. Jo savininkas Mantas Karalevičius sakė, kad nusiskundimų dėl piešinio iš klientų anksčiau nėra sulaukęs.

„Dėl lankytojų nieko neteko girdėti, feisbukas, aš nežinau, prieš kokius 3-4 metus įspėjimą davė. Čia viena iš mūsų administratorių piešusi tą moterį. Ji apsirengusi. Man išvis keista, kad žmonės kažką įžvelgia. Yra pas mus tiek vyriškas portretas sportinio kūno, tiek moteriškas“, – kalbėjo M. Karalevičius.

Ji teigė, kad klube yra anoniminių skundų vieta, kurioje lankytojai gali parašyti, kokių priekaištų turi, kas jiems nepatinka.

Kaip komentavo LGKT atstovė I. Švaraitė, praėjusiais metais pagal gautus žmonių skundus buvo atliktas 41 tyrimas dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu, o 7 tyrimai buvo pradėti lygių galimybių kontrolierės iniciatyva.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni