LGBTQ+ ukrainiečiai patiria smurtą net iš saviškių karių: translyčiai, bijodami agresijos, nutraukia hormonų terapiją

Daugelis translyčių asmenų Ukrainoje jaučiasi priversti nutraukti hormonų vartojimą, nes siekia apsisaugoti nuo desperatiško rusų karių smurto, skelbia „PinkNews“. Tačiau agresiją LGBTQ+ asmenys patiria ir iš ukrainiečių.

Asociatyvi Christina Watkins/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ukrainos žmonės nuo pat vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, gyvena baimėje ir nežinomybėje. LGBTQ+ asmenys susiduria su papildomais pavojais – prieš juos gali būti smurtaujama ne tik dėl jų tautybės, bet ir dėl priklausymo LGBTQ+ bendruomenei.

Organizacijos „Gay Alliance Ukraine“ direktorė Anna Leonova teigia, kad patiriamas smurtas yra rimta problema, itin paaštrėjusi prasidėjus karui. Anot jos, smurtas pasireiškia ne tik iš Rusijos pajėgų, bet ir iš Ukrainos teritorinių gynybos pajėgų, šalies kariniam rezervui priklausančių žmonių. 

A. Leonova kalbėjo, kad su ja vis dažniau susisiekia translyčiai asmenys, kurie nusprendžia visiškai atsisakyti vaistų, nes bijo patirti smurtą, kadangi gali būti identifikuoti kaip translyčiai.

Ukrainoje tęsiasi Rusijos sukeltas karas | Алесь Усцінаў/pexels.om nuotr.


„Agresija prieš „Queer“ žmones gali būti pagrįsta vien išvaizda, – „PinkNews“ kalbėjo A. Leonova. – Taigi, pavyzdžiui, vyrai, kurie atrodo ar elgiasi „moteriškai“, arba moterys, besielgiančios „vyriškai“, dėl to patirtų agresiją“.

„Asmeniškai konsultavausi su daugeliu translyčių moterų, kurios nusprendė visiškai nutraukti hormonų terapiją, kurią prieš tai taikė, ir tai įvyko dėl to, kad Ukrainoje jos susidūrė su karinėmis grupuotėmis arba grasinimais smurtu. <...> Jų dokumentuose nurodomas vyriškas lyties žymuo, tačiau jos matomos kaip moterys, dėl to joms gresia smurtas“, – sako A Leonova.

Prieš LGBTQ+ asmenis nukreiptas smurtas Ukrainoje buvo nemenka problema dar prieš karą, tačiau po Rusijos įsiveržimo padėtis ėmė sparčiai blogėti. „Gay Alliance Ukraine“ per pirmąjį karo mėnesį užfiksavo 7 išpuolius prieš LGBTQ+ bendruomenę.

„Tikėjomės, kad tai netaps tendencija. Tačiau karui tęsiantis trečią mėnesį šiuo metu užregistruota jau 20 aukų. Jie patyrė žodinius ar fizinius išpuolius, arba buvo apribota jų judėjimo laisvė“, – tikino A. Leonova.

Translyčiai žmonės gali būti itin paveikti psichologiškai ir to pasekmes, tikino pašnekovė, bus labai rimtos.

„Tai tragedija, su kuria turėsime susidurti ateityje. Matome, kaip psichologiškai sunku žmonėms pamatyti, kad pokyčiai (sukelti hormonų terapijos, – jarmo.net) nyksta, ir susiduria su dilema, kai vienoje pusėje yra asmeninis saugumas, o kitoje – tapatybė“, – tikino ji.

Ukrainiečiai gyvena baimėje ir nežinomybėje | Алесь Усцінаў/pexels.om nuotr.


Daugelis translyčių asmenų, tęsiančių hormonų terapiją, taip pat susiduria su hormonų trūkumu, nuo karo pradžios trūksta vaistų. Prieiga prie medikamentų nėra vienintelė problema. LGBTQ+ asmenys taip pat susiduria su maisto trūkumu. Tiesa, translytės moterys ir vyrai pabėgti iš šalies negali – asmenys, kurių dokumentuose nurodytas vyriškos lyties žymuo, neišleidžiami iš šalies.

„Karas ne tik sugriovė miestus, bet ir lėmė, kad daugelis žmonių neteko darbo, prarado namus, dingo galimybė tiesiog gyventi taip, kaip anksčiau. „Gay Alliance Ukraine“ atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad šiuo metu Kyjive kas ketvirtas žmogus neturi galimybių pragyventi, susimokėti už savo būstą, maistą, vaistus. Pirmą mėnesį darbo netekę žmonės galėjo padengti savo išlaidas galbūt iš santaupų, tačiau daugeliui pinigų dabar pritrūko. <...> Problema labiausiai paliečia homoseksualius vyrus ir žmones, kurių dokumentuose yra vyriškas žymuo, nes jiems persikelti į kitą regioną ar kitą šalį tiesiog neįmanoma“, – tikino A. Leonova

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni