Politikos apžvalgininkas įvardijo, kodėl dabar geriausias metas teikti Partnerystės įstatymą: jeigu nepavyks, pasitikėjimas „Laisvės partija“ labai susvyruos

Politikos apžvalgininkas Paulius Gritėnas sako, kad teikti Partnerystės įstatymą politine prasme šiuo metu yra geriausias laikas. Trečiadienį „Žinių radijui“ jis dėstė, kad Seimo kadencijos pabaigoje artėjant rinkimams pateikti šį daug aistrų keliantį įstatymo projektą būtų tik dar sunkiau, o kitą kadenciją, tikėtina, ir neįmanoma. Pasak politikos apžvalgininko, jeigu įstatymo pateikti taip ir nepavyks, vienas iš galimų scenarijų gali būti Laisvės partijos pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos.

Partnerystės įstatymo palaikymo akcija prie Seimo | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Politine prasme, aš manau, kad dabar laikas yra būtent geriausias, ir tai iš dalies supranta tiek projekto teikėjai, tiek projekto oponentai. Mes turime Seimo kadencijos puslaikį – pusė laiko praėję. Visi supranta, <...> kad kadencijos pradžioje, kai yra vienybė ir entuziazmas, priimti tam tikrus sprendimus lengviausia, o kadencijos pabaigoje, kai gresia rinkimai, sunkiausia ir vertinama visuomenės nuomonė. Partnerystės klausimas yra toks, kuris dažną politiką priverčia dairytis į savo hipotetinį rinkėją ir klausti, ar palaikyti šią idėją. Taigi, šis kadencijos puslaikis yra geriausia galimybė pabandyti priimti šį klausimą, išspręsti jį vien todėl, kad dalis politikų dar turėtų politinės valios, ryžto tą padaryti“, – komentavo P. Gritėnas.

Politikos apžvalgininkas įvardijo dar vieną priežastį, kodėl būtent dabar yra tinkamiausias laikas pateikti Partnerystės įstatymą, kuris visuomenėje kelia daug aistrų ir diskusijų. „Bent tų, kurie siūlo šį projektą, argumentacija <...> yra manymas, kad dabar Lietuvos parlamente susidėliojusi liberaliausia dėlionė ir gali būti, kad po kitų rinkimų liberalų jėgos arba liberaliai mąstančių žmonių jėgos bus žymiai silpnesnės. Tai reiškia, kad 6 metai būtų šio klausimo atidėjimas“, – aiškino pašnekovas.

Anot P. Gritėno, sunku pasakyti, ar Seime politinės valios pateikti arba priimti Partnerystės įstatymą yra pakankamai. „Ką galime pasakyti iš buvusių pavyzdžių, tai Laisvės partijai nelabai sekasi užsitikrinti visuotinę paramą savo koalicijos tarpe ir yra labai nemažai skeptiškai mąstančių ir pasisakančių koalicijos partnerių“, – dėstė jis. 

Pasak P. Gritėno, jeigu pažadai dėl partnerystės liktų neištesėti, itin susvyruotų rinkėjų pasitikėjimas Laisvės partija. Kaip kalbėjo politikos apžvalgininkas, apklausos jau rodo mažėjantį „laisviečių“ populiarumą. 

„Dėl klausimo neišpildymo, kuris tikrai buvo vienas didžiausių rinkėjų lūkesčių, žymiai labiau susvyruotų pasitikėjimas pačia partija. Čia gali būti įvairiausių scenarijų – nuo valdančiosios koalicijos atskilimo iki pačios partijos permąstymo savo tapatybės, <...> supratimo, kad su konservatoriais koalicijoje nepasieks rezultatų“, – „Žinių radijui“ aiškino jis. 

Jarmo.net primena, kad praėjusiais metais Seimo pavasario sesijoje teiktas Partnerystės įstatymo projektas buvo atmestas ir grąžintas įstatymo iniciatoriams tobulinti. „Laisvės partijos“ atstovai teigia, kad šį įstatymą pakartotinai ketinama teikti šią pavasario sesiją. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni