Banko „Citadelė“ reklama sukėlė klausimų: vyro vieta – darbe, o moters – virtuvėje?

Vienos „Facebook“ grupės nariams nuostabą sukėlė banko „Citadelė“ reklama, kurioje vaizduojamas vyras biure ir moteris virtuvėje.

„Feminizmo“ grupės vartotojai nustebo pamatę tokią reklamą | Nuotraukos šaltinis: „Faceboook“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Mano bankas mano biure“, – štai tokia frazė parašyta plakate, kuriame pateikiama nuotrauka, vaizduojanti dviratį-treniruoklį minantį vyriškį.

„Mano bankas mano virtuvėje“, – tai frazė, parašyta ant kito plakato, kuriame užfiksuota moteris, grojanti muzikos instrumentu.

Nuotraukos, kuriose matyti šie plakatai, buvo pasidalintos „Facebook“ grupėje „Feminizmas“. Nuostabą sukėlė tai, kad moteris vaizduojama ne kur kitur, o būtent virtuvėje. „Jo (vyro, – jarmo.net) bankas irgi virtuvėje?ׅ“ – ironiškai klausė viena grupės narė.

„Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gali vertinti komercines reklamas, tačiau šiose konkrečiose reklamose Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimų požymiai nėra įžvelgtini“, – portalui jarmo.net teigė tarnybos atstovė Izabelė Švaraitė.

Tačiau ji pastebėjo, kad iš to, kas matoma pasidalintose nuotraukose, išties galima spręsti, kad gali būti formuojami lyčių stereotipai neva vyro vieta yra darbe, o moters – namie. 

„Paprastai siūlome vengti sustabarėjusių klišių apie „vyriškus“ ir „moteriškus“ darbus, tačiau stereotipų vaizdavimas pats savaime nėra lygių galimybių įstatymų pažeidimas“, – tikino I. Švaraitė.

Pasak tarnybos atstovės, Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme numatoma, kad prekių ar paslaugų teikėjas privalo užtikrinti, kad reklamoje nebūtų reškiamas pažeminimas, paniekinimas, teisių apribojimas ar privilegijų teikimas. Taip pat draudžiama formuoti visuomenės nuostatas, jog viena lytis yra pranašesnė už kitą.

Banko „Citadelė“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Jovita Bazevičiūtė tikino, kad reklamoje siekiama paskleisti visai kitokią žinią, nei ji buvo suprasta.

„Dėkojame už jūsų užklausą. Šios reklaminės kampanijos žinutė yra ta, kad šiandien bankas yra bet kur, kur esi tu pats – tavo darbo vietoje ar tavo namuose. Nuotoliniu būdu, nevykstant į banko skyrių šiandien galima pasinaudoti labai įvairiomis banko paslaugomis – tiek atsidaryti banko sąskaitą ir užsisakyti banko kortelę, tiek atlikti kasdienes bankininkystės operacijas (pvz., atlikti mokėjimus, pasitikrinti sąskaitos likutį, kt.) ar kreiptis ir gauti vartojimo, būsto paskolą, lizingą. Be to, laiką ir pinigus taupantys skaitmeniniai banko sprendimai yra prieinami visiems visuomenės nariams, nepriklausomai nuo jų amžiaus, veiklos, gyvenamosios vietos, kt. Norėdami pabrėžti šią žinutę savo kampanijos pirmaisiais dalyviais pasirinkome senjorę ir jaunuolį. Labai apgailestaujame, jei ši žinutė galėjo būti interpretuota kitaip“, – jarmo.net teigė J. Bazevičiūtė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni