Ukrainos Aukščiausioji Rada ratifikavo Stambulo konvenciją

Pirmadienį Ukrainos Aukščiausioji Rada pritarė Stambulo konvencijos, skirtos moterų apsaugai nuo smurto artimoje aplinkoje, ratifikavimui.

Asociatyvi Алесь Усцінаў/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apie tai, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, pateikė projektą, pagal kurį šalies parlamentas turėtų apsispręsti dėl šio dokumento ratifikavimo, žinia pasklido savaitgalį

Kaip skelbia lrt.lt, Stambulo konvencijos ratifikavimas yra vienas iš žingsnių Ukrainos kelyje į Europos Sąjungos (ES) kandidatės statuso gavimą. Suteikti ES kandidatės statusą penktadienį rekomendavo ir Europos Komisija. Tad pirmas žingsnis jau žengtas.

Aukščiausiosios Rados Finansų, mokesčių ir muitų politikos komiteto pirmininko pavaduotojas Jaroslavas Železniakas informavo, kad pirmadienį Aukščiausiosios Rados posėdyje už šį sprendimą balsavo 259 deputatai, prieš – 8.

2011 metų gegužės 11 dieną Stambule pasirašytas dokumentas jau ratifikuotas 34-iose valstybėse.

Lietuvoje dėl Stambulo konvencijos kyla aršūs ginčai. Ne laikas – tokį argumentą išsitraukia vieni. Kiti baiminasi dokumente minimos „socialinės lyties“ (angl. gender) sąvokos.

Konvenciją ratifikavusios šalys įsipareigoja vykdyti smurto prieš moteris bei smurto šeimoje prevenciją, užtikrinti aukų apsaugą ir smurtautojų baudžiamąją atsakomybę. Kartu įtvirtintas įsipareigojimas keisti visuomenės požiūrį ir kovoti su lyčių stereotipais, dėl kurių toleruojamas smurtas prieš moteris, skelbia naujienų agentūra BNS.

„Kamuojama Rusijos invazijos ir dar nebūdama EU (lt. ES – jarmo.net) nare, Ukraina skuba užtikrinti savo piliečių lygybę, nes supranta – karo metu tai yra vienas esminių prioritetų“, – pareiškė Lietuvoje žmogaus teisių temomis kalbantis režisierius Romas Zabarauskas.

„Ko Lietuva nesugebėjo padaryti per beveik 10 metų, Ukraina padarė karo sąlygomis“, – pažymėjo Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni