VSAT atstovo žodžiai pribloškė: pareiškė, kad santykiai tarp LGBTQ+ vyrų – kitokie nei tarp vyrų ir moterų

Praėjusią savaitę prokuratūra patvirtino pradėjusi tyrimą dėl vieno iš prieglobsčio prašytojų seksualinio išnaudojimo, nusikaltimu įtariamas buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) darbuotojas. Tačiau VSAT viršininko pavaduotojas Rimantas Petrauskas, komentuodamas šį atvejį, pareiškė manantis, kad santykiai tarp LGBTQ+ vyrų yra kitokie nei tarp vyrų ir moterų. Toks pasisakymas sulaukė aršios kritikos. Jis pareiškė likęs ne taip suprastas.

Asociatyvi Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vilniaus apskrities policijos ir Vilniaus apygardos prokuratūros atstovai patvirtino, kad ilgalaikiu pažeidžiamų migrantų seksualiniu išnaudojimu įtariamas buvęs VSAT psichologas, anksčiau Lietuvos dirbęs Raudonajame kryžiuje.

„Kalbama apie santykius, kurie vyko tarp vyrų. Moterų, kiek man yra žinoma, šioje situacijoje nėra. Galbūt mes kalbame apie kažkokius LGBT atstovus, tarp kurių vėlgi santykiai kiek kitokie, nei tarp vyro ir moters. Kokį man vaizdo įrašą teko matyti, man tikrai kelia daug abejonių. Aš esu įsitikinęs, kad ir teisininkams, advokatams ta situacija turėtų kelti tam tikrą susidomėjimą“, – taip LRT Radijui šią situaciją pakomentavo R. Petrauskas

R. Petrausko teigimu, psichologas buvo atleistas, nes esą tebuvo pažeistos vidaus tvarkos taisyklės.

Kaip rašo lrt.lt, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius paprašė VSAT ir Vidaus reikalų ministerijos išaiškinti, kaip galėjo pasireikšti toks piktnaudžiavimas. 

„Iš VSAT vado pavaduotojo pasisakymo atrodo, kad jis nemano, jog tai (seksualinė prievarta, - jarmo.net) egzistuoja“, – teigė T. V. Raskevičius.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė lrt.lt sakė esanti sugluminta tokių VSAT atstovo žodžių. 

Jūratė Juškaitė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


„Ką norima pasakyti šiuo teiginiu? Kad seksualinė prievarta tarp vyrų yra neįmanoma, ar ponas Petrauskas mano, kad seksualinė prievarta įmanoma tik tarp vyro ir moters? Ar manoma, kad seksualiniai santykiai tarp vyrų neegzistuoja?“, – retoriškai klausė J. Juškaitė.

Tuo metu pats R. Petrauskas sakė esantis ne taip suprastas – neva jis kalbėjo tik apie vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti du vyrai, dėl kurio daryti išvadą apie vykusį smurtinį elgesį „nėra labai tikslu“.

Anot jo, VSAT į incidentą reaguoja rimtai.

„Buvo pateikta interpretacija, nelabai suprantama, kodėl taip buvo interpretuota. Vien pasakymas, kad vaizdo medžiagoje užfiksuoti vien tik vyrai… Iš šio pasakymo daryti išvadą, kad tarp vyrų negali būti prievartos, nelabai suprantama. Net negalėčiau ir pagalvoti kažko panašaus“, – lrt.lt sakė VSAT viršininko pavaduotojas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni