Po susitikimo su LGBTQ+ aktyvistais – V. Čmilytės-Nielsen žinia: ne visi liberalai palaikys Partnerystės įstatymą

Šią savaitę su LGBTQ+ bendruomenės aktyvistais susitikusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, kad dalis Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narių išreiškė argumentus, kodėl nepalaiko tos pačios lyties asmenų partnerystės. Tad labai tikėtina, kad ir kitame balsavime Partnerystės įstatymo dalis liberalų vėl nepalaikys ir balsuos prieš.

R. Zabarauskas susitikime su Seimo pirmininke | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitė nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusiais metais pavasario Seimo sesijoje teiktas Partnerystės įstatymo projektas buvo atmestas po pateikimo ir įstatymo iniciatoriams grąžintas tobulinti. Pritrūko vos 2 balsų. Partnerystės nepalaikė ir liberalai Ričardas Juška, Juozas Baublys bei Jonas Varkalys.

Ketvirtadienį su LGBTQ+ aktyviste Elžbieta Latėnaite bei režisieriumi Romu Zabarausku susitikusi V. Čmilytė-Nielsen žurnalistams teigė, kad nuolat kalbasi dėl partnerystės su kolegomis parlamente.

„Kalbu ne tik su savo frakcijos, bet ir su kitų frakcijų kolegomis, ne vienas susitikimas skirtas konkrečiai šiam, Partnerystės, klausimui, šie susitikimai vyksta ir mano kabinete. Tikrai reikia sutelkti didesnį palaikymą tam, kad projektas praeitų tiek pateikimo, tiek vėlesnes stadijas. Darbas šia linkme vyksta, tikiuosi, kad palaikymo užteks“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen, rašo lrytas.lt

Romas Zabarauskas ir Elžbieta Latėnaitė | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitė nuotr.


Tačiau vienybės nėra net pačioje Liberalų sąjūdžio frakcijoje. 

Pasiteiravus, ar Liberalų sąjūdžio frakcija yra dėl naujai ruošiamo teikti Partnerystės įstatymo pasiruošusi išreikšti palaikymą, V. Čmilytė-Nielsen aiškino, kad kai kurie frakcijos nariai pasisakė, kodėl negali palaikyti bent iš dalies LGBTQ+ bendruomenės lygybę garantuojančio įstatymo.

„Keli Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, kurie nebalsavo, kurie nepalaiko to klausimo, jie viešai apie savo argumentus yra kalbėję. Frakcija ir partija nėra statutinė organizacija, kur pagal lyderio nurodymą yra balsuojama – taigi jie savo argumentus ir poziciją yra ne kartą išsakę“, – Seimo pirmininkės žodžius cituoja lrytas.lt

Politikė neatskleidė, kada projektas grįš į Seimo posėdžių salę bei tikino, kad „teikti šį projektą reikia tada, kai bus užtikrintas palaikymas. Ties tuo dabar ir dirbama“.

„Nenoriu prisirišti prie konkrečios datos, nes įvardijus konkrečią planuojamą datą, tuoj pat daug aistrų kiltų. O aš manau, kad dabartiniu metu, norint, kad ši iniciatyva būtų sėkminga, reikia vengti tų emocijų ir aistrų kėlimo iš abiejų pusių, vengti kraštutinumų“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Su Seimo pirmininke susitikęs R. Zabarauskas savo „Facebook“ paskyroje teigė sulaukiantis klausimų, kodėl susitinka su partnerystę jau palaikančiais Seimo nariais, tačiau nekviečia dar abejojančiųjų. „Noriu patikinti, jog pakviečiau ir keletą abejojančių – tiesiog gal ne visi sutinka, o gal dar nespėjome, na, turėkime kantrybės. Kita vertus, man ši susitikimų mintis kilo spontaniškai, ji skirta įkvėpti save ir kitus, pakalbėti apie jausmus, šeimą ir gyvenimą – ir ne tik su politikais... Tai tiesiog kiekvienas renkamės, su kuo norime susitikti, o ne su visais, deja, įmanoma ir suspėti! Jei kokie politikai labai nori susitikti, pasikalbėti apie meną ar sužinoti, kaip pagerinti LGBT+ piliečių lygybę, tai tikrai sveikinu jus ir visada galite patys kviesti!“ – komentavo jis.

Romas Zabarauskas, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Elžbieta Latėnaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


O štai aktorė E. Latėnaitė po susitikimo su V. Čmilyte-Nielsen teigė, kad partnerystė savo eilės laukia jau beveik 20 metų ir dabar pats laikas sudaryti teisinę bazę, kuri leistų santykius oficialiai įteisinti ne tik skirtingų lyčių, bet ir tos pačios lyties asmenų poroms. Ji teigė, kad iš Seimo pirmininkės LGBTQ+ bendruomenė sulaukė paramos.

„Atėjome pasikalbėti apie tai, koks ypatingas mėnuo šiuo metu. Be karo Ukrainoje, kova vyksta ir dėl žmogaus teisių Lietuvoje, dėl vertybių. Tikrai norisi, kad tos kovos būtų mažiau, kad kuo greičiau LGBT žmonės gautų palaikymą Seime, kuo greičiau būtų nubalsuota už Partnerystę, jos pateikimas būtų priimtas, ir keliautume toliau, rūpintumėmės kitais klausimais, nes realiai Partnerystė jau 19 metų laukia savo eilės“, – sakė E. Latėnaitė.

Anksčiau Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius naujienų agentūrai ELTA teigė, kad Seimui įstatymas bus pateiktas gegužę, tiesa, dėl konkretaus laiko dar kalbama su koalicijos partneriais. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni