LGL atstovė: opozicijai nepalaikyti Civilinės sąjungos įstatymo būtų ciniška

Šią savaitę Seime pristatytas partnerystę pakeitęs Civilinės sąjungos įstatymas trūkumų turi, tačiau jį vis tiek verta palaikyti, sako Lietuvos gėjų lygos atstovė Monika Antanaitytė. Tiesa, dalis opozicinių Seimo frakcijų atstovų sako, kad net ir toks itin kompromisinis įstatymo variantas jų netenkina. Pasak LGL atstovės, opozicijai nepalaikyti Civilinės sąjungos būtų ciniška.

Partnerystės įstatymo palaikymo akcija prie Seimo | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Minimalus standartas

Žmogaus teisių organizacijų koalicijos antradienį organizuotoje konferencijoje „Partnerystės įstatymas Lietuvoje: žmogaus teisių perspektyva“ nevyriausybininkai pabrėžė, kad Civilinės sąjungos įstatymas, pristatytas Seime pirmadienį, turi trūkumų, tačiau tai geriau negu jokio reglamentavimo.

Monika Antanaitytė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Džiaugiuosi, kad šiandien išvis turime tokią simbolišką progą svarstyti šį klausimą. Labai svarbu, kad pagaliau buvo pristatytas naujas įstatymo projektas, skirtas sureguliuoti santuokos nesudariusių žmonių santykius. Tačiau ar jis atliepia šiuo metu egzistuojančią socialinę realybę, ar jis atliepia visų šeimų poreikius visa apimtimi, tai tikrai ne. Tačiau įstatymas bent nustato minimalų standartą, o minimalus standartas geriau negu jokio. Todėl būtų ciniška nepalaikyti šio įstatymo projekto kalbant apie opoziciją“, – įsitikinusi M. Antanaitytė.

LGL atstovė sakė, kad naujai parengtame Civilinės sąjungos įstatyme nėra numatytos galimybės suteikti poroms vienas kito pavardę, o santykius asmenys turėtų registruoti pas notarą, o ne Civilinės metrikacijos skyriuose. „Tai irgi suponuoja tam tikrą požiūrį į šį institutą, į jo reguliuojamų santykių svarbą. Kita vertus, galiu paminėti, kad iš juridinės pusės pateiktas tvarkingesnis įstatymo projektas, yra aliuzijų į šeimos turto reglamentavimą, kas atitinkamai padėtų spręsti tam tikrus klausimus, susijusius su kreditiniais įsipareigojimais, kitaip sakant, suteiktų didesnę turto apsaugą“, – akcentavo M. Antanaitytė.

Įstatymas reikalingas ir skirtingų lyčių poroms

Konferencijoje pasisakiusi Lygių galimybių plėtros centro ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė akcentavo, kad Civilinės sąjungos įstatymas padėtų tiek tos pačios, tiek skirtingų lyčių poroms.

Birutė Sabatauskaitė ir Margarita Jankauskaitė | Seimo kanceliarijos/Dž. G. Barysaitės nuotr.


„Nuo realybės atitrūkusi politika yra pavojinga politika. Teisėtų piliečių lūkesčių į saugų, orų ir laisvą asmeninį gyvenimą ignoravimas tai yra esminis žmogaus teisių ignoravimas“, – dėstė ji.

„Šeimos yra skirtingos, bet ne mažiau svarbios jas kuriantiems žmonėms. Tai mūsų – realybė. Ją pripažino Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas“, – kalbėdama apie Konstitucinio Teismo sprendimus, pagal kuriuos tos pačios lyties asmenų poros taip pat laikomos šeima, pridūrė M. Jankauskaitė. 

Anot jos, per 600 tūkst. žmonių nuo 24 metų amžiaus gyvena nesusituokę, tarp jų – ne tik LGBTQ+ poros. „Skirtingų lyčių poros taip pat“, – dėstė ji. 

Tokiose porose taip pat susiduriama su problemomis. M. Jankauskaitė pateikė pavyzdį – Lietuvoje veši smurtas artimoje aplinkoje, pagalbos skambučių per metus sulaukiama maždaug 60 tūkst., daugiausia smurto aukos – moterys, nukentėjusios nuo vyrų agresijos.

Pasak Lygių galimybių plėtros centro ekspertės, kai visuomenė tikisi, kad auka pati paliks smurtautoją, kyla klausimas, kaip jai tą padaryti. „Jeigu teisinė teisinėje sistemoje žiojėja didelė teisinio reguliavimo skylė, kaip įrodyti bendrą turtą, prisidėjimą rūpinantis šeima, namais, vaikais, jeigu politikai tavo santykius siekia prilyginti bendram verslui ar sandoriui“, – aiškino M. Jankauskaitė. 


„Partnerystės įstatymo nebuvimas skaudžiai paliečia daugybę Lietuvos moterų“, – tikino ji ir aiškino, kad valstybė moteris įstumia į tokią padėtį, jog jos toliau turi likti su smurtautojais arba bėgti kartu su vaikais iš namų palikusios kone viską. 

Taip pat skaitykite:

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni