Už neapykantos kurstymą nuteistas buvęs Bosnijos parlamentaras

Pirmą kartą Bosnijos ir Hercegovinos istorijoje teismas priėmė nuosprendį, kuriame konstatavo neapykantos kalbos atvejį prieš žmones dėl jų seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės. Į teisiamųjų suolą sėdo buvęs parlamentaras

Asociatyvi Ekaterinos Bolovstovos/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Po to, kai LGBTQ+ aktyvistai pateikė ieškinį buvusiam parlamentarui Samrai Cosoviciui Hajdarevičiui, sostinės savivaldybės teismas balandžio 4-ąją priėmė nuosprendį. Kai 2019 metais paskelbta apie pirmąjį Sarajevo „Pride“ renginį, S. C. Hajdarevičius savo „Facebook“ paskyroje išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad LGBTQ+ bendruomenės eitynėmis siekiama „sunaikinti“ valstybę ir jos žmones.

„Noriu, kad tokie žmonės (LGBTQ+ bendruomenė, – jarmo.net) būtų izoliuoti ir atskirti nuo mūsų vaikų ir visuomenės. Tegul jie eina kur nors kitur ir susikuria sau miestus, valstybes ir įstatymus bei savo teises, kurių niekas neginčys. Bet tik ne čia“, – tikino S. C. Hajdarevičius.

Teismas konstatavo, kad S. C. Hajdarevičiaus žodžiai buvo diskriminuojantys. Teismas taip pat nurodė, kad šie žodžiai vertinami kaip neapykantos kalba, skelbia Laisvosios Europos radijas.

Nustatyta, kad buvęs parlamentaras „pažeidė teisę į lygiavertį elgesį su LGBTIQ bendruomenės nariais dėl jų seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės ir seksualinės tapatybės“.

Parlamentarui ne tik uždrausta toliau skleisti LGBTQ+ bendruomenę žeminančius komentarus, bet jam teks padengti ir teismo išlaidas.

Toks teismo sprendimas priimtas praėjus maždaug 13 metų po to, kai Bosnija ir Hercegovina priėmė įstatymą, kuris uždraudė diskriminaciją prieš žmones dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės. Tačiau tai yra pirmas kartas, kai teismas tokį pažeidimą konstatuoja nuosprendyje.

Viena iš Sarajevo „Pride“ eitynių organizatorių Lejla Huremovic tikino: „Šis nuosprendis yra labai svarbus, nes buvo įrodyta, kad neapykantos kurstymas ir raginimas smurtauti prieš LGBTIQ+ asmenis internetinėje sferoje (socialiniuose tinkluose) taip pat gali plisti ir tai paveikia LGBTIQ+ asmenų gyvenimo kokybę arba sukelia fizinį smurtą“.

„Tai patvirtinimas, kad neapykantos kurstymas ir smurto kurstymas socialiniuose tinkluose, ypač skambantis iš viešų asmenų ir politikų, yra neleistinas ir gali būti baudžiamas“, – pridūrė ji.

Pasak L. Huremovic, šiais metais Bosnijos ir Hercegovinos „Pride“ eitynės įvyks birželio 25-ąją, o teismo nuosprendis prieš jas – įspėjimas visiems, kad teisėsaugai bus pranešta apie kiekvieną neapykantos kurstymo atvejį, už kuriuos gali būti baudžiama.

Parengta pagal „PinkNews“ informacijos

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni