TJA nariai „Pride” kolonoje žygiuos paskutiniai neatsitiktinai: „Eisime kaip priekaištas valdžiai”

LGBTQ+ teisių organizacijos Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) nariai šeštadienį rengiamose Pride” eitynėse žygiuos kolonos gale. Tai - ne atsitiktinumas. TJA skelbia, kodėl pasirinko būtent šią vietą. Pasak organizacijos vadovo, taip siekiama parodyti, kad švietimo sritis tapo kone pamiršta - tartum paskutinė, kuri kam nors rūpi  

TJA nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Paskutinis prioritetas“ - tai šūkis, kuriuo išreiškiamas nusivylimas dėl klibančios švietimo sistemos Lietuvoje, įvardijamos kaip viena svarbiausių demokratinės Lietuvos ramsčių. Realybė, anot TJA atstovų, nėra tokia graži - švietimo sistema politikams nėra tokia svarbi, kaip deklaruojama.

Dėl šios priežasties TJA suderino su „Baltic Pride“ organizaciniu komitetu eitynių vietą kolonos gale. TJA nariai žygiuos nešdami plakatą, kuris skelbs: „Už saugią mokyklą visiems“. 

„Eisime kaip priekaištas valdžiai, mokyklų vadovams, mokytojams ir kitiems mokyklos bendruomenės nariams, kad Lietuvoje per 30 metų nesugebame užtikrinti saugios aplinkos visiems Lietuvos vaikams, įskaitant ir LGBTQ+ vaikus“ – teigė A. Rudomanskis, kuris taip pat yra Aktyvių piliečių fondo remiamo projekto „Rainbow Challenge” vadovas.

Pasak jo, LGBTQ+ moksleiviai yra mažai matoma, bet labai svarbi Lietuvos LGBTQ+ bendruomenės dalis.

TJA nariai atkreipia dėmesį, kad dalis jaunuolių, besibaiminančių patyčių ar atstūmimo, vengia atsiskleisti, o kiti net ir norėdami negali dalyvauti „Pride“ dėl tėvų draudimų. 

TJA skelbia „Baltic Pride 2022“ žygiuosianti už visus eitynėse negalinčius dalyvauti moksleivius, už saugią mokyklą visiems

TJA pranešime pažymima, kad 3 iš 4 LGBTQ+ moksleivių mokyklose nesijaučia saugiai, 7 iš 10 dėl patyčių baimės slepia savo LGBTQ+ tapatybę, o dar 7 iš 10 teigia patyrę tiesioginę diskriminaciją iš pedagogų.

„Homofobija yra skausminga visiems, tačiau moksleiviams, kurių tapatumas, asmenybė ir pasitikėjimas savimi dar tik formuojasi, ji yra ypač žalinga ir turi ilgalaikes pasekmes jų psichologinei gerovei”, – komentavo psichologė Rasa Katinaitė.

Be kita ko, TJA tikisi, kad Lietuvos mokyklos jau yra pasiruošusios pasikeisti, tad kviečia mokyklas kurti „Rainbow Challenge” klubus, skirtus užtikrinti LGBTQ+ ir kitoms stigmatizuojamoms grupėms priklausančių mokinių saugumą ir gerovę ugdymo įstaigose.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni