Kol BMW Lietuvoje kaltinama atsižegnojusi nuo vaivorykštės spalvų logotipo, bendrovė pabrėžia – už demonstratyvius veiksmus svarbesnė reali įtrauktis

Kai kuriems žmonėms klausimų sukėlė BMW atstovybės Lietuvoje požiūris į LGBTQ+ bendruomenę. BMW pagrindinis „Facebookׅ“ puslapis, skirtas vartotojams visame pasaulyje, birželį tapo kur kas spalvingesnis – pagrindinė nuotrauka pakeista į vaivorykštės atspalviu pagražintą BMW logotipo atvaizdą. Tačiau puslapyje „BMW Lietuva“ taip neįvyko, taigi, BMW bent mūsų šalyje birželį nepaskelbė jokios žinutės apie solidarumą su LGBTQ+ žmonėmis.

„BMW Lietuva“ raginama atnaujinti įmonės logotipą išreiškiant solidarumą su LGBTQ+ bendruomene | Momentinė ekrano kopija


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Birželis – LGBTQ+ pasididžiavimo ir matomumo mėnesis. Įvairios bendrovės ir organizacijos tiek socialiniuose tinkluose, tiek savo tinklalapiuose šiuo laiku pabrėžia, kad jie palaiko klientų – LGBTQ+ žmonių – lygybę. 

Tačiau net ir kai kurios pasaulinio lygio kompanijos šio žingsnio Lietuvoje žengti nedrįsta.

Laišką, kuriame klausiama, kada „Facebook“ puslapyje „BMW Lietuva“ Bavarijos automobilių gamintojas Lietuvoje ruošiasi pakeisti tradicinį BMW logotipą į perdažytą vaivorykštės spalvomis BMW simbolį, kompanijai nusprendė parašyti visuomenininkas Mark Adam Harold.

„Ačiū už klausimą. Turinys socialiniuose tinkluose nėra BMW centralizuotai valdomas visose šalyse. Tad ir BMW logotipų ar kitos medžiagos įsidėjimas „Facebook“ puslapyje gali skirtis nuo BMW oficialaus puslapio“, – štai taip jam birželio 10-ąją atsakė BMW atstovybės Lietuvoje klientų patirties valdymo specialistė.

Jarmo.net turi visą susirašinėjimo kopiją.

„Nepaisant to, koks logotipas ar turinys rodomas vienu ar kitu laikotarpiu „Facebook“ socialiniame tinkle, reklamose, renginiuose, ant automobilio ar kitose vietose, tai nekeičia BMW vertybių“, – priduriama BMW padalinio Lietuvoje atstovės atsakyme.

Jame taip pat užsimenama: „<...> BMW palaiko atvirumo kultūrą, kurioje visi žmonės būtų vertinami kaip lygūs ir su visais būtų elgiamasi vienodai nepriklausomai nuo jų <...> seksualinių pažiūrų, religijos, neįgalumo ar amžiaus“.

Portalui jarmo.net M. A. Harold tikino, kad jeigu bendrovė BMW siektų išreikšti palaikymą Lietuvos LGBTQ+ bendruomenei, logotipą bendrovė „BMW Lietuva“ būtų pakeitusi jau birželio 1-ąją.

„Todėl mano klausimu, kada jie pakeis profilio nuotrauką, buvo išreikštas pasyviai agresyvus sarkazmas. Tačiau kartu norėjau suteikti jiems galimybę paaiškint sprendimą, o gal net atsiprašyti. Aš BMW žmogus, nenoriu boikotuoti prekės ženklo, o noriu skatint juos sekti tarptautinės BMW vadovybės pavyzdžiu, pavyzdžiui, kitąmet“, – tikino pašnekovas

„Deja, bet jų atsakyme buvo kalbos apie „seksualines pažiūras", o ne orientaciją. Kiek suprantu, jiems tiesiog čia nauja tema ir jie pabandė korektiškai kažką rašyt, bet nėra įsigilinę į niuansus ir nelabai supranta, kas tai. Nors, manau, kad jie norėtų suprast“, – svarstė M. A. Harold.

Jarmo.net kreipėsi į BMW atstovybę Lietuvoje komentaro.

Į užklausą atsakė BMW bendrovei Lietuvoje atstovaujančios kompanijos „Inchcape Motors“ vadovas Aurimas Tamašauskas.

„Įvairovė ir lygybė yra svarbia „BMW Grupės“ DNR dalimi – kompanijoje dirba darbuotojai iš maždaug 110 šalių, skirtingų kultūrų ir pažiūrų. Koncernas kuria automobilius skirtingiems vairuotojams visame pasaulyje, bendradarbiauja su skirtingais partneriais ir tiki, kad geresnę ateitį gali sukurti veikiant kartu. Todėl BMW palaiko atvirumo kultūrą, kurioje visi žmonės būtų vertinami kaip lygūs ir su visais būtų elgiamasi vienodai, nepriklausomai nuo jų etninės kilmės, rasės, tautybės, lyties ar seksualinių pažiūrų, religijos, neįgalumo ar amžiaus. Šie įsipareigojimai yra įtvirtinti bendrovės personalo politikoje ir prižiūrimi kaip viena iš strateginių krypčių personalo skyriaus. Kalbant apie LGBT+ bendruomenę, „BMW Grupė“ dalyvauja „Pride Month“, kompanijoje veikia vidinis „BMW Group PRIDE“ tinklas, kuris padeda integruoti į organizaciją kitokios seksualinės orientacijos ar lyties tapatybės darbuotojus. Koncerno pastangas šioje srityje atspindi ir įvertinimas – „DAX 30 LGBT+“ įvairovės indekse 2020 m. koncernas pateko į TOP 5-tuką.

Kalbant apie logotipo pakeitimą socialiniuose tinkluose – kaip ir pernai, taip ir šiemet jis buvo pakeistas grupės mastu (grupės profilyje, išreiškiant palaikymą visos grupės vardu), tačiau nėra koordinuotai keičiamas visose šalyse, kuriose veikia BMW. Taip pat svarbu pridurti, kad laikomasi nuostatos, jog svarbesnė už demonstratyvius veiksmus yra reali įtraukimą ir įvairovę užtikrinanti elgsena.

Lietuvoje BMW atstovaujančioje „Inchcape“ įmonėje įtrauktis ir įvairovė jau daugelį metų yra etikos kodekso dalimi. Tikime, kad įvairovė daro mus stipresnius. Kiekvienas darbuotojas susipažįsta su šiuo kodeksu ir kasmet atlieka testą, siekiant užtikrinti žinias ir skatinti vertybinę elgseną.

Praėjusių metų pabaigoje priėmus naująją „Inchcape“ strategiją, įtrauktis ir įvairovė tapo dar svarbesne mūsų ilgalaikės atsakingo verslo strategijos dalimi. Šiemet prisidedame prie „Pride“ mėnesio, ne tik išreikšdami solidarumą socialiniuose tinkluose, bet ir startuojančiomis vidinėmis iniciatyvomis – apie įtraukties ir įvairovės svarbą birželį diskutavome su vadovais, grupės mastu buvo sukurti įrankiai, kurie padės vadovams apie įtrauktį ir įvairovę diskutuoti su darbuotojais. Tikime, kad esame teisingame kelyje siekdami kurti atviresnę aplinką“, – atsakyme raštu portalui jarmo.net teigė A. Tamašauskas.

2020 metais pagrindiniam BMW puslapiui socialiniame tinkle pakeitus logotipo spalvas, internete kilo audra. Kaip rašo portalas lrt.lt, į tokį bendrovės veiksmą sureagavo beveik 270 tūkst. vartotojų, iš jų bent 100 tūkst. vartotojų išreiškė nepasitenkinimą, kai kurie grasino parduoti automobilius.

Tačiau grasinimai realybe netapo – apie masinį BMW automobilių pardavimą ar pardavimų stojimą nebuvo pranešama.

„Mes gyvename įvairovės pasaulyje. Mes tikime atvira kultūra, kurioje nelieka vietos privilegijoms ir diskriminacijai dėl kilmės, odos spalvos, tautybės, lyties, religijos, neįgalumo ar amžiaus“, – 2020 metais buvo rašoma gamintojo publikacijoje, skelbia portalas 15min.lt

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni